Yaz sıcağında artışa geçen 5 hastalık

Covid-19 pandemisi sınırlamalarının kalkmasının ardından, sosyal mesafe başta olmak üzere diğer korunma yöntemlerine dikkat ederek yaz mevsiminin tüm güzelliklerini doyasıya yaşamaya çalışıyoruz. Ancak sıcak havalarda güneşli günlerin keyfini çıkarırken mutlaka uymamız gereken bazı kurallar var ki bunları ihmal ettiğimizde güneş çarpması gibi önemli sağlık problemleri gelişebiliyor ve kronik hastalıklar kötüleşebiliyor.

Haberler 05.08.2020 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Dr. Edvin Murrja scak havalarda özellikle 3 korunma yönteminin yaamsal önem tadn belirterek, Yaz mevsimini salkl geçirmek için youn güne ndan kaçnmak, bol su içmek ve dinlenmeyi ihmal etmemek art diyor ç Hastalklar Uzman Dr. Edvin Murrja yaz mevsiminde görülme sklnda art yaanan 5 hastal ve almamz gereken önlemleri anlatt, önemli uyarlarda bulundu.

GÜNE çARPMASI

Güne çarpmas günete birkaç saat kaldktan sonra; bulant, kusma, bilinç deiiklii ve atele kendini gösteriyor. Tablo ilerlerse bilinç kaybyla birlikte ciddi bir salk sorunu haline gelebiliyor diyen ç Hastalklar Uzman Dr. Edvin Murrja sözlerine öyle devam ediyor: Hafif durumda lk suyla banyo ve bol sv tüketimi yeterli iken bu bulgular daha youn yaayan hastalarda hastane ortamnda damardan tedaviyle müdahale gerekebiliyor.

Nasl korunmal?

Darya çkmadan 30 dakika önce cildinize yüksek koruma faktörlü güne kremi sürün.

Günde en az 2 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.

Güne nlarnn yeryüzüne en dik geldii 10:00-16.00 saatleri arasnda mümkünse darya çkmayn, çkma zorundaysanz mutlaka gözlük ve apka kullann.

Açk renkli, hafif ve bol giysiler kullann.

DRAR YOLU ENFEKSYONU

Yaz aylarnda kadnlarda skça görülen idrar yolu enfeksiyonlar genellikle uygun koullar barndrmayan havuzlardan kaynaklanyor. Sk idrara çkma, kant ve aknt gibi durumlarda, yaz keyfinin kaçmamas için gecikmeden doktora bavurmak gerekiyor. çünkü tedavide geç kalndnda daha uzun süreli ve daha youn tedaviler gerektirir.

Nasl korunmal?

Klorlamann ve su deiiminin yeterli olmad havuzlar tercih etmeyin.

Bol bol su içmeyi alkanlk haline getirin.

drarnz tutmamaya çaln.

Pamuklu iç çamar giyin.

Sk ve vücuda oturan kyafetlerden kaçnn.

Genital bölge temizliinde sabun kullanmayn.

Tuvalet sonras temizlii önden arkaya doru yapn.

SHALLER

Hava scaklnn artmasyla birlikte mikroplarn üremeleri ve gdalarn bozulmalar kolaylayor. Bozulmu ve kirlenmi, üzerlerine mikrop bulam besin ya da sularn tüketimi sonrasnda karn ars ve yüksek atele seyreden ishal balayabiliyor. Yaz ishalleri çou zaman kendiliinden 1-2 günde düzeliyor, ancak sürenin uzamas ve sv kaybnn artmas durumunda tedavi amacyla hastaneye bavurmak gerekiyor uyarsnda bulunan ç Hastalklar Uzman Dr. Edvin Murrja, Aksi halde elektrolit bozukluklar ve böbrek rahatszlklar ile kar karya kalabiliriz diyor.

Nasl korunmal?

Darda yemek yememeye çaln.

Souk dolaplarda saklanan ürünleri tercih edin.

Sebze ve meyveleri çok iyi ykayn.

Sk el ykamaya dikkat edin.

yice piirilmi gdalar tüketin.

GÖZ ENFEKSYONU

Havuz suyunu dezenfekte etmek için kullanlan maddeler gözde alerji ve tahrilere neden olabiliyor. Tam aksine bu maddelerin az kullanm ise çeitli göz enfeksiyonlarna davetiye çkarabiliyor. Gözlerde sulanma, kzarklk, kant, yanma ve ilik varsa göz hekimine muayene olup, göz damlalarna balamak gerekiyor. Bu belirtiler varsa hem bakasna bulatrmamak hem de enfeksiyon ya da alerjinin artmamas için tedavi olmadan havuza girmemek gerekiyor.

Nasl korunmal?

Havuza lensle girmemeye özen gösterin.

Yüzücü gözlüü kullanmay ihmal etmeyin.

DI KULAK YOLU ENFEKSYONU

Kulak ars, aknts veya kzarklyla kendini gösteren d kulak yolu enfeksiyonu nemli ve scak ortamlar seviyor. Bu yüzden yaz mevsiminde sk suya girmek bile tek bana d kulak yolu enfeksiyonlarnn artna sebep olabiliyor.

Nasl korunmal?

Özellikle enfeksiyona eiliminiz varsa mutlaka kulak tkac kullann.

Hijyeninden emin olmadnz sularda yüzmeyin.

Kulanz pamuklu çubuk gibi nesnelerle temizlemeyin, kamayn.

Kulaklarnzn kuru kalmas çok önemli. Banyo veya yüzmenin ardndan nemli kalan kulaklarn d ksmn bir havlu veya bez yardmyla kurulayn. Dilerseniz saç kurutma makinesini en düük ayara getirip, 30 santim uzaktan da kulanz kurutabilirsiniz.

Du alrken kulanza mümkün olduunca su kaçmamasna dikkat edin.

Ana Sayfaya Git