Yaz aylarında bu besinlere dikkat

Özellikle yaz dönemlerinde açıkta bırakılan ve sıcaktan dolayı kısa sürede bozulan besinler, zehirlenmelere neden oluyor.

Haberler 08.07.2018 - 12:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Artan scaklklara bal gdalarda meydana gelen ar bakteri üretimi besin zehirlenmelerine yol açyor. Özellikle uygun scaklk ortamnda muhafaza edilmeyerek açkta satlan gdalar insanlar için daha fazla tehlike arz ediyor. Uzman Diyetisyen Mine enarslan Toraman, bu mevsimlere bal zehirlenmeler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Özellikle et, tavuk, balk gibi besinler çok çabuk scaklkta bozulabilmektedir

Uzman Diyetisyen Toraman, scakln artmasyla birlikte besinlerde mikroorganizmalarn çoaldna dikkat çekerek, Yaz aylarnda insan saln tehdit eden problemlerle kar karya geliyoruz. Bunlarn en banda da besin zehirlenmeleri yer alyor. çünkü yaz aylarnda darda tüketilen besinler artyor. Açkta satlan ürünlerin tüketimi de artt için besin zehirlenmeleri ile kar karya geliyoruz. Bunlar önlemek için veya önlemek adna unlar yapabiliriz; Özellikle u an dondurma mevsimi. Dondurma süt ve süt ürünlerinden yapld için çok çabuk bozulabilen bir besindir. Bu yüzden de bunlarn açkta satlanlar deil. Bizim için scaklk ortamna uygun ekilde muhafaza edilenleri tüketmek daha faydal olacaktr. Tabi darda yemek yeme oranlar da çok fazla artyor. Güvenli yerlerde besin tüketmemiz gerekiyor. Market alverilerinde etiket okumasna çok dikkat etmeliyiz. Özellikle tüketimde besin zehirlenmelerine yol açmamak adna bol sv tüketimi bizler için çok önemlidir. Özellikle et, tavuk, balk gibi protein içerii yüksek besinler çok çabuk scaklkta bozulabilmektedir ifadelerini kulland.

Pimi yiyecekleri buzdolab dnda 2 saatten fazla bulundurmamamz gerekmektedir

Uzman Diyetisyen Mine enarslan Toraman, dondurulmu gdalarn risklerine de deinerek, Dondurulmu besinleri alrken özellikle içerisinde buz parçalarnn olmamasna dikkat etmemiz gerekiyor. Dondurulmu ürünleri çözdürme ilemini kalorifer, mikrodalga, buzdolab scaklnda deil, oda scaklnda çözdürmek daha faydal olacaktr. En önemlisi çözdürülmü besin kesinlikle tekrar dondurulmamaldr. Sebze, meyvelerimiz kesinlikle çok iyi ykanmal. Sirkeli su ya da limonlu suda bekletmek çok daha faydal olacaktr. çünkü baz atklar, kabuklarnda kalabilmektedir. Pimi yiyecekleri buzdolab dnda 2 saatten fazla bulundurmamamz gerekmektedir. Yine mikroorganizmalar içerisinde üredii için besin zehirlenmesi gerçekleebilir. Eer besinler yeterli scaklkta piirilmezse sindirim sisteminde büyük rahatszlklara yol açabilir eklinde konutu.

Açlan ürünler tamamen tek kullanmlk eklinde açlyor

Lokanta letmecisi Tuba Oyla da yaz mevsiminde gda zehirlenmesi riskinden dolay bir iletme olarak insanlara sunduklar besinler konusunda çok hassaslatklarn söyleyerek, Açlan ürünler tamamen tek kullanmlk eklinde açlyor. Ürünün tekrar dondurulma gibi bir ihtimali yok. Bu sayede bakteri üretip bozulma ihtimalini sfra indirmi oluyor. Ayn ekilde sütlü tatllarmz ya da dier ürünlerimiz. Mesela bizim sulu yemeklerimiz tamamen scakta kalyor. Onlar ertesi gün hiçbir ekilde tüketilmiyor. Tamamen atk olarak deerlendiriliyor. Sütlü tatllar ayn ekilde, sütler scak aylarda daha fazla bakteri üretebiliyor, bozulabiliyor. Souk hava dolaplarnda muhafaza ediliyor. Onlar yine ertesi gün atk olarak deerlendiriyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git