Yaz gribine dikkat!

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Taner Has, yaz gribinin ciddi belirtileri olan önemli bir hastalık olduğu konusunda vatandaşları uyardı.

Haberler 07.09.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Taner Has, konuya ilikin olarak yapt yazl açklamada, k mevsiminde hava soukluundan kaynaklanan grip hastalnn yaz aylarnda da üüme, ate, öksürük olarak kendini gösterebileceini belirtti.

Halk arasnda yaz gribi olarak adlandrlan bu hastaln lejyoner hastal olarak da adlandrldn aktaran Has, özellikle klimal ortamda çok fazla vakit geçiren kiilerin yaz gribine yakalanma riskinin daha fazla olduunu vurgulad.

Uzm. Dr. Has, yaz gribinin kas ve eklemlerde arlara neden olan, daha ar seyreden vakalarda ate, halsizlik, balgam hatta nefes darlna yol açan bir hastalk olduunu kaydetti.

Tpk gripte olduu gibi bu hastala neden olan mikroplarn da az ve burun gibi üst solunum yoluyla bulatn belirten Has, yaz gribine sebep olan mikroorganizmalarn yapsnn, k aylarnda görülen grip hastalndan daha farkl olduunu aktard.

Has, grip hastalnn genellikle k mevsimi ile ilikilendirildiini, bu sebeple yazn da grip olunabileceini pek kimsenin düünmediini ancak yaz gribinin de ciddi belirtileri olan önemli bir hastalk olduu konusunda vatandalar uyard.

-Ani hava deiimleri yaz gribine yakalanma riskini yükseltir

Yaz gribinin, özellikle son yllarda daha sk karlalan bir problem olduunun altn çizen Taner Has, bu artn artan klima kullanmndan kaynaklandn, havalandrma sistemlerinin filtre temizlii konusunda uyarlarda bulundu.

Has, Ani hava deiimleri yaz gribine yakalanma riskini yükseltir. Bunun anlam udur: klimal ortamda uzun süre geçirdikten sonra bir anda scak havaya çkmak ya da tam tersi scak havadan klimal ortama girince aniden souk havaya maruz kalmak vücudun s dengesini bozar. Bunu önlemek için ani hava deiimlerinden kaçnlmal ve yaz aylarnda klima çok düük slarda çaltrlmamaldr. ifadelerini kulland.

Ani s deiimlerine ek olarak havalandrma sistemlerinde bulunan filtrelerin de düzenli olarak temizlenmesi gerektiine dikkati çeken Has, temizlenmemi ya da bakm gerçekletirilmemi filtrelerin zararl mikroorganizmalar barndrabileceini vurgulad.

Klimann yan sra havuza girerken de dikkatli olunmas gerektiini belirten Has, Tpk klimalarda olduu gibi havuzlarda da havalandrma filtreleri vardr ve bunlarn temiz olmas çok önemlidir. Az önce de bahsettiim gibi yaz gribi mikroorganizmalar yoluyla bular ve eer girdiiniz havuzda yaz gribi olan ya da yakn zamanda geçiren biri varsa, hastalnn size bulama riski oldukça yüksektir. deerlendirmesinde bulundu.

Denize girdikten da uzun süre slak kalnmamas gerektiini vurgulayan Uzm. Dr. Has, u ifadeleri kulland:

Siz hava nasl olsa scak diye düünebilirsiniz ancak uzun süre slak kyafetlerle kalmak farkl hastalklar dnda yaz gribine de yol açabilir. Özellikle rüzgarl havalarda buna çok dikkat etmekte yarar var.

Yaz gribinden korunmak için dier tüm hastalklarda olduu gibi güçlü bir baklk sistemine sahip olmann önemine deinen Uzm. Dr. Has, yeterli sv tüketiminin özellikle yaz aylarnda çok önemli olduunu kaydetti.

Genel olarak yaplan yanln aksine, su içmek için susamaya gerek olmadn belirten Has, Vücudunuz terleme yoluyla zaten sürekli su kaybeder. Yeterli ve dengeli beslenmek yine yaz gribine yakalanma riskini azaltr. çünkü baklk sistemini güçlendiren en önemli etken dengeli beslenmelidir. ifadelerini kulland.

Has, yaz gribinden korunmak için yaplmas gerekenleri öyle sralad:

Yeterli sv almna, dengeli beslenmeye ve düzenli uykuya mutlaka dikkat edilmelidir. Klimalarn ve dier havalandrma sistemlerinin periyodik temizlik kontrolü ve filtre bakm ihmal edilmemelidir. Klima kullanm sürekli olmamal, klima aralkl olarak çaltrlmal ve scakl ortalama 23 derece olmaldr.

Yaz gribinde doktor onay olmadan ilaç kullanlmamas gerektiini özellikle belirten Uzm. Dr. Has, yaz gribi belirtileri ortaya çktnda mutlaka en yakn salk kuruluuna bavurulmas gerektiinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git