YAZ SICAKLARI NEFESİNİZİ KESMESİN

Sıcaklarla birlikte nem oranının da artmasıyla özellikle astım ve KOAH hastaları ciddi sorunlar yaşayabiliyor. Yaşlıların daha fazla sıkıntı yaşadığı bu aylarda kalp, diyabet ve böbrek hastalarının kullandıkları ilaçlar ısı dengelemesinde zorluklara neden olabileceği için bu dönemde gerekli tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor.

Haberler 03.07.2018 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Metin Özkan, yaz aylarnda tetiklenen akcier hastalklar ve korunma yollar hakknda bilgi verdi.

Scak, nem yükseklii ve polenler astm tetikliyor

Amerikada yaplan bir çalmada hava scaklndaki 10 derecelik artn ayn gün içinde acil servise bavuranlarn saysn 4.3 kat artrdn göstermektedir. Vücudun s düzenlemesini yapamamasyla hava kirlilii ve nem yükseklii 75 ya üstü insanlarda solunum sistemi hastalklarna bal hastaneye yatlar %90lara kadar artrmaktadr. Astm, hava yollarnda mikrobik olmayan iltihaplanma ve daralmaya bal olarak nefes alp vermede zorlanma, öksürük, göüste skma gibi belirtilerle ortaya çkmaktadr. Scak, nem yükseklii ve yaz aylarndaki baz polenler hastaln kötülemesine neden olabilmektedir.

Polen ve küf mantarndan korunun

Yaz aylarnda scak havann solunmas sonucu özellikle astm ve KOAHl hastalarda bronkospazm ad verilen hava yollarndaki kaslarn kaslmas ve imesi sonucu oluan daralma ortaya çkmaktadr. Bu durumun yan sra yaz aylarna özgü polen ve küf mantarlar da solunum skntsna yol açabilmektedir.

Anksiyete ve depresyon nefes darln tetikliyor

Yaplan çalmalarda ar scak ve nemin neden olduu endie yani anksiyete ve depresyon nefes darln artrmaktadr. Nem ve scak hava durumunda vücut kendini soutmak için daha fazla ve sk soluma ihtiyac hisseder. Bu da daha fazla polen ve nem anlamna gelmektedir.

Scak çarpmas ölümcül olabilir

Sürekli scak ve nemli havaya maruz kalmak scak çarpmas olasln artrr. Bunun sk belirtileri ba dönmesi, uur bulankl, ciddi ba arlar ve baylmadr. Scak çarpmas acil müdahale edilmezse ölümcül olabilmektedir. Astm ve KOAH hastalarnda bu risk daha fazladr.

Scak havalarda solunum sorunu yaamamak için 10 öneri;

1.Mümkün olduu kadar klimal bir ortamda, kapal alanda kalnmaldr. Özellikle kuru havalarda rüzgar varsa darya çklmamaldr.

2.Açk renk, ince kyafetler giyilmeli ve bol sv alnmaldr. Dar çkarken geni kenarl gözlükler kullanlmadr. çok alerjik yapya sahip kiiler ve astm hastalar alerji maskeleri de kullanabilirler.

3.Kullandnz ilaçlar varsa her an elinizin altnda olmaldr. Polen miktarnn fazla olduu dönemlerde ikayetler balamadan alerji ilaçlar alnmaldr.

4.Alerjenlerin havaya karmna neden olan çim biçme, yabani ot temizleme gibi bahçe ilerinden uzak durulmaldr.

5.Tatil yaplacak otel ya da yazlk alerjenler açsndan gözden geçirilmelidir.

6.Açk hava egzersizleri yaparken arya kaçlmamaldr.

7.Darda giyilen kyafetler eve dönünce deitirilmeli ve du alarak derideki ve saçlardaki alerjenler de temizlenmelidir. Yaz aylarnda çamarlar, havlu ve çaraflar polenlerin yapmasn engellemek için darda kurutulmamaldr.

8.Polen younluunun fazla olduu saatlerde kap ve pencereler kapal tutulmaldr. Evde ve arabada cam açmak yerine bakmlar düzenli olarak yaplan ve polen filtreli klimalar kullanlmaldr. Bu saatlerde d aktivitelerden uzak durulmaldr.

9.Yaam alanlarnn nem oran düük tutulmasna özen gösterilmelidir.

10.Ev temizlii HEPA filtresi içeren vakumlu bir süpürge ile yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git