"Yaz gribinin süresi en fazla bir hafta"

Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan gribal enfeksiyonların yazın da görülebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özgür Sirkeci, "Burun akıntısı, hapşırık, kas ağrısı ve ateş gibi belirtiler gösteren yaz gribi genellikle bir haftadan fazla sürmez. Bir haftadan fazla devam eden şikayetlerde ise mutlaka bir hekime başvurulmadı gerekir" dedi.

Haberler 14.07.2018 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gribin k aylarnda sk karlalan bir hastalk olmasna ramen bütün yl boyunca görülebildiini söyleyen Sirkeci, Hastalk influenza isimli virüslere bal olarak geliir. Bununla birlikte ülkemizde her türlü üst solunum yolu enfeksiyonu grip olarak adlandrlyor. Oysa üst solunum yolu enfeksiyonlarna yol açan birçok virüs bulunuyor ve benzer ikayetlere neden olabiliyorlar. Yaz gribi burun aknts, haprk, kas ars ve ate gibi ikayetlerle seyreder ve yaklak dört veya be günde iyileme eilimindedir. Ate ve kas ars olmakszn burun aknts ve haprk varlnda ise özellikle yaz aylarnda alerjik hastalklar akla gelmelidir. çünkü yaz aylar alerji hastalklarnn özellikle çok olduu aylardandr diye konutu.

YLEMEK çN STRAHAT VE BOL SIVI TÜKETM

Hastalk süresince en önemli konunun yeterince istirahat etmek ve bol sv almak olduunu hatrlatan Sirkeci, antibiyotiklerin ise viral enfeksiyonlarda hiçbir etkinlii olmadn, kullanlmamas gerektiini, 4 5 günden fazla süren ve aratarak devam eden ikayetlerde ise bir hekime bavurmann uygun olacan ifade etti.

Uzun süren ikayetlerde hastaln yaz gribi olmayabileceinin aklda bulundurulmas gerektiini söyleyen Sirkeci, gribin ar seyredebileceinin ya da grip enfeksiyonunun üzerine bakteriyel bir enfeksiyon gelimi olabileceini de sözlerine ekledi. Sirkeci, Özellikle çocuklar, kronik akcier, karacier, böbrek, kalp hastal, eker hastal olan bireylerde hastalk daha ar seyredebileceinden hastalar çok daha dikkatli olmaldr. Gribin, hafif burun aknts, krgnlktan çok, yüksek ate, youn kas ars, ciddi akcier enfeksiyonlarna dahi yol açabilen bir hastalk olduu unutulmamaldr diyerek sözlerini sürdürdü.

TEMZL YAPILMAMI KLMALAR ÖLÜMCÜL ENFEKSYONLAR BARINDIRABLR

Yaz aylarnda havalarn snmas ile birlikte kullanm younlaan klimalarn önemli enfeksiyon kaynaklar olduunu söyleyen Sirkeci, klimalarn ölümcül olabilecek viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarn barndrabileceini, bu nedenle klima temizliin yaplmasnn önemli olduunu vurgulad. Hastalktan korunmann en etkin yolunun hasta olan bireylerle temastan uzak durmak ve el ykamak olduunu ifade eden Sirkeci, Hasta olan bireylerin özelikle kronik hastala sahip yaknlar ile hasta olduu süreçte yakn temastan saknmalar gereklidir. Yeterince sv alm, salkl beslenme ve istirahat etmek çou zaman yeterlidir ancak nadir de olsa hastaln ciddi seyredebilecei unutulmamaldr dedi.

Ana Sayfaya Git