Yaz sıcaklarında bu önerilere dikkat!

Odanızın ortalama sıcaklığını 22-25 derece arasında tutun. Çok sıcak ortamda iken klimanın ayarını birdenbire çok soğuk dereceye getirmeyin.

Haberler 11.07.2018 - 12:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klimann çarpmamas için üfleme gücü orta-düük seviyede kalsn.

Klimann dorudan rüzgarna maruz kalmayn.

Klimann hava üfleyen kanallarn yüzünüze üfletmeyin.

Nem dengesini salayan bir klima tercih edin.

Uzun süre günein altnda kalmak vücut direncini düüreceinden güneten korunun.

Üst solunum yollarn temizlemek için bol bol su için.

Bakm yaplmayan klima sularnda bakteri üreyebildiinden klimalarn ve havalandrma sistemlerinin bakmlarn yaptrn, filtrelerini deitirin.

Temizliinden emin olmadnz havuza girmeyin, varsa havuzunuzun ilaçlandrlmas ve dezenfeksiyon çalmalarnn yaplmasna özen gösterin.

Salkl beslenin ve egzersiz yapn

Yazn en çok klimalar hasta ediyor!

KLMA HASTALIKLARINA KARI ETKL ÖNLEMLER

Özellikle de bunaltc yaz scaklarnda imdadmza yetien klimalar, bakmlar yaplmad ve bilinçsiz kullanldnda ise ciddi salk sorunlarna yol açabiliyor.

Yaz aylarnda souk algnl, yaz nezlesi ve bilinçsiz klima kullanmnn neden olduu beta enfeksiyonlar (ateli boaz enfeksiyonu) ile lejyoner hastalnn sk görüldüünü belirten Kulak, Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Dr. Esin Özlem Atm, yaz hastalklarna kar alnmas gereken önlemleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Evde, iyerinde, arabada Yaz aylarnn özellikle de dayanlmaz scaklarnda, annda soutucu etkisiyle cezbeden, adeta imdadmza yetien klimalar, serinlemek isterken salmzdan edebiliyor. Acbadem Fulya Hastanesi Kulak, Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Dr. Esin Özlem Atm Özellikle klimalarn hayatmza girmesiyle ani s deiimlerinin vücut direncini krmasna bal ateli boaz enfeksiyonlar (beta enfeksiyonu) görülmeye baland. Burun akntlar, hafif ate ve halsizlikle giden souk algnl diye snflandrdmz daha hafif seyirli hastalklar ile yaz nezlesi de yine bu dönemde sk karlatmz durumlardan. Ayrca klimalarn havay çok kurutmasna bal üst solunum yollarnda farenjit, burun tkanklklar ve sinüzit gibi problemler yaanyor. Temelde yatan problem ani s deiiminin baklk sistemimizi bozarak daha kolay hastalanmamza neden olmas diyor.

Lejyoner hastal griple karabiliyor!

Gribin, influenza ailesinden virüslerin neden oldu yüksek ate, halsizlik, kas arlar, burun aknts ve boaz ars gibi ikayetlerle seyreden bir hastalk olduunu belirten Dr. Esin Özlem Atm, Ülkemizde daha çok sonbahar ve k aylarnda, mevsim geçilerinde görülse de yaz aylarnda da gerek klimalar gerekse kalabalk ortamlarn etkisiyle gribe yakalanma riski bulunuyor. Son zamanlarda baz yazlarda okuduum klima hastal olarak adlandrlan hastalk ise tpta aslnda Lejyoner Hastal olarak bilinen, balangç safhasnda grip ile benzer bulgularla balasa da tedavi edilmez ise hayat tehlikeye sokabilecek sonuçlar dourabilen bir hastalk diyor.

Yüksek ate, halsizlik ve ishal varsa!

Lejyoner hastalna lejgonella bakterilerinin neden olduunu kaydeden Dr. Esin Özlem Atm, Bu bakteri yapm klima sularnda, kaplcalar, otel havuzlar, soutma sistemleri, hastaneler, ksacas durgun ve beklemi sularda üreyebilmektedir. Scak ve nemli ortam sevdiinden yazn görülme skl artmaktadr. Hastalarda yüksek ate, halsizlik ve ishal ile akcier enfeksiyonlarna neden olabilir. Bu durumlarda mutlaka en yakn hekime bavurulmal ve gerekli tedavilere balanmaldr diyerek tehlikeye iaret ediyor.

Ana Sayfaya Git