Yavaş yemek obezite riskini azaltıyor

Bilim adamları, yemeği yavaş yavaş yemenin obezite riskini azalttığını belirledi.

Haberler 14.02.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Japonyada eker hastal üzerine yaplan bir aratrma, yava ve düzenli yemek yiyen kiilerde bel bölgesindeki kilolanmann ve genel vücut kitle endeksinin daha az olduunu ortaya koydu.

Aratrmada Japonyada 2008-2013 yllar arasnda salk sigortas kapsamnda düzenli kontrol yaptran Tip 2 diabet hastas 59 bin 700 yetikin kiiye yemek yeme alkanlklaryla ilgili sorular soruldu. Katlmclar, günde kaç öün yedikleri, ne hzda yedikleri, kahvalt edip etmedikleri ve yatmadan önce yemek yiyip yemediklerine dair 7 soruya yant verdi.

Sonuçlar, yemek yeme hz arttkça obezite riskinin arttn gösterdi. Yava yemek yiyen katlmclarn yalnzca yüzde 21,5i obezken, normal hzda yemek yiyenlerin yüzde 30unun, hzl yemek yiyenlerin ise yüzde 45inin obez olduu görüldü.

OBEZTE RSKN AZALTIYOR

Vücut kitle endeksi ortlamas yava yemek yiyenlerde 22den biraz fazla iken, normal yiyenlerde 23,5, hzl yiyenlerde ise 25 civarnda olduu tespit edildi.

Bel çevresindeki kilolanmann da yemek yeme hzyla birlikte artt gözlemlendi.

Bulgular, yava ve düzenli öünlerle yemek yiyen, kahvaltlar kaçrmayp, gece yatmadan önce yemek yemekten kaçnan kiilerin obez olma riskinin azaldna iaret ediyor.

Öte yandan ikinci kontrollerde yemek yeme alkanlklarn deitiren katlmclarn vücut kitle endekslerinin azald görüldü.

Aratrmann sonuçlar BMJ Open bilim dergisinde yaymland.

Ana Sayfaya Git