Yaz aylarında hamileler için 7 altın öneri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Ülger, yaz aylarında hamilelerin dikkat etmesi gereken 7 altın öneride bulundu. Ülger hamilelerin güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları ve bol sıvı tüketmeleri gerektiğini söyledi.

Haberler 20.08.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Murat Ülger, özellikle scaklklarn bir hayli artt bu dönemlerde hamilelerin dikkat etmesi gereken hususlar bildirdi. Ülger 7 madde altnda toplad önerileri öyle sralad:

Günlük beslenmeyi üç ana ve üç ara öüne yaymak, gaz ve hazmszlk gibi ikayetleri önlüyor. Dengeli beslenme ile kilo kontrolünü salamak kolaylayor, metabolizma bu ekilde daha ritmik çalt için gebeliin getirdii yorgunluk hissi olumuyor. Bebein içinde bulunduu amniyon svs ve plasentann, içeriinin zenginliini salamak için hamilelikte sv tüketimi her mevsim önem tayor. Ancak hormon deiiklii nedeniyle daha fazla terledikleri için, hamilelerin kaybettikleri besin öelerini yerine koymalar açsndan sv tüketiminin önemi yazn daha da artyor. Hamilelik döneminde damarlarn geçikenlii artyor. Buna bal olarak da cilt altnda ödem görülüyor. stirahat ile kan aknda art salanyor. Bu yüzden özellikle çalan hamilelerin gün içerisinde ayaklarn uzatarak dinlenmesi ödemi azaltc bir yöntem oluyor. Hekime danlarak yaplan temposu düük yürüyüler, vücutta insülinin düzenli salnmn salayarak hzl kilo almn engelliyor. Hamilelik döneminde yaplabilecek iki güzel spor var; yürüyü ve yüzme. Salk sorunu yaamayan hamileler, hekimlerine danarak son haftalarna kadar yüzebilirler. Ancak deniz ya da havuz suyunun temiz olmas çok önemli. çünkü baz vajen enfeksiyonlar su kesesinin yrtlmasna, dolaysyla erken douma neden olabiliyor. Hamileler güne nlarnn dik geldii 11:00-16:00 saatleri arasnda dar çkmamal. Bu saatlerde dar çkmak zorunda kalan hamilelere, apka kullanmalar ve 50 koruma faktörlü bir krem sürmeleri öneriliyor. Günein zararl etkilerinden kaçnmak ve yararlarndan faydalanmak gerekiyor. çünkü cilt aracl ile alnan güne nlar, D vitamininin sentezlenmesini, kalsiyum ve mineralin vücut tarafndan emilimini salyor. Kalsiyum; kemik, di ve organ geliimini etkilediinden hamileler için önem tayor. Hamilelerin uterusa giden damarlar baskdan kurtarmak için sola yatmalar öneriliyor. Srtüstü yatlmas, vena kava adl büyük toplardamarda baskya neden olabiliyor. Bu durum, hamilelerin tansiyonlarnn dümesine ve baygnla yol açabiliyor. Ayn zamanda fetusa giden oksijenin azalmas nedeniyle de riskli bir durum oluabiliyor. Hamilelikte seyahatin en rahat yaplabilecei dönem ikinci trimester, yani 13-28. haftalar aras. Bu, öncesinde ya da sonrasnda tatile gidilemez, anlamna gelmiyor. Ancak, özellikle son trimesterda tatile çkmadan önce doktor kontrolünden geçilmesi öneriliyor.

Ana Sayfaya Git