Yaz öncesi kilo vermek isteyenler dikkat!

Düzenli ve tempolu yürüyüş başta olmak üzere egzersizin kalpten kemik sağlığına dek sayısız faydası olduğu kesin. Bu faydalardan biri de fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olması. Bugünlerde pek çok kişi tam da yaz öncesi forma girme çabasında.

Haberler 10.05.2019 - 12:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düzenli ve tempolu yürüyü bata olmak üzere egzersizin kalpten kemik salna dek saysz faydas olduu kesin. Bu faydalardan biri de fazla kilolardan kurtulmaya yardmc olmas. Bugünlerde pek çok kii tam da yaz öncesi forma girme çabasnda. Bu amaçla günlük hayatn kouturmacas arasnda kimi spor salonlarnn yolunu tutuyor, kimi kendini açk havada yürüyüe vuruyor, kimi de evde kou bandnda çare aryor. Ancak yürüyüten fayda salamak için de dikkat edilmesi gereken kurallar var. Onlarn banda aynen ilaç gibi yeterli sayda, iddette ve çeitlilikte yaplmas geliyor. Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydo, 10 Mays Dünya Salk çin Hareket Et Günü kapsamnda yapt açklamada, doru bir yürüyüün püf noktalaryla ilgili çarpc bilgiler verdi, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

1-Haftada en az 5 gün yürüyün

Kilo vermede egzersizin iddetinin önemi giderek daha fazla anlalyor. Yaplan çalmalara göre; haftada en az 5 gün 45-60 dakika orta ve iddetli düzeyde yürümek fazla kilolarla mücadeleye daha fazla katk salyor. Yürümenin iddetini artrrsanz haftalk toplam süreyi ksaltabilirsiniz. Buna karn vücut kitle indeksiniz 35in üzerinde ise yani ar kiloluysanz iddetli tempo ile yürümek mümkün olmayabileceinden 4-12 hafta orta düzeyde balayp, bu sürenin sonunda tempoyu iddetliye doru çekebilirsiniz. Hayatnzda ilk defa düzenli ve tempolu yürüyüe balayacaksanz bu iddet ve sürelere çkmak mümkün olmayacandan günde 10-20 dakika ve düük iddetle balayp zaman içerisinde her ikisini de artrmay hedefleyin.

2-Yürüyü süresi ve tempoya özen gösterin

Pek çok kii günlük hayatmda çok hareketliyim, bir dakika oturmuyorum, o nedenle ayrca yürümeme gerek yok eklinde bir yanlgya kaplabiliyor. Oysa gündelik hayattaki hareketlilik; düzenli ve tempolu bir yürüyüün yerine geçmiyor. Bu nedenle düzenli ve tempolu yürüyü salkl beslenme kadar önemli. Peki nasl ve ne kadar yürümeli? Örnein 60 kg arlnda bir kii saatte 3 km hzla yürürse bir saatte 150 kcal harcarken, hz 6 kmye çktnda bu harcama 300 kcalye yükseliyor. Yani daha iddetli tempoda yürümek enerji harcamay artryor. Yine fazladan 1 kg kaybetmek için -toplamda yaklak 8 bin kcal kaybedilmesi art olduundan- 60 kg arlnda birinin 10 hafta boyunca, haftada 5 gün, saatte 3 km yürümek yerine 6 km yürümesi art.

3-Yürürken zemine dikkat edin

Egzersizin doru planlanmamas ne yazk ki fayda yerine zarar veriyor. En kolay egzersiz ekli olan yürüme, kou bantlar ile pek çok kiinin evine girmi durumda. Ancak her kou bandnn performans ve salk açsndan birbirinden farkl özellikleri var. Özellikle atlan admlarn direncini emici güçten yoksun olan yani ok absorban özellikleri yetersiz olan kou bantlarnda yüksek hzlarda kou yaplmamas gerekiyor. Prof. Dr. Tolga Aydo ok absorban özellii olmayan kou band veya beton zemin gibi yerlerde komak eklemler açsndan sorun yaratabilmektedir. Tartan pist, toprak gibi orta düzeyde ok emen zeminler en salkl olanlardr. Kiinin yürürken sorun yaamamas, buna devam için en önemli art olduu için bu hususlar her daim aklda tutulmaldr. diyor.

Ana Sayfaya Git