Yaz aylarındaki ameliyat riski!

“Hastalarımızın çok büyük bir kısmından; ‘Yazın ameliyat olursam sıkıntı yaşar mıyım?’, ‘Yaz aylarında ameliyatlar daha mı tehlikeli olur’ gibi dönüşler alıyoruz. Bu konu hakkında, açıklığa kavuşturulması gereken ciddi bir bilgi kirliliği var” diyen Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, anlattı.

Haberler 18.06.2019 - 11:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte scaklklar iyiden iyiye kendini hissettirmeye balad. çalan kesimin i younluunun yaz aylarnda azalmas, izin dönemlerinin bu üç aylk sürece denk gelmesi ve örenci grubunun tatilde olmas bu dönemi acil olmayan, planlanm bir ameliyatn uygulanmas için ideal dönem haline getiriyor.

Geniz Eti/Bademcik Ameliyatlarnda Yaz Aylar Avantaj Salar

Kulak, Burun ve Boaz Hastalklar (KBB) brannn hemen hemen bütün ameliyatlar yapan bir cerrah olarak; birkaç istisnai durum dnda neredeyse tüm KBB ameliyatlarnn uygulanmasnda yaz-k ayrmnn olmadn gönül rahatlyla söyleyebilirim. Örnein; KBBnin en önemli hasta gruplarndan olan geniz eti ve bademcik problemi olan çocuk hasta grubunu ele alalm. Bu çocuklarmza ameliyattan sonra istedikleri kadar dondurma, souk su, souk ayran tüketmelerini öneriyoruz. Yaz döneminde yaplacak bir ameliyat; hem hastalarn okuldan geri kalmalarn engelleyecek, çalan ebeveynleri varsa onlarn i hayatn aksatmayacak hem de bu hastalarmza ameliyattan sonra önerdiimiz bu souk beslenme diyetine, uyumlarn kolaylatracaktr.

Deniz Suyu Burun çin Faydal

Bir dier önemli ameliyatmz burun tkankl ve horlama nedeniyle yaptmz Burun Deviasyon ameliyatlardr. Yanl bilinenin aksine; yaz döneminde yaplacak bir ameliyat burun kanamas riskini arttrmaz. Buna ek olarak, ameliyat sonras tamponlar çkarmann ardndan hastalarmza önerdiimiz; burun içinin kabuklanma olmamas için deniz suyu ile ykanmas gibi uygulamalar, yaplacak olas bir deniz tatiliyle beraber, ilaç tedavisine gerek kalmadan kendiliinden yaplm olacaktr.

Bu Ameliyatlar Ertelemeyin!

Kulak, burun eti, sinüzit, ba-boyun bölgesinde kitle, ben çkarlmas gibi ameliyatlarn da yine yaz-k ayrm yoktur ve her mevsimde, her hava koulunda benzer riskler altnda yaplmaktadr. Bir kanser vakasnn ise yaz-k demeden, tan konur konulmaz mümkün olan en ksa sürede ameliyat edilmesi gerektiini söylemeye gerek yoktur sanrm.

Burun Ameliyatndan Sonra Güneten Korunma art

KBB ameliyatlar arasnda, yazn uygulamay daha az tercih ettiimiz tek istisnai durumun; estetik burun ameliyatlar olduunu söylemekte fayda var. Tabii ki bunlar da yaplmaz deildir. Yalnzca estetik burun ameliyat sonras hastalarn bir süre güne gözlüü takmasn istemediimizden ve kimi hastalarda günee çkmann burunda çillenmeye neden olmasndan ötürü nispeten günein etkinliinin azald dönemleri daha uygun buluruz. Ancak eer hasta koruyucu güne kremlerini dikkatlice kullanr ve direk güne altnda vakit geçirmemeye özen gösterirse bu ameliyatlar da yaz döneminde uygulanabilir.

Son söz olarak hastalarmza önemle hatrlatmak istediim ey; yazn ameliyat olmaktan korkmayn. Youn geçen, hava artlarnn zorlayc olduu bir k döneminde iten, okuldan, sosyal hayattan uzak kalarak olunacak bir ameliyattansa, hayat artlarnn daha sakin ve duraan olduu yaz aylarnda uygulanmas daha aklc olacaktr.

Ana Sayfaya Git