Yaz aylarında orta kulak iltihabına dikkat

Op. Dr. Bülent Kamil Aykal, yaz aylarında insanların denize ve havuza girmesinden kaynaklanan ve kulağa su kaçması sonucu oluşan hastalıklar hakkında konuştu. Aykal, vatandaşların en küçük belirtide doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

Haberler 03.09.2020 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orta kulak iltihab hakknda konuan Op. Dr. Bülent Kamil Aykal, Uzun süreli orta kulak iltihab bir uzman tarafndan kontrol edilmedii takdirde iitme kaybna ve birçok ciddi hastala sebep oluyor. Özellikle yaz aylarnda insanlarn sk sk denize ve havuza girmesi kulaa su kaçmasna neden oluyor. Hastalarn kulaklarn kuru tutmas ve en küçük bir belirtide direkt doktora bavurmalar gerekir diye konutu.

ltihap hasara sebep oluyor

Üç aydan fazla süren kulakta iitme kayb ve aknt, ayrca kulak delii ve kulak zarndaki yrtk uzun süreli kronik otit olarak tabir edildiini belirten Aykal, Hastalarda genelde kulak zarlar perfore oluyor yani deliniyor. Bu olay baz durumlarda çocuklukta olumu olabiliyor. Bu hastalar çocukluklarnda sk sk orta kulak enfeksiyonu geçirmi olabilirler ve bu enfeksiyona bal olarak kulak zarlar perfore oluyor bu yüzden de tedavi edilmiyor. En büyük belirtileri arasnda kulak aknts ve kötü koku bulunuyor. Kii erikin yaa geldii zaman en çok iitme kaybndan ve kötü kokulu akntdan ikyet ediyor. Kulak zarnn perfore olmas ve kötü kokmas hastaln ana belirtileri arasnda yer alyor. Bu hastaln önüne geçebilmek için kulan slak kalmamas, yani kuru kalmas gerekiyor. Orta ve d kulan her zaman kuru kalmas gerekiyor. Kulakta oluan aknt belli bir süre sonra orta kulaktaki kemikçiklerde; çekiç, örs, üzengi de hasara sebep oluyor ve onlar eritiyor. Bu durum da hastada iitme kaybna sebep oluyor ifadelerini kulland.

Beyin iltihabna neden olabiliyor

Kulakta oluan kötü kokulu akntnn oldukça tehlikeli olduunu belirten Aykal, Hasta bize bavurduu zaman öncelikle kulaktaki akntl iltihab yok etmeye çalyoruz. Orta kulak beyne çok yakn bir yerde olduu için aradaki ince kemiin enfeksiyon tarafndan erimesi beyin zar iltihabna ya da beyin iltihabna neden olabiliyor. Bu sonuçlar ölümcül komplikasyonlara bile neden olabilir. Kulanda kötü kokulu ve uzun süren aknt ya da iitme kayb hisseden hastalarn mutlaka bir uzmana bavurmalar gerekir. Hastaln tedavisindeki en önemli unsur olan kulakta oluan iltihab kurutmaya çalyoruz. Lokal kulak damlalar ya da azdan antibiyotikler öneriyoruz. Genelde hastalarmz kulaklarna su kaçrmaz ve kulaklarn kuru tutarlarsa daha salkl olabiliyorlar dedi.

itme kaybna neden olabilir

Kulak kemiinin içindeki ve çevresindeki baka dokularda da iltihaplanmaya neden olabileceini dile getiren Op. Dr. Aykal, Müzmin orta kulak iltihaplanmalar ve basit müzmin orta kulak iltihaplar olarak biliniyor. Bu tür müzmin orta kulak iltihaplarnda genellikle kulak zar deliktir ve orta kulaktaki iltihap bu delikten dar çkararak kulak aknts eklinde belirti verir. Aknt ile birlikte, iltihabn neden olduu tahribatn derecesine bal olarak iitme kayb da vardr. Tehlikeli müzmin orta kulak iltihaplar ise baz müzmin orta kulak iltihaplarnda ve kolesteatom varlnda kemik dokuda da tahribat meydana gelir. Bu tür orta kulak iltihaplarnn beyin zarna ularsa menenjite, beyin dokusuna ularsa beyin abselerine, iç kulaa ularsa kalc sarlk ve denge bozukluuna, kulak kemii içinden geçen yüz sinirine ularsa yüz felcine ve benzer tehlikeli salk sorunlarna yol açma ihtimali vardr. En büyük belirtileri ise kulak aknts, iitme kayb ya da kulak çnlamas ve nadiren de olsa kulak armasdr diye konutu.

Nasl tehis edilir?

Müzmin orta kulak iltihabnn tehisi hakknda bilgi veren Aykal, Kulak Burun Boaz uzmannn kula muayenesi ve iitme testleri ile tehis edilir. Baz durumlarda kulak kemiinin bilgisayarl tomografi filmleri ile hastaln yaygnlnn ve türünün deerlendirilmesi de gerekebilir dedi.

Nasl tedavi edilir?

Müzmin orta kulak iltihaplarnn çounun ameliyatla tedavi edilmesi gerektiini belirten Op. Dr. Bülent Kmil Aykal, Ameliyatn amac ve yapl ekli her hastann durumuna göre farkllklar gösterir. Ameliyatlarda genel olarak iltihabn ortadan kaldrlmas, nüksetmesinin önlenmesi ve eer mümkünse iitmenin düzeltilmesi amaçlanr. Müzmin orta kulak iltihaplar için uygulanan ameliyatlar, mikroskoplarla büyütme altnda yaplan hassas mikro cerrahi uygulamalardr. Bu ameliyatlarda iitmenin düzeltilmesini salamak üzere yeniden salam bir kulak zarnn yaplmas, sesi kulak zarndan iç kulaa ileten kemikçiklerin yeniden normal çalr bir yapya kavuturulmas, yapay protezler kullanlmas gibi birçok farkl uygulama vardr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git