Yeme bozukluğunda bu hataları sakın yapmayın!

Günümüzde en yaygın görülen 3 yeme bozukluğunun ergenlik döneminde görülme sıklığı giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre; her 100 ergenden 1'inde yeme bozukluğu gelişiyor. Durumun bu noktaya gelmesinde ise ‘Ne kadar zayıfsan, o kadar güzelsin' şeklindeki güzellik kriterlerinin özellikle genç kızlar üzerinde önemli etkiler oluşturması rol oynuyor.

Haberler 29.01.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Müjgan Alikaifolu tedavinin baarsnda ebeveyn desteinin de büyük önem tadna dikkat çekerek, Bu süreçte çocuun zor bir dönemden geçtiini kabul edin. Size kar öfkeli ya da suçlayc olsa da, gerçekte desteinize ne kadar çok ihtiyac olduunu unutmayn. Hastal hakknda konuun, her zaman yannda olacanz hissettirin ve tedaviye düzenli gidebilmesi için destek olun diyor. Peki yeme bozukluunda tedavinin olumsuz etkilenmemesi için ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken dier davranlar neler? çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Müjgan Alikaifolu anne babalarn mutlaka kaçnmalar gereken 8 hatay anlatt, önemli uyarlarda bulundu.

ANOREKSYA NEVROZA

Anoreksiya nevroza erken ergenlik döneminde (11-14 ya) balyor. çok ender de olsa 9 yanda da görülebiliyor. Zayf bir bedene sahip olma arzusu, kilo almaktan ar korkma ve beden imgesinde bozukluk temel belirtilerini oluturuyor. Ergenler kilo kaybetmek için özel davran biçimleri gelitiriyor; bazlar her türlü besin almn ileri derecede azaltarak kilo kaybederken, bazlar da youn egzersiz yapyor. Baz gençler ise sk diyet uyguluyor, ara sra kontrolü kaybederek tknrcasna yemek yiyor, ardndan bu yediklerini kusarak çkaryor ya da ishal yapc, idrar söktürücü ilaçlar veya çaylar içme gibi davranlar sergiliyor. Duygu durum bozukluklar madde kullanm ve intihar giriimleriyle birlikte görülebiliyor.

BULMYA NEVROZA

Bulimiya nevroza için tipik balangç geç ergenlik yllar (18-19) oluyor. Ar yeme ataklar ve ardndan gelen kusmalarn ön planda olduu bir yeme bozukluu tablosu olarak tanmlanyor. Anoreksiya nevrozada olduu gibi kilo almaya kar korku ve beden algsnda bozulma oluyor. Ancak bulimikler gda almn kstlamazlar diyen Prof. Dr. Müjgan Alikaifolu sözlerine öyle devam ediyor: Bu gençler tknma tarznda yemek yerler, yemekleri bitince youn bir pimanlk ve depresif duygular yaarlar. Kilo almamak için çeitli telafi edici davranlarda bulunurlar. Bu davranlarn en sk görüleni ise kendi kendine kusmak. Ancak ishal yapc ilaçlar ya da çaylarn kullanm ya da ar egzersiz yapma davranlar da görülebiliyor. Bu tabloda hasta anoreksiya nevrozadan farkl olarak hafif kilolu ya da normal beden arlnda oluyor

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUU

Tkanrcasna yeme bozuklu 3 ay süresince, haftada en az bir kez, telafi edici davranlar olmakszn allmn dnda büyük porsiyonlar halinde yemek yeme ve bu duruma stres ile kontrol kayb duygusunun elik etmesi olarak tanmlanyor. Ergenlik döneminde görülme skl kzlarda yala birlikte artarken (14 yanda yüzde 0,7 iken bu oran 20 yanda yüzde 4,1e yükseliyor), erkeklerde ise tam aksine azalyor. Obezite, sosyal ilikilerde bozulma, depresif semptomlar, anksiyete, duygusal dalgalanmalar, madde bamll ve intihar eilimiyle birlikte görülebiliyor. Tknma atann öncesinde genellikle yiyeceklere kar ar özlem duygusu oluuyor. Yemek srasnda kontrol kaybnn yaanmas önemli bir bulgu olarak kabul ediliyor.

KLO ALDIRMAYA çALIMAYIN

Tedaviden baarl sonuç alnmasnda ebeveynlerin yaklam kilit bir rol üstleniyor. Doru yaklamda bulunulmad takdirde uzun ve zahmetli olan tedavi süreci kesintiye urayabiliyor ya da baarsz olabiliyor. Prof. Dr. Müjgan Alikaifolu ebeveynlerin kaçnmalar gereken davranlar söyle anlatyor:

Yeme bozukluunda ergenlerin en büyük kayglar kilo almak. Dolaysyla srarla yemek yedirerek kilo aldrmaya çalmayn, bunun yerine tedaviye yönlendirin.

Suçlayc ya da yarglayc olmaktan kaçnn.

Görüntüsü hakknda olumlu da olsa yorum yapmayn.

Yemek, kalori ve porsiyonlar hakknda konumayn.

Onun yannda kalorisi düük ve diyet yemekleri ya da yüksek kalorili besin deeri düük attrmalklar yemeyin, bu tür besinleri evde bulundurmayn.

Ayr zamanlarda sofraya oturmayn. Özellikle yemek saatlerinde bir arada olmaya dikkat edin ve yemek masasnda ho bir atmosfer oluturmaya çaln.

Yemek srasnda ne yediine nasl yediine çok odaklanmayn, kendi yemeinizi yiyin ve onunla sohbet edin.

Yemek sonrasnda ayr yerlere dalmayn, birlikte ho vakit geçirebileceiniz bir aktivite yapn. Böylece yemein ardndan kusmasn ya da ar egzersiz yapmasn engelleyebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git