Yaz hamilelerine 9 altın öneri!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, hamilelik sürecinde yaşamı kolaylaştıracak 9 öneride bulundu. Hamilelerin yeterli sıvı alması gerektiğinin altını çizen Ceydeli, “Anne adayları yaz aylarında güneşe çıkmamalı, hafif gıdalar tercih etmeli” dedi.

Haberler 20.06.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Scak havalar, anne adaylar için zorlu bir dönem anlamna geliyor. Hormonlardaki deiimler ve kan akndaki hzlanmaya bal olarak hamilelerin vücut iç scaklnn arttn belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Nuri Ceydeli, yaz aylarnda anne adaylarnn hayatn kolaylatracak 9 öneride bulundu.

EN AZ Üç LTRE SU çLMEL

Gebelikte özellikle de scak havalarda azdan bolca sv almna dikkat etmek gerekir. Günde en az 2,5-3 litre su içilmelidir.çünkü vücudun susuz kalmas rahimde kaslmalara dolaysyla erken doum sanclarna ve erken douma neden olabilir. Sk idrara çkartan kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler ile içerdii tuzlar sebebiyle vücutta ilik yaratan gazl soda türü içeceklerden kaçnlmaldr. Buzlu, nane ve limon aromal içecekler denenebilir, mevsim meyvelerinden hazrlanan komposto tüketilebilir.

GEREKMEDKçE ÖLE SAATLERNDE SOKAA çIKILMAMALI

Gerekli olmadkça saat 11.00 ile 15.00 arasnda, güneli havada dar çklmamal... Daima gölge ve hafif esintili yerler tercih edilmelidir. Direkt gün na maruz kalndnda vücuttaki su kayb miktar artacaktr. Scak havalarda klimal ortamlar tercih edilmeli ama ortam çok da souk olmamaldr. Ani s deiiklikleri vücut direncini etkiler.

UYGUN GÜNE KREM KULLANMAYI UNUTMAYIN

Hamilelikte doal olarak artan melatonin hormonuna bal cilt kolayca bronzlamaya ve lekelenmeye eilimlidir. Cilde günee çkmadan 20 dakika önceden uygun UVB koruyucu içeren güne kremi kullanlmaldr. Artk günümüzde gebelie özel güne kremleri de piyasada bulunuyor.

SICAK HAVALAR MEY ARTIRIR

Hamileliin son üç aynda gebe her üç kadndan birinde, ellerde ve özellikle ayaklarda ime görülür. Hava scaklndaki ve nem oranndaki art vücuttaki imeyi arttrr. Uzun süre ayakta kalnmas da ikayetlerin artmasna neden olur. Her frsatta hamilelerin oturup ayaklarn yüksee kaldrmalar, imkn varsa ayaklara ve bacaklara masaj uygulanmas tavsiye edilir. Ayak banyolar, ayak ve ayak bileklerindeki iliklerin inmesine yardm eder.

SERNLEMEK çN DU, DENZ VE HAVUZ

Sk sk alnan serin dular scaklarn etkisini azaltr. Ayrca imkn varsa havuzda ya da denizde yüzerek ve oturarak da serinlenebilir. Havuz ve denizin olduu ortamlarda deniz tercih edilmeli. Evdeki küvetin içini doldurup içine oturmak da ayn etkiyi gösterir.

HAMLELKTE YOUN EGZERSZDEN KAçININ

Youn egzersiz terleyerek ar su kaybna yol açt için hamilelikte uygun deildir. Yoga, pilates veya tai chi gibi hafif aktivitelerin yan sra özellikle suda yaplan egzersizler iyi bir çözümdür. Egzersiz sonras kaybedilen minerallerin yerine konmas için sv alnmas ihmal edilmemeli.

KIYAFETLERE DKKAT EDLMEL

Açk renk güne nlarn yanstan kyafetlerin seçilmesi tavsiye edilir. Pamuk, keten gibi doal kumalardan oluan geni ve rahat kyafetler terlemeyi önledii gibi hareket serbestlii de salar.

UYGUN AYAKKABI SEçLMEL

Düz, ayaklara nefes aldracak, rahat ayakkablarn tercih edilmesi, ayak imesinden doacak skmay ve rahatszl azaltaca gibi düme riskini de azaltr. Ayakkab seçiminde çok hafif topuklu olanlarn tercih edilmesi, bel sal açsndan daha yararl olur.

HAFF GIDALAR, UFAK PORSYONLARLA

Yaz aylarnda özellikle hafif gdalar yenmeli. Gaz yapacak ve sindirimi zor gdalardan uzak durulmal, ufak porsiyonlar sk aralklarla tüketilmeli. Yemek sonras hemen scak havaya çklmamal.

Ana Sayfaya Git