Yemek borusu kanseri nedir? Belirtileri nelerdir?

Beslenme alışkanlıkları birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkili rol oynuyor. Bazı noktalarda zararsız görülen alışkanlıklar kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasına dahi neden oluyor, tıpkı yemek borusu kanserinde olduğu gibi… İçtiğimiz sıcak çayların, alkol ve sigaranın yemek borusu kanserine davetiye çıkardığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Abdülkerim Özakay, yemek borusu kanseri hakkında bilgi verdi.

Haberler 15.09.2021 - 06:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme alkanlklar birçok hastaln ortaya çkmasnda etkili rol oynuyor. Baz noktalarda zararsz görülen alkanlklar kanser gibi hastalklarn ortaya çkmasna dahi neden oluyor, tpk yemek borusu kanserinde olduu gibi çtiimiz scak çaylarn, alkol ve sigarann yemek borusu kanserine davetiye çkardn belirten Genel Cerrahi Uzman Abdülkerim Özakay, yemek borusu kanseri hakknda bilgi verdi.

Yiyeceklerin mideye iletilmesini salayan yemek borusunda meydana gelen kanser türüne özofagus yani yemek borusu kanseri denmektedir. Yemek borusu kanseri; yutaktan mideye kadar uzanan bu yapdaki hücrelerde meydana gelir. En tipik belirtisi yutkunma zorluudur. lk balarda kat gdalar tüketilirken zorlanma görülürken zamanla su içerken bile zorlanma görülebilir.

Bu belirtileri gösteriyor musunuz?

Yutkunurken zorlanma,
Kusma,
Yenilen besinlerin aza geri gelmesi,
Öksürük,
Kanama,
Kilo kayb,
Karn bölgesinde yanma,
Karn bölgesinde ar,
Ses kskl.

Kansere bal ölümlerde 7inci srada yer alan yemek borusu kanseri genetik ve çevresel faktörlere bal olarak kendine bir risk grubu oluturur. Risk oran corafi bölgelere göre farkllk gösterir. Bu noktadan hareketle yemek borusu kanseri en çok;


Erkeklerde,
leri yalarda,
Kilolularda,
Sigara içenlerde,
çok fazla alkol tüketenlerde,
Barrettözofagus hastal olanlarda,
Salksz beslenenlerde,
Reflü hastalarnda,
çok scak yiyecek ve içecek tüketenlerde görülür.

Söz konusu yemek borusu kanseri olduunda beslenme alkanlklar önemli bir rol oynuyor. Sürekli hazr gdalar tüketmek, lifli gdalar tercih etmemek özellikle de çok sk alkol tüketmek yemek borusu kanseri riskini arttryor.

Yemek borusu kanserinin tan yönteminde en etkili çözüm, ilaçl film ve endoskopik incelemedir. Endoskopik inceleme tedavinin ne ekilde yaplacan da gösterir. Ayrca hastaln yaylma derecesini ve hangi evrede olduunu görebilmek içinse PETve BT kullanlabilir.

Yemek borusu kanseri tedavisinde tümörün hangi evrede olduuna göre deiiklik gösterir. Ayrca hastaln yemek borusunda hangi seviyede olduu da tedavinin seyri için belirleyici bir unsurdur. En çok tercih edilen yöntem cerrahidir. Yemek borusunun hayati organ ve damarlara çok yakn olmas nedeniyle ameliyat deneyimli ekip ve ekipman gerektirir. Ameliyatta esas amaç olan kanserli bölgeyi ve yaylma ihtimali olan dokular temizleyerek mide ya da barsaklardan salkl bir yemek borusu oluturarak sindirim sisteminin devamlln salamaktr.

Dier bir yöntem ise n tedavisidir. Radyoterapi olarak da adlandrlan bu yöntemde kanserli hücreler yüksek enerjili nlar ile öldürülerek temizlenir. Bunun yan sra kiiye kemoterapi uygulanabilir. Genel olarak kemoterapi ilaçlar ile cerrahi ilem öncesi kanserli hücrelerin küçülmesi amaçlanr. Tüm bu tedavi yöntemleri ie yaramadnda tkank olan bölgeye stent taklarak veya bypass ilemleri uygulayarak sindirim sisteminin devamll salanr ve hastalarn beslenmesi devam ettirilir.

Ana Sayfaya Git