Yazın göz önünde bulundurmanız gereken öneriler

Yaz mevsimiyle birlikte yüzünü gösteren güneş, verdiği pozitif enerjinin yanında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Etkisini artıran ultraviyole ışınları sadece cildi değil göz sağlını da tehdit edecek seviyelere ulaşabiliyor.

Haberler 25.07.2018 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Ebru Toprak Ün, yaz scaklarnda göz saln olumsuz etkileyen nedenler ve alnabilecek önlemler hakknda bilgi verdi.

Siyah deil kahverengi caml gözlük seçin

Ultraviyole nlar bilinen en güçlü alerjendir. Hiç alerjisi olmayan kiilerde bile günee maruz kalma oran artkça alerjik reaksiyon yaratabilmektedir. Gözleri güneten korumann en etkili yollarndan biri ise gözlük takmaktr. Ancak görüntüsü estetik olan renkli ve ince camlar gözü UV nlarndan yeteri kadar korumamaktadr. Koyu renkler her zaman daha yüksek koruyuculua sahiptir. Kahverenginin renk olarak güne nlarna olan emilimi daha yüksektir. Bu nedenle koyu kahverengi cam siyahtan daha yüksek koruyuculua sahiptir. Güne gözlüü seçilirken fiyat ve markadan önce ürünün özelliklerine bakarak hem UVA hem de UVB nlarna kar yüzde 100 koruma salayan modeller seçilmelidir. Bunun yannda gözlüklerin yüze tam oturmas da önemli bir etkendir. Aksi halde UV nlar aradan szarak gözleri olumsuz etkileyebilmektedir. Güne nlarnn dünyaya dik dütüü 11.00 ile 03.00 saatleri arasnda güne altnda olmamaya özen gösterilmelidir. Özellikle küçük çocuklara apka taklarak bile dar çkarlmamaldr.

7 yandan küçük çocuunuza güne gözlüü takmayn

Küçük çocuklarda sevimli bir görüntü yaratmak adna taklan gözlükler kaliteli olsalar dahi risk tayabilmektedir. Özellikle 7 yana kadar olan süreçte çocuklar henüz renk tonlarn ayrt etme yetisine tam olarak sahip deildir. Dolaysyla uzun süreli taklan koyu renkli gözlükler çocuun renk algsn bozabilmektedir. Siperlikli apkalar kullanmak ve mümkünse çocuu günee maruz brakmamak en doru korunma yöntemi olacaktr.

Tuzlu su gözdeki mikroplar krmaz

Bilinenin aksine tuzlu deniz suyunun gözleri yakmas mikroplar öldürdüü anlamna gelmemektedir. Tuzun kimyasal reaksiyonu gözde doal yanmaya sebep olur. Kzarklk meydana gelir ancak bunun enfeksiyon gibi bir zarar olmamaktadr. Tuzlu su çok yakyorsa denize gözlükle girilmesi tavsiye edilmektedir.

Açk renk gözlüler dikkat!

Mavi yeil gibi açk renk gözleri olanlar UV nlarna kar daha hassas olabilmektedir. Bu kiilerde pigment az olduu için ultraviyole nlar daha az absorbe edilmektedir. Koyu göz rengine sahip bir kiiye göre ayn miktar güne görseler dahi etkilenmeleri daha fazla olabilmektedir. Bu nedenle günein youn olduu saatlerde dar çkmamaya ve doru güne gözlüü kullanmaya daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.

Tahri olan gözünüzü ovuturmayn

Gözde yaanan tahriin en önemli belirtileri kzarma, sulanma ve batma hissidir. Bu belirtiler görüldüünde göz vakit kaybetmeden bol souk su ile ykanmaldr. Klorlu ve PH dengesi olmayan musluk sular yerine PH deeri 78 aralnda olan içme sular ile gözü ykamak daha salkl olacaktr. Ykama ileminin ardndan varsa steril ve PH deeri uygun olan bir gözya damlas damlatlmaldr. Bunlara ramen gözdeki tahri kesilmiyor ve artmaya devam ediyorsa bir uzmana danlmas gerekmektedir. Gözde tahri olduunda refleks olarak ilk yaplan ey gözü ovuturmaktr. Bundan kaçnmak gerekir çünkü tahriin daha da artmasna, korneann çizilmesine sebep olabilmektedir. Yine böyle durumlarda halk arasnda bilinen göze çay, patates gibi besinlerin sürülmesi de doru deildir. Bir enfeksiyon durumuna yol açmasa bile iritasyona fayda salamayacaktr.

Gözlüksüz havuza girmeyin

Havuzlardaki klor uygun miktarlarda uygulanmadnda birçok alerjik ve toksik reaksiyona sebep olabilmektedir. Enfeksiyon riski cildi, gözleri ve solunum yollarn tehdit eder. Havuza girmek için alnacak en iyi önlem deniz gözlüü takmak ya da yüzü suya hiç sokmamaktr. Tatl suda bulunan organizmalar lens solüsyonlar her zaman öldüremeyebilir. Bu nedenle havuza lensle girilmemelidir. Kontakt lens taklan göz, hiç lens kullanmayan bir göze göre enfeksiyonlara daha fazla açktr. Kontakt lensin havuzda kullanmna bal enfeksiyon olumas ve kornea nakline giden sorunlar yaanabilmektedir.

Doa yürüyüleri gözleriniz için tehlikeli olabilir

Youn aaçl bölgelerde yaplan yürüyülerde göze bitki batmas sk karlalan durumlardan biridir. Bu risklerden korunmak için doa yürüyülerinde gözlük taklarak önlem alnabilir. Aaç dal, böcek veya toprak gibi floramzdan farkl mantar veya bakterilere ek olarak parazit içeren organik maddelerle yaralanmalar özellikle korneada geri dönüümsüz izler brakp görmede azalmayla sonlanabilen enfeksiyonlara yol açabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir göz hastalklar uzmanna bavurulmaldr.

Ana Sayfaya Git