Yediğine değil duygularına!

Her öğün saatinde yaşanan gerginlik, tüm odağın çocuğun üzerinde olması ve çocuğu yemeye zorlama tutumu, ebeveynleri içinden çıkılamaz bir çaresizliğe sürüklüyor.

Haberler 24.05.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Seçici yeme problemi, okul ça öncesi dönemde, özellikle 5-6 yandaki çocuklarda görülen en yaygn yeme problemleri arasnda yer alyor. Besin tercihlerini daha çok patates, makarna, pilav, tatl gibi genelde karbonhidrat, eker ve ya içerii yüksek besinlerden kullanan çocuklarn yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan geliimsel problemler yaayabileceini belirten Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, kilo veya enerji almlar normal snrlar içerisinde kalsa dahi, ar yemek seçen çocuklarn salk kontrollerinin düzenli yaplmas gerektiini söylüyor.

YEMEK SEçMEK, PROBLEMN KENDS DE VAR OLAN PROBLEMN SONUCUDUR.

Kontrolcü ebeveynlere, Her eyi kontrol edebilirsiniz; ama ben istemediimi yemem mesaj ile snr koyan çocuklar, kendi bireysel alann belirleme ihtiyac ile Ben buradaym, benimle ilgilenin. Benim ilgiye ihtiyacm var mesaj ile ebeveynlerinin ilgisini çekmeye çalyor olabilir. Bunun yan sra, okul deitirmek, arkadalarla yaanlan problemler ve akran zorbalna maruz kalmak gibi kendisini kontrolsüz hissettiren durumlar da, çocuun yeme davran üzerinde büyük rol oynar.

TÜM ODAINIZ çOCUUN NE YYP NE YEMEDNDE OLMASIN!

Ebeveynlerin seçici yeme problemi konusunda endielenmesi, hiç de yersiz deildir. Özellikle de ar yemek seçen çocuklarn yalnzca belirli besinleri tüketip dier besinleri yemeyi reddetmesi, geliimlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple de, çocuun salk kontrollerinin düzenli yaplmas ve hekim tavsiyeleri dorultusunda davranlmas oldukça önemlidir.

Ebeveynlerin odann çocuun ne yiyip ne yemediinde olmas ve bu konunun sk sk gündemde tutulmas da, çocuun kendini bask altnda hissetmesine neden olabilir. Bu süreçte, yalnzca evde mi yemek seçiyor, okuldaki arkadalaryla bir aradayken yeme davran farkllk gösteriyor mu, gibi tutumlarn da deerlendirilmesi gerekir. çocuun yeme davrann kapsaml olarak gözlemlemek, ebeveynlere vermek istedii mesaj konusunda yardmc olacaktr.

YEMEK ÜZERNDEN ÖDÜL YA DA CEZA VERMEYN

Ispanan bitirsen, sana çikolata vereceim vaadi, çocuun zihninde belirli yiyeceklerin tüketilmesinin bir ödüle balanmasna sebep olabilir. Böylelikle çocuk, baz yiyecekleri ödül olarak kabul ederken, bazlarn zorla tüketilen besinler olarak snflandracaktr. Oysa, çocuun küçük yalardan itibaren yiyeceklerin geliim ve salk üzerindeki etkileri konusunda bilinçlenmesi, yiyeceklerle daha salkl bir iliki kurmasna yardmc olacaktr. Bunun yan sra, bir snavdan yüksek not aldnda ya da düüp aladnda çocuu yiyeceklerle ödüllendirmek de, onun hayat boyunca kendisini her ödüllendirmek ya da teselli etmek istediinde yemeye yönelmesine yol açacaktr.

çOCUUN STEMED BESN ZORLA YEDRMEYE çALIMAYIN

Ailelerin yapt en büyük hatalardan birinin de, çocua istemedii yiyecekleri zorla yedirmeye çalmak ya da sadece yedii besinlerden oluan bir öün hazrlamak olduunu belirten Bayraktar, ailelerin bu tutum ile istemeden de olsa, problemin daha uzun sürmesine sebebiyet verdiini söylüyor. Bayraktar, çocua zorla yemek yedirmeye çalmak, çocuklarn belirli bir süre açlk tokluk sinyallerini duymamasna ve yeme davran ile kontrolü elinde tutmay alkanlk haline getirmesine neden olabilir. Bu sebeple, çocuklar asla zorlamamak gerekir. Önemli olan, çocuun yemek seçme davran ile vermeye çalt mesaj anlamak ve bu konuda ona destek olmaktr açklamasnda bulundu.

SEVEREK TÜKETT BESNLER LE KARITIRIP YARATICI SUNUMLAR HAZIRLAYIN

Seçici yeme problemiyle kar karya kalan ebeveynlere, çocuklarn tüketmek istemedii yiyecekleri sevdii besinler ile kartrp yaratc sunumlar yapmay öneren Bayraktar, sözlerine öyle devam etti: Bu yöntem ile çocuklarn sevmedii besinleri yava yava ve zorlamadan tüketmesi salanabilir. Örnein; bezelye pilav ile kartrlarak veya prasa börek içerisine eklenerek sunulabilir. çocuun göz zevkine hitap eden sunumlar da, yemedii yiyecekleri tüketmesini kolaylatrabilir. Sevdii çizgi film kahramanlarnn desenlerinin olduu tabak, çatal takmlar, gülen yüzlü sandviçler ya da yaratc tarifler de, çocuklarn tüketmedii gdalar konusundaki duvarlarn ykmasna yardmc olacaktr.

Ebeveynlerin, seçici yeme problemi olan çocuklarna kar sabrl olmas gerektiini belirten Bayraktar, bu konuda mutlaka bir hekim desteine ve gerektii noktada da psikolojik destek almak için bir uzmana bavurulmas gerektiinin altn çiziyor.

Ana Sayfaya Git