Yaz sıcakları 'gül hastalığı'nı arttırıyor

Vücutta artan kızarıklık, kaşıntı ve damarlanmalara sebep olan “Gül Hastalığı”nın havaların ısınması ile görülme olasılığının giderek artacağını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Selin Tecimer, özellikle 30 yaş grubundaki kadınlarda görülen hastalıktan korunmak için cildin dengesinin korunmasının gerektiğini söyledi.

Haberler 29.04.2018 - 12:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Mevsim geçileri, stres, düzensiz gda tüketimi, ar makyaj uygulamas gibi birçok durumun sebep olmas ile ortaya çkan Rozasea olarak da bilinen gül hastalndan birçok hasta ikayet ediyor. Vücudun kepeklenmesi, kzarmas, sivilcelenmesi ile kendini gösteren gül hastal, mevsim geçileri ile etkisini daha da arttryor. Gül hastalnn en çok 30 ya üstü kadnlarda görüldüünü söyleyen Dermatoloji Uzman Dr. Selin Tecimer, yaz aylarnda artan scaklarda korunmasz hale gelen ciltlerde gül hastalnn görülme olaslnn arttn vurgulad. Cilde uygulanan ar makyaj malzemelerinin de gül hastaln arttrdn ve hastalarn burunda büyüme gözde kzarklk gibi birçok olumsuzlukla kar karya kalabileceklerini kaydeden Tecimer, gül hastalnn deri dengesinin bozulduu herkeste görülebileceini belirterek hastalar uyard.

Bu hastalk, deri dengesinin bozulduu herkeste olabilir

Gül hastalnn deri dengesinin bozulduu herkeste ortaya çkabileceini söyleyen Uzm. Dr. Selin Tecimer, Gül hastal, aslnda bizim Rozasea dediimiz bir hastalktr. Tepkisel bir hastalktr. Bu derimizin souk bir ayaza verebilecei gibi, scak ve güneli bir günde de çkabilecek bir hastalk türüdür. Derimizin bir floras, mikroorganizmalar, kendi salglad serum gibi yaplar vardr. Genellikle mevsim geçilerinde etkisini gösteriyor. Kullanlan ilaçlar ya da bu dönemde hastalarn bu stresli dönemde salglad hormonlar hastal etkinletirebiliyor. Onun haricinde gda tüketimimiz, özellikle asitik gda tüketimi Rozaseaya neden olan ve floray etkileyen salglar salglatyor. Bu mikroorganizmalar iyi huylu, derimizde yaamas gereken mikroorganizmalardr. Ama bazen sayca artabiliyorlar. Sayyla da arttkça da rozaseay tetikliyorlar. Bu hastalk, deri dengesinin bozulduu herkeste olabilir dedi.

Derinin dengesini bozacak bir uygulama yaplrsa hastalk alevlenebilir

Yaanan mevsim geçilerinin ve artan scaklklarn gül hastaln tetiklediini vurgulayan Selin Tecimer, Bu hastalk biraz genetik bir hastalktr. eker gibi, tansiyon gibi tetikleyici bir ey olduunda bir anda ortaya çkabiliyor. Tedavide hastal sakinletiriyoruz ama düzelmenin tekrarlanmasn salayamyoruz. Nasl, eker tüketiminde eker seviyesi yükselirse rozaseada da derinin dengesini bozacak bir uygulama yaplrsa hastalk alevlenebilir. imdi tam olarak mevsim geçiinin yaand ve günein etkisinin art bir dönemdeyiz. Özellikle bu dönemde güneten korunmak, rozaseay güneten koruyacak güne kremi kullanmak hastalarma önerdiim bir uygulamadr diye konutu.

Genellikle 30 yandaki kadnlarda gördüümüz bir hastalk

Gül hastalnn çeitlerinin olduunu belirten Tecimer, hastaln uzun bir aradan sonra tekrardan etkisini hissettirebileceini söyleyerek, Gül hastalnn türleri vardr. Bazen sivilcelenme yapabilir, bazen ise uzun süre sonra tekrardan kantyla birlikte ortaya çkabilir. Bazen buruna vurabilir, gözde kzarkla neden olabilir. Bununla ilgili tiplendirip, neyin tetiklediini bularak cildi bütün olarak korumak gerekiyor. Krem seçiminde de hastalarmz desteklemek gerekiyor. Hastalk kendisini hissettirdiinde yüzde kant ve özellikle geçmeyen bir kzarklk olmaya balyor. 30 yanda bile hastann ergenlikten çkm olmasna ramen sivilcelenme olabiliyor ya da daha önceden hiç olmam olmasa da sivilcelenme olabiliyor. Genellikle 30 yandaki kadnlarda gördüümüz bir hastalk ama bu ya giderek 24 yalara kadar bu hastaln dütüünü görebiliyoruz. Erkeklerde de görebiliyoruz. Sanayi sitesi dediimiz bu hava kirlilii ile gelen partiküller yüzümüze vurarak özellikle yüzümüz gibi savunmasz bölgelerde etkisini gösteriyor eklinde konutu.

Cildin dinlendirilmesini ön plana çkartmaya çalyoruz

Gül hastalnn tedavi süreci hakknda da bilgiler aktaran Dermatoloji Uzman Dr. Selin Tecimer, Hastalar, genellikle kant, sivilcelenme, damarlanma, burunda büyüme ve bazen yanaktaki kzarklklarn gözlere vurmas ile bize gelebiliyorlar. Hastalk atak döneminde ise ata sakinletirmek gerekiyor. Biz kuvvetli bir tedavi yolu ile hastay sakinletiriyoruz. Daha sonra da koruma dönemine geçmesi gerekiyor. Hangi yöntemle bir bariyer oluturacamz, tedaviden uzak ilaç kullanmadan bu hastalktan korunmasnn yöntemini aryoruz. Hastalar salkl beslenebilmesini bulabilirsek ya da çok youn kurutucu ürünlerle yüzünü ykamasn ya da cildin nefes almasn engelleyecek ürünler kullanmasn engellemek gerekiyor. Burada yüzün dinlendirilmesini ön plana çkartmaya çalyoruz. Hastann hayatn kendi çabas ile yürütebilecei bir seviyeye getiriyoruz. Yine de ataklar olabiliyor. Biz hastalarmz için dermatoloji uzmanlar olarak buradayz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git