Yaz meyvelerini doğru saatlerde yiyin

Dr. Fevzi Özgönül, yaz mevsimiyle beraber meyvelerde de çeşitlilik boy gösterdiğini belirterek, "Peki hangi meyve hangi saatlerde yenmeli hangi saatlerde yenmemeli" konusunda bilgiler verdi. Dr. Fevzi Özgönül, meyveler doğru yeme saatleri konusunda şunları kaydetti:

Haberler 19.06.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DUT.

Hemen hemen Türkiyenin her bölgesinde yetiir. Dut yapraklar ipek böcei üretiminde de kullanlmaktadr. Dut meyvesi beyaz ve krmz (kara dut) olmak üzere 2 çeidi vardr. Direk dalnda ilenmeden yenebildii gibi pekmezi , pestili, marmelat,hatta sucuu dahi yaplabilmektedir. Ayrca çerez olarak dut kurusu da yenebilmektedir. Kendi kendine hiç bakm gerektirmeden de yetiir. Benim önerim, sabah kahvaltsna çok yakt yönündedir fakat kilo problemi yaayanlara az miktar yemelerini tavsiye ediyorum.

NCR....

Özellikle Ege Bölgesinde yetien bir meyvedir. Hiç ilem görmeden yenebildii gibi kurutularak da k aylarnda dahi yenebilir. Sabah kahvalts ve ölen yemeinde yenmesi uygundur. Barsaklarda bir yumuama yapt için hem kuru olarak hem de taze meyve olarak özellikle kabzlk ikayeti olanlarn kullanmasnda yarar vardr. Yine kilo problemi yaayanlarn çok tüketmemesini ve tüketirken ya yourt ya da peynir ile birlikte tüketmelerini öneriyorum.

KRZ.

Ülkemizde de çok çeidi vardr. Ar kesici ve ödem attrc özellii vardr. Kilo problemi yayorsanz güne batmadan önce öünlerle birlikte ve en çok bir avuç dolusu yemekte yarar var.

KAYISI.

Malatya ve çevresi bata olmak üzere pek çok yöremizde yetitirilmektedir. Hem meyvesi hem de çekirdei deerlidir. Ac olan çekirdekleri ilaç sanayisinde, tatl olan çekirdekler de hem çerez olarak hem de pastaclk sektöründe kullanlmaktadr. Meyve suyu, reçel, marmelat, pestil, sucuk ve kuru kays olarak kullanlmaktadr. Kabzla çok iyi gelir. Yine kahvalt içinde ve ikindi öünlerinde yourt ile birlikte kullanmn öneririm.

KARPUZ.

çok sulu bir meyve olduu halde, sanlann aksine sindirimi çok zordur. Scak yaz aylarnda günein altnda içerdii suyu korumak adna çok salam bir iç yaps vardr. Bu nedenle gece geç saatte yenildiinde ikinlik ve uyku bozukluu yapabilir. deal yeme zaman sabah kahvaltda ölen yemekle birlikte ve ikindide beyaz peynir ile birlikte ve en çok bir küçük kayk kesilerek tüketilmesini öneririm.

KAVUN.

Kavun da karpuz gibi hazm zor bir meyvedir. Ayn zamanda çok tatl bir meyve olduu için çok tüketilmesini önermem. Yaz aylarnda akam yemeklerinde az miktarda tatl yerine yenebilir. Özelikle dondurma sektöründe çokça kullanlr. Akam üzeri serinlemek için biraz yourt ile birlikte tüketebilirsiniz.

EFTAL.

Yazn en tatl meyvelerinden birisidir. Meyve suyu sektöründe, reçel, marmelat, dondurma, tatl yapmnda kullanlr. Kays gibi çekirdei içi yenmez acdr. Bizim önerimiz eer kilo probleminiz varsa bir süre uzak durmanz yönündedir. Meyve olarak tüketmek istiyorsanz en iyi tüketim zaman akam üzeri kahvaltsnda yourt ile birliktedir.

çLEK.

En sevilen yaz meyvelerindendir. Fakat içerdii yüksek eker oran nedeni ile kilo problemi yayorsanz benim önerim, ölen veya akam üzeri hava kararmadan önce yourt ile birlikte veya kahvalt sofranzda reçel ve bal yerine tüketebileceiniz meyvelerdir.

ÜZÜM.

Yazn vazgeçilmezleri arasnda olabilir fakat dier tüm yaz meyveleri gibi eker oran yüksek olduu için aktif yaammz olan güne batmadan önceki dönemde kahvalt ile birlikte, yada akam üzeri yine yourt ile birlikte tüketmenizi öneriyorum.

ERK.

Tatl ve eki can erik seveni çok olan bir meyvedir. Özellikle eki can erik sanki hiç eker içermiyormu gibi bolca tüketilir. Eer yine kilo problemi yayorsanz kilolardan kurtulana kadar çok tüketmemenizde yarar var. Genellikle eki can erik, çok az tuz ile birlikte tüketildiinde tad daha iyi anlalan bir meyvedir.

Ana Sayfaya Git