Yazın Gözlerimizi Tehdit Eden 9 Etken

Deniz, güneş ve kum üçlüsünün göz kırptığı, gerek yetişkinler gerekse çocukların açık havada daha fazla zaman geçirdiği yaz mevsimi, verdiği enerjinin yanında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Yeterince temizlenmemiş havuzlardan klimaya, güneşten kum ve toz kaçmasına dek birçok yaz tehlikesi gözümüzde önemli sorunlara yol açabiliyor.

Haberler 20.06.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Berna Özkan Yaz aylarnda d etkenler baz göz hastalklarnn olumasna bazlarnn da iddetinin artmasna neden olurlar. Bu d etkenlerden korunmann basit ve etkili yöntemleri var. Oluabilecek göz rahatszlklarnn farknda olmak ve onlardan kaçnmak oldukça önemli. Önleyemediimiz durumlarda ise çok gecikmeden göz doktoruna bavurmak, geçer diye beklememek gerekir. Zira küçük bir ihmal, ileride ciddi görme kayplarna bile neden olabilir diyor. Doç. Dr. Berna Özkan, gözlerimizde yazn kapy en sk çalan tehlikeleri ve alnabilecek önlemleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

* Enfeksiyonlara dikkat!

Plaj, piknik ve kamp yerleri gerekli hijyen salanamazsa keyfinize gölge düürebilir. Örnein; kirli elle göze dokunmak gözlerin mikrop kapmasna kolayca yol açabildiinden, ellerinizi olabildiince temiz tutun. çocuklar kendi temizliklerini salamada daha deneyimsiz olduklarndan göz enfeksiyonuna daha sk maruz kalyorlar. Bu nedenle çocuklara da el temizleme alkanl kazandrmak önemli.

* Kontakt lens ihmali

Kontakt lenslerin dikkatsiz kullanm yazn göz enfeksiyonlarn artryor. Kontakt lensi takp çkarmadan önce ellerinizi ykayn. Lens solüsyonlarn ve lens kutularn mutlaka temiz bir ekilde saklayn. Tatilde en uygunu günlük lens kullanmak. Kontakt lens ile havuza girmek olas enfeksiyon ajanlarnn lense yaparak göze bulamasn kolaylatracandan deniz ve havuza lens yerine numaral yüzücü gözlüü ile girin.

* Klor

Yaz aylarnda yaptmz aktiviteler göz travmalar riskini artrrken, en sk yaanan travma, havuzlara hijyen için konulan klordan kaynaklanyor. Kimyasal bir ajan olan klor, gözümüze zarar verebildiinden mutlaka havuzda yüzücü gözlüü kullann.

* Kum ve toz kaçmas

Özellikle plaj ve krsal alanlarda gözümüze skça kaçabilen kum, toz veya otlar da önemli risk unsurlar. Gözünüze kaçan yabanc cisim görülüyorsa bir gözya damlasyla gözlerinizi ykayp cismin dar çkmasn salayabilirsiniz. Ama görülmüyorsa göz doktoruna görünmelisiniz. Zira yabanc cisim korneay çizerek enfeksiyona hatta kalc hasara yol açabilir.

* Göze gelen darbeler

Göz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Berna Özkan Açk havada yaplan sporlar srasnda gözümüz direkt top, dirsek, diz gibi d etkenler nedeniyle travmaya urayabilir. Bu travmalar gözün ciddi ekilde parçalanmasna, retina yrtklarna, göz içi kanamalarna ve ödemine neden olabilir. O an önemsenmeyen bir darbe, ileride körlüe bile yol açabilir. Koruyucu bir spor gözlüü takmak bu riskleri azaltmak açsndan faydaldr diyor.

* Güne nlar

Güneteki ultraviyole k gözümüze dorudan zarar verirken, batma ve yanmann yan sra katarakt ve retina hastalklarna da yol açabiliyor. Özellikle 10:00-14:00 aras güne nlarndan uzak kalnmal. Geni siperlikli apka ile hem yetikinler hem de çocuklar için ultraviyole korumas olan güne gözlüü kullanmak art. Cezbedici görüntüsü olan ama ultraviyole korumas olmayan güne gözlükleri zarar verebiliyor.

* Alerji

Yazn havada daha fazla bulunan toz ve polenler alerjiyi tetikleyerek gözde kant ve sulanmaya neden oluyor. Alerjiye kar en etkili önlem, alerjiye yol açan etkeni tespit ederek ondan kaçnmak. Alerji göz kapaklarnda akut olarak gelitiinde souk kompres uygulayarak rahatlatabilir ve oluan ödemi azaltabilirsiniz. Eer alerjiye bal ikayetleriniz devam ediyorsa ya da alerji kapaklarda deil gözde ise, göz doktorunuzun önerecei alerji ilac kullanabilirsiniz.

* Klima

Yazn güneli veya klimal ortamlarda gözya normalden fazla buharlaarak gözde kuruma, batma ve yanmaya hatta göz yüzeyinin zarar görmesine yol açabildiinden en basit önlem; gözlerimizi daha sk krparak daha sk nemlendirmek. Klimal ortamda havay nemlendirici cihaz da kullanabilirsiniz. Bunlara ramen sorun devam ederse göz hekimine danarak suni gözya damlas kullanabilirsiniz ancak yeterli gelmezse daha youn bir tedavi gerekebilir.

* Göz kapanda cilt kanseri!

Doç. Dr. Berna Özkan Pek çoumuz gözümüze kaçar endiesi ile göz kapaklarna göz kremi sürmüyoruz. Oysa gözümüzün çevresindeki cilt çok daha hassastr. Günein ultraviyole nlarna maruz kalmak göz kapaklarnda cilt kanseri riskini yüzün geri kalanna oranla çok daha fazla artrr. Bu nedenle göz kapaklarmz da koruyuculuu yüksek bir güne kremi ile mutlaka korumalyz. Kremin gözümüze temas halinde hemen bol suyla yüzümüzü ykamay ihmal etmemeliyiz diyor.

Ana Sayfaya Git