Yaz aylarında sıtmaya dikkat

ENFEKSİYON Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karabay yaz aylarında sıtma riskinin artabileceğine dikkat çekerek, “Sıtma riski, bölgedeki sıtmaya yakalanma olasılığı, ziyaret mevsimi, kalış süresi, konaklama şekli ve akşam karanlığı ile şafak arasındaki muhtemel aktivitelerle belirlenir” dedi.

Haberler 11.05.2019 - 02:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Ör. Üyesi Mehmet Karabay, hastaln balamasndan sonraki 24 saat içinde bir salk kuruluuna bavurulmas gerektiini söyleyerek, Stma riski, bölgedeki stmaya yakalanma olasl, ziyaret mevsimi, kal süresi, konaklama ekli ve akam karanl ile afak arasndaki muhtemel aktivitelerle belirlenir. Stma alanlarndaki genel nüfus, gezginler ve bölge sakinleri, stma bölgesinin kemoprofilaksi alnp alnmadna baklmakszn stma alann ziyaret ettikten bir hafta ila alt ay sonra meydana gelen herhangi ateli hastalkta göz önünde bulundurulmas gerektiinin farknda olmaldr. Hastaln balamasndan sonraki 24 saat içinde bir salk kuruluuna bavurulmas gerekmektedir, çünkü potansiyel olarak ölümcül ar stmaya ilerlemenin önlenmesi için erken etkili tedavi gereklidir ifadelerini kulland.

BÖCEK KOVUCU UYGULANABLR

Dr. Karabay, bir kiinin stma riskini belirleyen faktörleri öyle sralad:

Ziyaret edilen alandaki gerçek stma riski, bölgede kal süresi, bölgede ilaca dirençli stmann yaylma ve yaygnlnn younluu, konaklama tipi, seyahat modu, hedefin krsal veya kentsel olup olmad, akam karanl ve afak arasndaki açk hava etkinlikleri, tbbi bakma eriim.

GECELER DIARI çIKARKEN UZUN KOLLU KIYAFETLER TERCH EDLEBLR

Sivrisinek srklarn önleyen kiisel korunma önlemleri hakknda önemli uyarlarda bulunan Dr. Mehmet Karabay, Alacakaranlk ve afak arasnda içeride kaln. Geceleri dar çkarken uzun kollu kyafet, uzun pantolon ve çorap giyin. Kaplar ve pencereleri perdelerle örtün. Göz kapaklarndan, dudaklardan, günete yanm veya hasar görmü cildinizden saknn, yüzünüze püskürtmeyin. Yatak üzerinde sivrisinek geçirmez bir yatak a kullann dedi.

AI VE KEMOPROFLAKS TEDAV YÖNTEMLER LE ÖNLENEBLR

Dr. Mehmet Karabay, Dünya Salk Örgütünün yeni uygulamaya koyduu as mevcut 3 ülkede yaplmaya balandn belirterek, Kemoprofilaksi seçimi, antimalaryal ilaçlarn direnç durumu ile birlikte kronik hastal, ilaç etkileimleri ve aktiviteleri içeren hasta faktörleriyle belirlenir. Hastaln komplikasyonsuz stmadan ar stmaya geçmesi için geçen süre, eer hasta profilaksi almsa daha uzun olabilir. Sadece stma profilaksisinde kaytl olan ajanlar etkilidir. Bitkisel ve benzeri preparatlarn, önerilen dozlarda kullanldnda stmaya kar koruma salad gösterilmemitir. Tavsiye edilen profilaktik ilaçlar; haftalk veya günlük olarak alnabiliyor, Stma alanna girmeden önce balanr, orda kald surece kullanlr stma alanndan ayrldktan sonar bir sure deha kullanmaya devam edilir. Dünya Salk Örgütünün yeni uygulamaya koyduu as mevcut 3 ülkede yaplmaya baland diye konutu.

Ana Sayfaya Git