"Yaz aylarında Türkiye'nin 'şekeri' yükseliyor"

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: "Serinlemek veya susuzluğu gidermek amacıyla tüketilen şekerli içeceklere karşı insanları daha bilinçli olmaya davet ediyoruz. Bir kutu gazlı içecek, içeresinde 10 küp şeker barındırıyor ve maalesef farkında dahi olunmadan şeker tüketimi bu sebeple artıyor. Özellikle çocuklarımızı, fazla şeker içeren gazlı içecekler ve glisemik indeksi yüksek, buna karşın maliyeti ucuz olan mısır nişasta şurubu içeren şekerli gıdalardan uzak tutmalı, tüketilmemesi ve tüketimin en aza indirilmesi için elimizden geleni yapmalıyız"

Haberler 09.07.2017 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Böbrek Vakf Bakan Timur Erk, serinlemek veya susuzluu gidermek amacyla tüketilen ekerli içeceklere kar insanlar daha bilinçli olmaya davet ederek, Bir kutu gazl içecek, içeresinde 10 küp eker barndryor ve maalesef farknda dahi olunmadan eker tüketimi bu sebeple artyor. Özellikle çocuklarmz fazla eker içeren gazl içecekler ve glisemik indeksi yüksek, buna karn maliyeti ucuz olan msr niasta urubu içeren ekerli gdalardan uzak tutmal, tüketilmemesi ve tüketimin en aza indirilmesi için elimizden geleni yapmalyz. deerlendirmesinde bulundu.

Vakftan yaplan açklamaya göre, scak havann artmasyla terleme-susama döngüsü ile vücuda alnan sv miktar da yükseliyor. Yetikin bir bireyin günde ortalama 2-2,5 litre su tüketmesi gerekliliiyle, scak havalarda alnan fazla sv miktarnn kendini dengeliyor gibi görünse de bazen salk açsndan olumsuz sonuçlar dourabiliyor. Bunun nedeni su yerine ekerli içecekler tüketilmesi olarak gösteriliyor.

Açklamada görülerine yer verilen Vakf Bakan Timur Erk, tuz tüketiminin azaltlmasna önayak olduklarn, eker tüketiminin de günlük ortalama olan 150 gramdan 120 grama düürülmesinde öncülük yaptklarn belirterek, unlar kaydetti:

Yaz aylarnda Türkiyenin ekeri yükseliyor. Serinlemek veya susuzluu gidermek amacyla tüketilen ekerli içeceklere kar insanlar daha bilinçli olmaya davet ediyoruz. Bir kutu gazl içecek, içeresinde 10 küp eker barndryor ve maalesef farknda dahi olunmadan eker tüketimi bu sebeple artyor. Özellikle çocuklarmz fazla eker içeren gazl içecekler ve glisemik indeksi yüksek, buna karn maliyeti ucuz olan msr niasta urubu içeren ekerli gdalardan uzak tutmal, tüketilmemesi ve tüketimin en aza indirilmesi için elimizden geleni yapmalyz.

Erk, tuz tüketiminin 6 yl içinde 18 gramdan 14 grama düürülmesindeki baary, salkl nesillerin yetitirilmesi adna eker tüketiminin azaltlmasnda da yakalamak gerektiini vurgulad.

- Salkl bir bireyin günde 3-4 porsiyon meyve tüketmesi yeterli

Türk Böbrek Vakf Diyetisyeni Gökçen Efe Aydn da suyun nötr tadna karlk farkl aroma ve farkl lezzetler sebebiyle cazip gelen ekerli içeceklerin sürekli tüketiminin, ar kalori alm ve buna bal kilo almna, kan ekerinde ani dalgalanmalara, anlk açlk ve kontrolsüz beslenme gibi davranlara neden olarak salk açsndan uzun vadede ciddi problemler dourabildiine, özellikle diyabet hastalarnn bu tür içeceklere kar daha dikkatli olmas gerektiine iaret etti.

Suyun, vücutta oluan toksinlerin atlmasnda, vücut fonksiyonlarnn yeterli çalmasnda, metabolizma dengesinin salanmasnda ve vücuttaki pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçeklemesinde en önemli etkenlerden biri olduuna deinen Aydn, su tüketimini artrmak için içme suyuna meyve parçalar, nane ve maydanoz gibi yeillikler doranabileceini, suyun tarçn gibi baharatlarla lezzetlendirilebileceini anlatt.

Scak hava ve okullarn tatil olmasnn da etkisiyle daha fazla darda kalan ve spor yapma olana bulan çocuklar için de su tüketiminin önemine dikkati çeken Aydn, u önerilerde bulundu:

çocuklar yüksek ekerli içeceklerden uzak tutmak ve su tüketimi konusunda bilinçlendirmek önemlidir. Özellikle souk çaylarn içerisindeki eker miktarna baklmadan ölçüsüz bir ekilde tüketmek ar eker almna neden olacaktr. çocuklara gazl içeceklerin verdii zararn souk çaylar için de geçerli olduu, souk çaylarn da ar eker içerdii anlatlmaldr. Yetikin bir birey günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Sv almn karlamak için hlamur, adaçay, kuburnu çay ve açk çay gibi içecekler tercih edilebilir.

Aydn, meyvelerin posa içeriinden dolay barsaklarn düzenli çalmasna yardmc ve iyi birer vitamin, mineral ve enerji kayna olduunu belirterek, ar meyve tüketimi fazla enerji almndan dolay kilo kontrolünü zorlatrabildiini, salkl bir bireyin günde 3-4 porsiyon meyve tüketmesinin yeterli olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git