Yaz aylarında cildinizi koruyun

Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, güneşin yüzünü gösterdiği yaz döneminde cilt hastalıklarına yakalanmamak için tavsiyelerde bulundu.

Haberler 26.07.2021 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kontrollü bir ekilde eski hayatmza geri dönülerin yaandn belirten Dermatoloji Uzman Dr. Ouz Küçükçakr, D ortam çok özledik ve açk havada çokça vakit geçirmek için sabrszlanyoruz. Ancak yaz aylarnda art gösteren cilt hastalklarnn banda güne yanklar, mantar enfeksiyonlar, isilikler, güne alerjileri, derin krklklar, erken cilt yalanmas, cilt lekeleri, kanser öncesi deri keratozlar ve cilt kanseri görülmektedir. Güne yanklarndan korunmak için bahar mevsiminden sonbahar mevsimine kadar d ortama çkmadan 15 dakika önce dermatoloun cilt yapnza uygun tavsiye edecei güne koruyucular güne gören bütün cilt bölgelerinize sürülmeli ve d ortamdayken en az 2 saatte bir tekrar edilmelidir. Bunun yannda açk renkli kyafetler, güne gözlüü takmal ve güne nlarnn en dik açyla yeryüzüne ulat 11.00 ile 16.00 arasnda mümkün olduunca darda bulunulmamaldr. Bilhassa çocukluk çanda oluan güne yanklar, en kötü huylu deri kanseri olan melanoma yakalanma riskini arttran en önemli tetikleyici olduunu unutmamak gerekiyor dedi.

GÜNELE GELEN CLT HASTALIKLARI

Ortam ssnn artmas sonucu ter bezlerinin salglarnda art ve bunun sonucunda özellikle çocuklarda ve yine erikinlerde de özellikle boyun, koltuk alt ve kask bölgesi gibi bölgelerde yanma ve acma hissi ile balayan kzarklk, tahri ve sulu kabarcklar eklinde isilik olutuunu belirten Küçükçakr, Bu bölgelerin nemli kalmasn engellemek, cilt yapnza uygun vücut ykama jelleri veya sabunlar ile her gün du almak ve banyo sonras önerilen cilt yapnza uygun nemlendirici kremi sürmek lzm. Piiin derecesine göre veya üzerinde geliebilen ikincil enfeksiyonlar durumunda bazen medikal tedavi gerekebilmektedir. Ciltteki nemin artmas sonucu deri ve trnak mantar enfeksiyonlarnda yaz aylarnda art oldukça göze çarpc olmaktadr. Öncelikle ayak parmaklar aralarnda, kask, koltuk alt, boyun bölgelerinde skça gözlenen kantl/ bazen de kantsz kzarklk, kahverengi, bazen beyaz renkte döküntüler eklinde olmakta ve bazen de trnaklarda kalnlama, sararma- kararma ve bozulmalara yol açabilir. Yine cildin kuru kalmasn salamak ve dermatolounuzun gerekli gördüü topikal veya sistemik tedaviye acilen balamak gerekir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git