Yaz aylarında bebek ve çocuklarda ishale dikkat

İSHALE bağlı çocuk ve bebek ölümlerinin, enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ilk üç sırada yer aldığını belirten Uzman Dr. Ali Tunç, "En basitinden; yenilen kavun, incir gibi gıda, kullanılan laksatif ilaçlar herhangi bir hastalık söz konusu olmadan ishale sebep olabilir" dedi.

Haberler 27.06.2018 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzm. Dr. Ali Tunç, bebek ve çocuklarda özellikle yaz mevsimlerinde daha da art gösteren ishale dikkat çekerek uyarlarda bulundu. shale bal çocuk ve bebek ölümlerinin, enfeksiyonlara bal ölümler arasnda ilk üç srada yer aldn söyleyen Uzm. Dr. Tunç, Bütün koruyucu tp önlemlerine ramen, ishale bal her yl 2 milyondan fazla ölüm olumaktadr. Bu ölümlerin çounluu 5 ya alt çocuklardr dedi. Bir günde üçten fazla sulu dklama veya anne sütü alan bebeklerde rutinden daha sk ve sulu dklama olursa bu ishaldir diyen Uzm. Dr. Tunç, Akut ishale yol açan enfeksiyon ve enfeksiyon kaynakl olmayan birçok neden vardr. En basitinden; yenilen kavun, incir gibi gda, kullanlan laksatif ilaçlar herhangi bir hastalk söz konusu olmadan ishale sebep olabilirler bilgisini verdi.

SHAL DYET

shale yakalanan bebek ve çocuklarn beslenmeleri konusunda önerilerde bulunan Uzm. Dr. Ali Tunç, shali olan kiiler düzelene kadar yasz ve posasz gda almaldr. çünkü yal ve liften zengin gdalar barsaklarn daha hzl çalmasna sebep olacaktr. Dolaysyla salata, sebze, meyve, kuru yemi, çikolata ve kzartmalar ishal düzelinceye kadar tüketilmemelidir. Yasz makarna, halanm patates ve patates püresi, pirinç pilav, halanm yasz et ve tavuk, yasz zgara köfte yenilebilir. shal ve kusma ile kaybedilen svy yerine koymak son derece önemlidir. Bu sebepten bol miktarda su ve sv gdalar tüketilmelidir ifadelerini kulland.

shalin tüm dünyada ve gelimekte olan ülkelerde önemli bir salk sorunu olduunu ifade eden Uzm. Dr. Ali Tunç, ishalin özellikle yaz aylarnda skl artan bir hastalk olduuna vurgu yapt. Bunun birtakm sebepleri olduunu belirten Uzm. Dr. Tunç, Besinler souk zincirinde tüketiciye ulatrlamad için mikroplar yaz aylarnda daha hzl ürerler. Havuz ve denizlerde enfekte ve kontamine su aracl ile artan su tüketimine paralel olarak, mikroplu sularn daha çok içilmesi de buna yol açabilir dedi.

Ana Sayfaya Git