Yaz Ayları Hemoroid Sorununu Tetikliyor

Yaz aylarında aşırı sıcak hava, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, alkol tüketimi, yeterli hijyenin sağlamadığı havuzlar, ıslak mayolar gibi birçok nedenin hemoroidi tetiklediğini söyleyen Op. Dr. Yasir Gözü, erken teşhis ve müdahaleyle bu sorunun önüne geçmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Haberler 17.07.2018 - 11:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz aylaryla birlikte birçok kii, halk arasnda basur olarak adlandrlan hemoroid sorunundan daha fazla ikayet etmeye balyor. Hava scaklklarnn artmas damarlarn genilemesine neden olduu için, bir damar hastal olan ve toplardamarlarn genileyerek dar sarkmasyla ortaya çkan hemoroide de davetiye çkaryor. Bunun yan sra tatil döneminde kzartma, fast food, attrmalklarn fazla tüketimi ve zengin açk büfelerin cazibesiyle beslenme alkanlklarndaki deiiklikler de bu sorununu tetikliyor. Op. Dr. Yasir Gözü, Ayrca alkol tüketimi, havuz ya da denizden çktktan sonra slak mayoyla oturmak da da hemoroidin habercisidir diyor.

shal de hemoroid nedeni

Op. Dr. Yasir Gözü, kabzlk ve ishal gibi barsak sorunlarnn hemoroidin en önemli nedenlerinden olduunu belirtiyor. Gözü, sözlerini öyle sürdürüyor: Kabzlk yaayan kiilerde barsaklar içinde dk kuru ve sert yapda olduu için ar knma gerektirir, dar çkarken de makat bölgesindeki damarlar tahrip eder. Bu durum hemoroid oluumunu tetikler. Ayn durum ishal içinde geçerlidir. shal durumunda kii sürekli dklama ve dklama esnasnda da knma ihtiyac hisseder. Bu durumun süreklilii hemoroidal damarlara zarar verir.

Lif açsndan zengin gdalar tüketin

Yediimiz besinlerin barsak hareketlerimizi dorudan etkilediine dikkat çeken Op. Dr. Yasir Gözü, Farkl bir problem elik etmiyorsa, kabzlk ve ishal gibi sorunlar aldmz besinlere göre deiiklik gösterir. Ar baharatl yiyecekler, gereinden fazla çay, kahve, alkol ve asitli içeceklerin tüketimi, yeterli sv alnmamas gibi alkanlklar barsak düzenini bozarak kabzlk veya ishale neden olabilir. Bu durum ise hemoroid oluumunda etkilidir. Hemoroidden korunmak için tercihen lif açsndan zengin ve posal gdalar tüketin. Fast food ve baharatl yiyeceklerden uzak durmalsnz. Yiyecekleri mümkün olduunca yava tüketin ve iyice çineyin. Mümkünse meyve ve sebzeleri kabuklarn soymadan tüketmeye çaln. Günde ortalama 10-12 bardak su içmeye özen gösterin. Düzenli olarak tuvalete çkmaya ve havuz gibi ortak alan kullanmlarnda hijyene dikkat edin diyor.

Tehiste geç kalnrsa çözüm cerrahi müdahale

Bu hastaln kontrol altna alnmad taktirde ciddi skntlara neden olduunu söyleyen Gözü, erken tehisle ve doktorunuzun önerecei birkaç ilaç ya da farkl tbbi yöntemlerle hemoroidin tedavi edilebileceinin altn çiziyor. Geç kalndnda ise tek çözümünün cerrahi müdahale olduunu belirten Gözü, Ameliyatsz lazer tedavisiyle hemoroidden 10 dakikada kurtulmak mümkün. Ameliyatsz lazer tedavisiyle hasta ayn gün hem ikayet nedenini örenir hem de tans konulup müdahalesi yaplr diyor.

Ana Sayfaya Git