Yaz gribinin tam mevsimi

Her yıl bu zamanlarda halsizlik, gözlerde yanma, burun akıntısı ile karşılaşıyorsanız dikkat! Havanın ısındığı, doğanın canlandığı, güneşin yüzünü gösterdiği bu aylar alerjinin de habercisi...

Haberler 09.05.2019 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Polenler nedeniyle alerjik astm hastalarn uyaran Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Öretim Üyesi Denizhan Dizdar, saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinitin souk algnl ile kartrlmamas gerektiini belirtiyor.

Havalarn snmaya balamas ile birlikte pek çok hava akm ve hava hareketinin kesiiminde bulunan ülkemizde, polen ve alerji mevsimi de balad. Yaam kalitesini düüren, i ve sosyal hayat etkileyen yaz gribi vakalarnda art gözleniyor. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Öretim Üyesi Denizhan Dizdar, alerji ile ilgili bilgiler verdi:

Alerji, vücudun normalde tepki vermemesi gereken maddelere ar reaksiyon vermesi ve hassasiyeti olarak tanmlanabilir. Teorik olarak her mevsimde görülebilir ama bahar aylar ile birlikte aaçlarn, bitkilerin canlanmas ve çoalmak için polenlerini havaya datmalar bu dönemde alerjik hastalklar artrr.

BURUN LTHABINA YOL AçABLR

Alerjiye neden olan maddelerin (alerjen), burun mukozasna temas etmesi sonrasnda ortaya çkan aknt, burun ve gözlerde kant, haprma, boaz kants gibi ikayetlere seyreden rahatszla alerjik nezle ad verilir diyen Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Öretim Üyesi Denizhan Dizdar, Alerji, nedeni havada bulunan ve solunumla buruna giren parçacklara kar gelien anormal reaksiyondur. Alerjik nezle ile e anlaml olarak saman nezlesi, yaz gribi ve alerjik rinit (burun iltihab) terimleri de kullanlr. Saman nezlesi ile souk algnlnn birbirine kartrlmamas gereklidir dedi.

GÖZLER DE ETKLYOR

Dr. Denizhan Dizdar, Burun, alerjik ikayetlerin ortaya çkt en önemli organlardan biridir. Burun içindeki konka dediimiz etler, alerji nedeniyle olmas gerekenden fazla ier. çocuunuz sürekli burnunun ucunu kayor, avuç içiyle burun ucunu siliyor (alerji selam), gözlerini ovuturuyor, hapryorsa; alerji akla gelmelidir.

BAZEN YYECEKLER DE TETKLEYEBLR

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Öretim Üyesi Denizhan Dizdar, Burnu etkileyen alerjik maddeler daha çok solunan havadaki alerjenlerdir. Bazen yiyeceklere kar olan alerjiler de burnu ve solunum yollarn etkileyebilir. Alerjide en etkili tedavi, alerjik olunan maddeden uzak durmaktr. Fakat bu her zaman mümkün deildir. Böyle durumlarda, antihistaminik, dekonjestan, kortizon türü ilaç veya a tedavisi gerekebilir diyor.

Ana Sayfaya Git