“Yaz Aylarında Çocuklar Güneşin Tadını Çıkarmalı!”

Aşırı Dijital Cihaz Kullanımı Çocukların Gözlerini Tehdit Ediyor

Haberler 03.07.2018 - 12:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Elvan Yalçn, dijital cihazlarn kullanm konusunda ipuçlarnn yan sra, ar kullanm sebebiyle oluabilecek problemler ve çocuklarn özellikle yaz aylarnda darda vakit geçirmesinin faydalar hakknda önemli bilgiler paylayor.

Ar kullanm problemleri tetikliyor

Yeni jenerasyonun, ebeveynlerinden farkl olarak doduklar andan itibaren tüm yaamlar boyunca teknolojiyle iç içe olduklarn belirten Op. Dr. Elvan Yalçn, Özellikle 2000 ve sonrasnda doan kuak, bütün yaamlar boyunca teknolojiyle ve dijital ekranlarla birlikte büyüdüler. lerleyen yllarda teknolojinin yaamlarmzn daha da içine gireceini düünürsek, dijital teknolojilerin ar tüketiminin gözlerde oluturabilecei etkileri göz önünde bulundurmamz gerekiyor. Bu noktada ailelerin ve çocuklarn, ar ekrana bakma sebebiyle oluabilecek problemler hakknda bilgilendirilmesi ve ailelerin çocuklarn yaz aylarnda açk alanlarda zaman geçirmek için tevik etmeleri çok büyük önem tayor. Dijital ekranlarda ar zaman geçiren çocuklarda, miyopi, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihab ve göz kuruluu gibi rahatszlklarn oluma riski çok daha yüksek eklinde konuuyor.

Aileler belirtilere dikkat etmeli

Ebeveynlerin, ar ekrana bakma sebebiyle oluabilecek rahatszlklarn belirtilerini dikkate almalar gerektiinin altn çizen Op. Dr. Elvan Yalçn, Ebeveynlerin, çocuklarnn gözlerindeki problem ve deiimlere dikkat etmeleri ve doru zamanda muayeneye yönlendirmeleri, görme yetisinin bozulmamas açsndan çok önemli. Gözlerde oluabilecek yanma, kant, yorgunluk, odak dankl, bulank veya çift görme ve ba arlar, dijital ekranlara fazla bakma sebebiyle oluabilecek rahatszlklarn tehisi açsndan önemli belirtilerdir. Fiziksel belirtilerin yan sra, okulda notlarn ani düüü, hiperaktivite ve motivasyon düüü gibi davransal bozukluklar da göz problemlerine iaret edebilir. Özellikle görme duyusunun, çocukluk döneminde örenilen bilgilerin %80den fazlasnn alglanmasna yardm ettiini düünürsek, çocuklarn düzenli göz muayenelerinin yaptrlmasnn ne kadar önemli olduunu daha iyi anlayabiliriz diyor.

çocuunuzu dar çkarn, riskleri azaltn

Dijital ekranlarn, çocuklarn gözlerinde yarataca olumsuz etkilerin alnacak önlemler ile engellenebileceini söyleyen Op. Dr. Elvan Yalçn, Ebeveynlerin, çocuklar arasnda yaygn olan dijital kaynakl göz problemlerini önlemek için alabilecei tedbirler mevcut. çocuklarn darya çkarak fiziksel aktivitelerde bulunmak için tevik edilmesi hem dijital bamll hem de dijital ekranlar karsnda geçirilecek zaman azaltarak ciddi faydalar salayacaktr. Güne nlar, vücutta vitamin D eksikliini giderirken gözlere de büyük faydalar salar. Güne nlar, gözlerde dopamin salglanmasn salayarak, gözün eklini korumasna yardmc olarak görme bozukluklarnn olumasn engeller. Ayrca, okula balamadan önce her çocuun detayl göz muayenelerinin gerçekletirilmesi gerekiyor. çocuklarn, dijital ekranlar banda geçirdii zamann da kontrol altna tutulmas önemli. Her 20 dakikalk süreçte, 20 saniyelik aralar vererek gözlerini dinlendirmesi konusunda da çocuklarn tevik edilmesi gerekiyor. Ayrca bilgisayar masalarnn kendi boylarna göre ayarlanm olmas, odann klandrmas ve ekran ile aralarndaki mesafenin doru ayarlanmas gibi ergonomik etkenler de göz problemlerinin olumasn engellemeye yardmc olacaktr. diyerek sözlerini tamamlyor.

Ana Sayfaya Git