Yaz okulu seçerken nelere dikkat edilmeli?

Çocuğun bedensel, ruhsal ve sosyal gelişiminde sosyalleşmenin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, yaz tatilinin gelmesiyle beraber başlayacak yaz okullarının çocuğun sosyalleşmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor. Özellikle pandemide çocukların arkadaşlarından uzak kaldığını hatırlatan Doğantekin, yaz döneminde bu durumun telafi edilebileceğini söyledi. Doğantekin, yaz okulu seçerken çocuğun kişisel özelliklerine ve ilgi alanlarına göre tercih yapılması gerektiğini kaydetti.

Haberler 10.06.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Seren Doantekin, yaz okulunun çocuun geliimine katklarna ilikin deerlendirmede bulundu.

çocuklar sosyalleme konusunda da geride kald

Kovid pandemisi döneminden en çok etkilenenlerin çocuklar ve gençler olduunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seren Doantekin, Bu süreçte çocuklar eve kapand. Okullarna gidemediler, dersler online oldu. çocuklar ders açsndan çok geride kald. Unutmamz gerekiyor ki sadece ders konusunda deil, sosyalleme konusunda da çok geride kald. Etkinlikler yapamadlar, arkadalaryla görüemediler. dedi.

Yaz tatili telafi süreci olarak deerlendirilmeli

Yaz döneminin bu açdan bir telafi süreci olarak deerlendirilmesi gerektiini kaydeden Seren Doantekin, O nedenle yaz tatilinin ders eksiklerini kapatmalarnn yan sra ayn zamanda sosyalleerek ve yeni etkinlikler yaparak geçirmesi gerekiyor. Bu yönden de yaz okulu çocuklar için faydal bir alan salyor. diye konutu.

Yaz okulu elenceli yönleriyle anlatlabilir

Okul kavramnn kimi çocuklarda sadece ders çallan bir yer olarak anlaldn kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seren Doantekin, Kimi zaman yaz okulu denince çocuun aklna sadece ders çalaca bir ortam geliyor. Ancak yaz okulu, çocuklara dersin yannda spor, sanat, dans, müzik gibi faaliyet imknlar da salyor. Yaz okulu çocua daha güzel bir ekilde anlatlrsa yani elenerek örenebilecei bir ortam olduu söylenirse çocuklarda önyarglar ortadan kalkacaktr. diye konutu.

Yaz okulu nasl seçilmeli?

Yaz okulu seçimlerinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalara da iaret eden Uzman Klinik Psikolog Seren Doantekin, Öncelikle çocuun ilgisini ve ihtiyacn bilmek gerekiyor. Eer ki çocuun belli bir eksii varsa, bu ders konusunda bir eksik de olabilir, çocuun o yönden desteklenmesi gerekiyor. Matematik konusunda bir eksii varsa yaz döneminde bu eksiin kapatlmas gerekiyor. Ama tabi unutulmamas gerekiyor ki çocuun eer sosyal açdan bir eksiklii varsa, arkada edinmekten çekiniyorsa, çocuk daha sosyalleebilecei gruplara katlabilir. Bu gezi veya farkl grup etkinlikleri olabilir. Bunun dnda eer ki çocuk çok öfkeli ya da çok dürtüsel ise bu öfkesini, dürtüsünü yönetebilecei spor alanlarna, yüzme alanlarna yönlendirilebilir. çocukta dikkat eksiklii varsa, dikkatini gelitirebilecei satranç gibi alanlara yönlendirilebilir. O yüzden çocuun ilgisini bilmek, hangi alana ilgi duyduunu bilmek ve ihtiyaçlarn farknda olarak yaz okulunun o yönden tercih edilmesi gerekiyor. diye konutu.

çocuklarn günleri ve haftalar planlanmal

Uzman Klinik Psikolog Seren Doantekin, yaklaan yaz tatilinin daha verimli geçirilmesi için de plan yapmann önemini vurgulayarak Eer ki imkn varsa yaz okulu, çocuklar için güzel bir tavsiye olur. Ancak imkn yoksa ebeveynlerin çocuklarn günlerini ve haftalarn planlamas gerekir. Bu yönde günlük olarak çocuklarn iki saat ders çalmas, bir saat kitap okumas, olabildiince bilgisayar banda az zaman geçirmesi salanmaldr. dedi.

Ortak etkinliklerle elenceli zamanlar geçirilebilir

Özellikle pandemi döneminde bilgisayar bamllnn ortaya çktn kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seren Doantekin, Bu yaz tatilini bilgisayardan uzaklatrarak, darda arkadalar ile etkinlik yaparak veya ebeveynleri ile vakit geçirecek ekilde programlama yaplabilir. Haftalk olarak da çocuun ilgisini çeken farkl bir yerlere giderek, ev içerisinde yaplacak farkl etkinlikler düzenleyerek deerlendirilebilir. Ortak yaplacak programlarda hem çocuun eksiklikleri giderilir hem de bir arada zaman geçirilerek elenilir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git