Yaz aylarında güneş yanıkları ve benlere dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Gençyılmaz, saatlerce güneşlenmenin yol açtığı zararlar hakkında açıklamalar yaptı.

Haberler 19.06.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Dr. Nilsu Gençylmaz, saatlerce günelenmenin yol açt zararlar hakknda açklamalar yapt. Saatlerce günelenmenin cildin elastikiyetine de zarar verdiini, sarkma, krklk, yüz ve vücutta lekelere yol açtn söyleyen Dr. Gençylmaz, güneten korunmann yollar hakknda da bilgiler paylat.

Dr. Nilsu Gençylmaz, genç yata güne hasarnn belirgin olmayabileceini ancak ileriki yalarda kanser öncüsü lezyonlara, kan damarlarnn genilemesine bal baka hastalklara ve cilt kanserine neden olabileceini belirtti.

Renkli gözlü, sarn veya kzl kiiler deri kanseri riski daha yüksektir

Uzun saatler günelenmenin cildin elastikiyetine de zarar verdiini, sarkma, krklk, yüz ve vücutta lekelere de neden olduunu söyleyen Dr. Nilsu Gençylmaz, Fotosensitivite yani güne alerjisi oluabilir, günee maruz kaldktan 24 saat sonra balayan krmz veya pembe renkli, kantl döküntü olarak görülür. Cilt kanseri, anormal deri hücrelerinin kontrolsüz büyümesidir. Salkl hücreler düzgün bir ekilde bölünürken, kanser hücreleri hzl ve gelii güzel bölünürler. Bu hzl büyüme iyi huylu veya kötü huylu tümörlerle sonuçlanr. Güneten gelen ultraviyole radyasyon, cilt kanserinin ilk nedenlerinden biri olmakla beraber, solaryum cihazlarndaki ultraviyole da zararldr. Ultraviyole DNAmz deitirebilir ve DNA hasar sonucu deri kanseri oluabilir. Uzun yllar güne maruziyeti deri kanserine neden olurken, iddetli güne yanklar da ileri yalarda kansere neden olabilir. Kolay güneten yanan yank oluturan cilt tipleri ve renkli gözlü, sarn veya kzl kiiler deri kanseri riski daha yüksektir ifadelerini kulland.

Güne yanklarnda souk bir banyo yapn

Güne yanklarnn olutuunda yann iddetli ise ilik ve kabarck gelitiini de ifade eden Dr. Gençylmaz, Deri hasarna hem ultraviyole A hem de ultraviyole B nlar neden olur. Halsizlik, ate, titreme, mide bulants, ba ars görülebilir ve sonunda deride soyulmayla iyileir. Güne yanklarnda souk bir banyo yapn ve nemlendiriciler uygulayn. Bol miktarda sv aln, yeniden günee temastan uzak durun, bol kyafetler tercih edin ve en ksa sürede deri hastalklar uzmanna muayene olun dedi.

Benlerde farkllk varsa tehlikeli olabilir

Cilt kanserinin en belirgin uyarlarnn derideki deiikler olduunu vurgulayan Dr. Gençylmaz, benlere dikkat çekti ve unlar söyledi: Cilt kanserinin 3 temel türü bazal hücreli, skuamöz hücreli tümör ve melanomdur. ABCDE sistemi cilt kanseri bulgularna iaret eder. Bu sistem asimetri yani bendeki bir yarsnn dier yarsndan farkllk olmas, snr düzensizlii yani kenarlar çentikli veya bulanklk olmas, renk deiiklii kahve siyah tonlarnn kark olmas veya krmz, beyaz, mavi çizgilenmeler ve dier dikkat edilmesi gereken uyarc iaretlerden biri de benin çap yani boyutunun 6 mm.den büyük olmasdr.

Cilt kendini tamir edebilir

Cildin normalde kendini tamir edebilmesine ramen hiçbir zaman güne hasarn tamamen geri alamadn dile getiren Dr. Gençylmaz, Kendinizi güneten korumak için asla geç deil. Salkl bir cilt için sigaray brakn, günee maruz kalmadan 30 dakika önce güne koruyucu faktörü en az 30 olan ve ultraviyole A ve B içeren koruyucular cilt tipinize göre yal, lekeli, hassas gibi tipine göre koruyucular uygulayn. Güne altnda uzun süre kalyorsanz 3 saatte bir koruyucuyu tekrarlayn. Bulutlu günlerde dahil güne koruyucu kreminizi kullanmay ihmal etmeyin. 10.00-16.00 saatleri arasnda mümkün olduu kadar güneten kaçnn. Mevcut benlerde herhangi bir deiiklik büyüme veya yeni oluan benleri farkna varmak için düzenli cildinizi kontrol edin. Unutmayn ki bir kiinin yaam boyu güne maruz kalmasnn yüzde seksenlik ksm 18 ya öncesindeki güne maruziyeti oluturur. Bunun için çocuunuza iyi bir rol model olun ve cilt kanseri önleme alkanlklarnz gelitirin diye konutu.

Ana Sayfaya Git