Yazın artan mantar enfeksiyonuna dikkat

İnsan vücudunda normal şartlarda çok sayıda mantarın yaşadığını belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Işık Caner, “Sıcak havalarda terlemek, havuza ve denize girmek mantar enfeksiyonu riskini artırır. Enfeksiyon tedavisi ‘antifungal’ olarak adlandırılan ilaçlarla yapılıyor” dedi.

Haberler 28.07.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mantarlarn says ar artmad sürece herhangi bir salk problemine neden olmadn anlatan Dermatoloji Uzman Doç. Dr. Ik Caner, Yaz aylar, lk ve nemli ortamlar seven mantarlar için mükemmel bir üreme ortam oluturur. Scak havalarda terlemek, havuza ve denize girmek mantar enfeksiyonu riskini artrr. çok sayda farkl mantar enfeksiyonu türü var. Her türde vücudun farkl ksmlar etkileniyor. Sk karlatmz türlerden biri olan Tinea, balca cilde hasar veriyor. Ciltte kzarma, çatlama ve soyulmaya neden olan Tinea; cildin ar derecede kanmasna ve su toplamasna yol açabiliyor. Tinea özellikle saçl deri, ayak, kask ve trnaklarda ortaya çkyor diye konutu.

ARI, KAINTI VE KIZARIKLIK

Mantar enfeksiyonu çeitlerinden dierleri ile ilgili olarak ise Mantar enfeksiyonu, kadnlarda vajinay da etkileyebiliyor. Enfeksiyon sonucu vajinada ar, kzarklk ve kant meydana geliyor. Cinsel iliki esnasnda ve sonrasnda da rahatszlk ve ar hissi oluabiliyor. Kadnlar enfeksiyon sonras vajinal akntlarn daha youn bir kvama geldiini ve renginin effaftan beyaza kaydn fark edebiliyor. Yine enfeksiyon sonucu vajinal akntlarn kokusu da deiiyor ifadelerini kulland.

Erkeklerde de genital bölgede mantar enfeksiyonu oluabileceine dikkat çeken Doç. Dr. Caner, Erkeklerde enfeksiyon sonucu penis banda yara, kant ve kzarklk görülebiliyor. Bazen penis banda krmz nokta eklinde lezyonlar da oluabiliyor. Penis derisinin hemen altnda beyaz bir iltihap toplanmas da enfeksiyona bal oluan belirtiler arasnda yer alyor eklinde açklamalarda bulundu.

MANTAR ENFEKSYONU TEDAVS NASIL YAPILIR?

Mantar enfeksiyonu belirtileri gösteren kiilerin bu durumu göz ard etmemesi gerektiini söyleyen Doç. Dr. Ik Caner, Pek çok kii belirti göstermesine ramen kendiliinden geçer düüncesiyle doktora bavurmuyor. Ancak uzun süre tedavi edilmeyen mantar enfeksiyonlar farkl salk sorunlarna yol açabiliyor. Bu nedenle belirti gösteren kiilerin mutlaka doktora bavurarak gerekli tedaviyi almas gerekiyor diye konutu.

Mantar enfeksiyonu tedavisi ile ilgili olarak da Enfeksiyon tedavisi antifungal olarak adlandrlan ilaçlarla yaplyor. Bu ilaçlar hastada mantar üremesini durdurarak ksa sürede kiiyi eski salna kavuturuyor dedi.

MANTAR ENFEKSYONUNDAN KORUNMAK çN NE YAPILMALI?

Mantar enfeksiyonlarn önlemenin mümkün olduunun altn çizen Doç. Dr. Ik Caner, Scak havalar, ar terlemeye neden oluyor. Bu nedenle de özellikle genital bölgeler, eklemler, cilt katlantlar oldukça nemli hale geliyor. Dolaysyla bu bölgeler mantar üremesini kolaylatryor. Yazn olmazsa olmazlarndan havuz ve deniz de mantar enfeksiyonlarnn kiiler arasnda yaylmasna olanak tanyor. Tüm bu faktörler bir araya geldiinde enfeksiyon riski artyor. Ancak dikkat edilecek birkaç nokta ile mantar enfeksiyonundan korunmak oldukça basit uyarsnda bulundu.

CLDN TEMZ VE KURU OLMASINA DKKAT EDN

Cildi temiz ve kuru tutmann mantardan korunmak için birinci kural olduunu söyleyen Doç. Dr. Caner, u uyarlarda bulundu:

Yaz aylarnda özellikle iç çamarnn sk sk deitirilmesi gerekiyor. Havuz ve denizden çktktan sonra uzun süre mayo veya bikini ile durmak da enfeksiyon açsndan riskli bir durum. Bu nedenle yüzdükten sonra mayonun, bikinin veya ortun çkarlmasn, du alnmasn ve kuru kyafetlerin giyilmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle yaz aylarnda giyilecek ayakkablarn hava geçiren tipte olmasn ve üst üste ayn ayakkaby giymekten kaçnlmasn öneriyoruz. Toplu halde kullanlan havuzlarda, soyunma kabinlerinde de deniz ayakkabs benzeri koruyucularn giyilmesinde yarar var.

Ana Sayfaya Git