Yaz tatilinde çocuk yaralanmalarına dikkat!

Yaz tatili ile birlikte yoğun bir aktivite ve hareketlilik içerisine giren çocuklar parklarda, bahçelerde ve havuzlarda daha fazla vakit geçirmeye başladı.

Haberler 30.07.2019 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn oyun oynarken gerek kendilerinden, gerekse ortamn fiziki koullarndan kaynaklanan sebeplerle karlaabilecekleri tehlikeli durumlara kar hazrlkl olmak gerekiyor. çarpma, koarken düme, havuz gibi slak zeminlerde kaymann yüksek enerji ile gerçekletiini ve genellikle krkla sonuçlandn belirten Prof. Dr. Mehmet Demirta, bu tür ortamlarda çocuklarn bana gelebilecek yaralanmalar ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

Açk el üzerine düme birinci sebep

Yaz tatilinde parklarda vakit geçiren, top oynayan, spor yapan ve havuza giren çocuklar hareketli bir dönem yaamaktadr. Bu aktiviteleri yaparken de yüksek enerjiye sahip çocuklarn bana çarpma, koarken düme ve slak zeminde kayma gibi kazalar gelebilmektedir. Bu tür kazalarn balca sebebini ise açk el üzerine düme oluturmaktadr. Açk el üzerine düen çocuklarn el bileinden ziyade dirsekleri ve ön kol kemikleri krlmaktadr. çünkü çocuklarn dirsek ve ön kol kemiklerinin esneklii, dier kemiklere göre daha azdr. Bu sebeple çocuklarda en sk gördüümüz krklar dirsek ve ön kol krklar olmaktadr.

Kkrdak dokunun fazlal kr gizleyebilir

Dirsek krklarnn en büyük dezavantaj çocuklarn büyümelerinin devam etmesi sebebiyle kkrdak yaplarnn çok daha fazla olmasdr. Bu durum çocuklarn röntgen filmlerinde sadece kkrdaa kadar olan ksmlarn net olarak görüntülenebilmesine neden olmaktadr.Kkrdaktan dolay görüntülenemeyen dirsek krklarnn da, çevresindeki sinirleri sktrma ve zedeleme, hatta kemiin ön tarafndaki damara zarar vererek kolun dolamn bozma ihtimali bulunmaktadr.

Krn yanl düzeltilmesi kangrene yol açabilir

Kkrdak yapnn fazla olmasnn bir dier olumsuz taraf da krn çok net görülememesi nedeniyle yanl ve eksik düzeltme ihtimalidir. Vücutta bir krk olumas, kemiin dna doru kanama yapmas anlam tamaktadr. Bu kanama bazen beklenenden çok daha fazla olmaktadr. Yani bir kol krnda bir litreye yakn kanama gerçekleebilir. Bu durumda krn çevresinin sk sk sarlmas kan dolamn bozarak, kangrene yol açarken, uzuv kaybna bile sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle hastanelerde çocuk ya da erikinlere kapal alç yapldnda hastalar dolam kontrolüne çarlmakta ve riskler konusunda bilgilendirilmektedir.

Krk-çkkçlardan uzak durun!

Eskiden çok fazla doktor olmamas nedeniyle, özellikle krsal kesimlerde krk ve çkkçlar ön plana çkmaktayd. Ancak bu krk ve çkkçlar, kendi yaptklar alçlarla kan dolamn engelleyerek çocuklarda çok büyük sakatlklar olumasna sebep olmulardr. Günümüzde ortopedist says artt ve kangren olgular çok azald. Ancak yine de ailelerin bu konuda her zaman duyarl olmalar ve krk çkkçlardan uzak durmalar gerekmektedir.

Krk kemikler yumuak dokuyu zedeleyebilir!

Darda kontrolsüz olduklar için çocuklarn bütün kemiklerinin krlma ihtimalleri bulunmaktadr. Omuz, el bilei, kalça uyluk kemikleri bu ihtimaller arasnda saylabilmektedir. çocuklarda bu tür krklarn olumas durumunda bir ekilde krlan uzvun hareket etmemesinin salanmas gerekmektedir. çünkü bu uzvun hareket etmemesi hem ar açsndan, hem de krk uçlarn içerdeki yumuak dokuya zarar vermesini engellemek açsndan önem tamaktadr. Krn sabit hale getirilmesinin ardndan konusunda uzman bir hekime bavurmak gerekmektedir. Tan için öncelikli olarak röntgen filmi çekilirken, ihtiyaç halinde tomografi ve MRda istenebilmektedir.

Alnacak önlemler kazalarn önüne geçebilir

çocuklarn youn olarak yazn karlatklar bu kazalarn önüne geçmek için u önlemler alnabilir:

çocuklarn aktivite yapt yerdeki koullar düzeltilmeli

Parklarda ve parkurlarda zeminler betondan deil, düme annda ok absorbe etme özellii olan kauçuk gibi yumuak malzemelerden yaplmal

Salncak, kaydrak gibi oyuncaklar demirden deil, plastik gibi daha yumuak malzemelerden yaplmal

Top oynanan çocuklarn ta üzerinde deil, çim üzerinde oynanmas salanmal. çünkü çim üzerine dümekle, asfalt ya da ta zemine dümek ayn sonucu vermez

Kaykay, scooter ve bisiklete binen çocuklara özellikle diz ve dirsek eklemleri ve kafay koruyan koruyucular giydirilerek, kasklar taklmal

Havuz gibi slak zeminlerde düme oran çok yüksektir. Kaymay önleyici zeminler yaplmal ve belli bir yan altndaki çocuklar uzaktan da olsa gözlenmelidir.

Ana Sayfaya Git