Yaz ishalleri sağlığı tehdit ediyor

Yaz mevsiminde, diğer mevsimlere oranla ishal sorunları ülkemizde daha sık rastlanan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Betül Tatlıbadem, yaz aylarında sıklıkla görülen ishalden korunma yöntemleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 24.08.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz döneminde hava scaklklarnn yüksek olmas nedeniyle özellikle bakteriyel enfeksiyonlarn besinlerde daha hzl ve daha kolay üreyerek, birçok kiinin saln tehdit etmekte olduunu belirten Tatlbadem, shalin birçok sebebi vardr. shal bakteriyel ya da bakteriyel olmayan pek çok sebeple ortaya çkabilir. shal nedenlerinin banda mikrobik ishaller gelmektedir ki, yaz aylarnda sklkla karlalan yaz ishalleri de bu gruptandr. Yaz döneminde hava scaklklarnn yüksek olmas nedeniyle özellikle bakteriyel enfeksiyonlar besinlerde daha hzl ve daha kolay üreyebilmektedir. Besinler yoluyla geçen enfeksiyonlar genellikle gastroenterit olarak bilinen ishal ve kusma ikayetlerine yol açmaktadr. Bu nedenle yaz mevsiminde, dier mevsimlere oranla ishal sorunlar daha fazla görülmektedir dedi.

shal vakalarnda ne gibi tedbirler alnmal

shal tedavisi, ishale neden olan faktöre göre deimektedir. Bakterinin neden olduu ishal durumunda, hastanede ve doktor tarafndan tedavi yaplmaldr diyen Tatlbadem, lk olarak kaybedilen sv ve elektrolitler (hücrelerdeki sv seviyesini dengede tutmak) yerine konmaldr. Ancak mikrobik ishallerin hemen hepsi 24 saatten fazla devam eder ve ilaç tedavisi almadan düzelmez. Bu nedenle 24 saatten fazla süren ishallerde en yakn salk merkezine bavurularak muayene olunmas ve tetkik yaptrlmas gerekmektedir. çünkü farknda olmadan dkmz yoluyla çevreye mikrop bulamasna ve daha ciddi halk sal problemlerine neden olabiliriz eklinde konutu.

shalden korunma yollar

Yaz ishallerinden korumak için yaplmas gerekenleri açklayan Betül Tatlbadem, Kiisel hijyene dikkat edilmeli, özellikle tuvaletleri kullanrken dikkatli olup, sk sk eller ykanmaldr. Kayna bilinmeyen, açkta satlan veya datlan, denetimsiz içme sular ile bu sularla ykanm sebze ve meyveler tüketilmemelidir. Yiyeceklerin taze olmasna, paketlenmi olan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemi olmasna dikkat edilmelidir. yi ambalajlanmam, üzeri açkta satlan gdalar, piirilmemi ya da az piirilmi gdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli deildir, bunlar tüketilmemesi gerekmektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git