'Yaz sıcaklarında beslenme' uyarısı

BESLENME uzmanı Eliza Sabancı, yaz aylarında bunaltıcı sıcağın etkisini azaltmak ve sağlık sorunlarından korunmak için beslenmeye ayrı özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Sabancı, sıcaklıkla beraber artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımının çok önemli olduğunun altını çizerken açıkta satılan gıdaların ise insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Haberler 13.07.2019 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda artan hava scaklklarn özellikle yaz aylarnda etkisinin üst seviyelere çktn ve ar scaa maruz kalan insanlarn çeitli salk sorunlaryla kar karya kaldn söyleyen Eliza Sabanc, gda zehirlenmeleri, ishal, ba dönmesi, halsizlik gibi rahatszlklarn bu sorunlarn banda geldiini belirtti. Alnacak önlemler ve düzenli beslenme ile kiinin saln koruyabileceinin altn çizen Sabanc, Yaz aylarnda scaklkla beraber artan sv ve mineral kaybnn önlenmesi için yeterli sv alm çok önemlidir. Bu yüzden günlük 2-2,5 litre su içmeli, tansiyon probleminiz yoksa 1-2 ie sade maden suyu tüketilmeli. Ayrca bu scak günlerde krema, mayonez, yal sos, kat ya gibi yal besinlerin ve yada kzartmalarn tüketiminden kaçnlmal yemeklerde bitkisel sv yalarn kullanm, yemekleri piirirken kzartma ve kavurma yerine halama, zgara ve frn gibi salkl piirme yöntemleri uygulanmaldr dedi.

MEYVEY KARARINDA TÜKETN

Yaz aylarnda özellikle serinletici etkilerinden dolay bata karpuz, kavun olmak üzere insanlar tarafndan bolca meyve tüketildiine dikkat çeken Sabanc, meyvelerin içeriindeki eker miktarndan dolay ar tüketimle birlikte kan ekerinde hzl yükseli ve düülere neden olabileceine dikkat çekti. Bu durumun hzl kilo artna da sebep olabileceini vurgulayan Sabanc, Meyve tüketimi, günde 2 -3 porsiyonla snrlandrlmal ve yannda peynir, süt gibi protein grubu tercih edilerek kan ekerine etkisi yavalatlmal diye konutu.

AçIKTA SATILAN GIDALARA DKKAT

Son olarak yaz aylarnda açkta satlan gdalarn da insan saln tehdit ettiini kaydeden Sabanc, öyle konutu:

Özellikle bu scak günlerde açkta satlan yiyeceklerin, tüketiminden kaçnmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balk vb.) açkta bekletmemeye, besinlerin satn alnmas, hazrlanmas, piirilmesi ve saklama aamalarnda hijyene dikkat edilmelidir.

Ana Sayfaya Git