Yemekten hemen sonra güneşe çıkmayın!

Uzun sürecek yeni bir tatil arifesindeyiz. Kurban Bayramı’nı da içine alan bu 10 günlük tatil için planlar ve rezervasyonlar birbiri ardına yapılıyor. Tatilde en önemli beklentilerden biri, bedenen ve ruhen istirahat etmek. Ancak uzun tatil süreleri çoğu zaman kişileri günlük sağlıklı yaşam alışkanlıklarından uzaklaştırıyor.

Haberler 25.08.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzun sürecek yeni bir tatil arifesindeyiz. Kurban Bayramn da içine alan bu 10 günlük tatil için planlar ve rezervasyonlar birbiri ardna yaplyor. Tatilde en önemli beklentilerden biri, bedenen ve ruhen istirahat etmek. Ancak uzun tatil süreleri çou zaman kiileri günlük salkl yaam alkanlklarndan uzaklatryor. Bunun sonucunda da güne çarpmasndan enfeksiyonlara, yüksek tansiyondan kalp krizine kadar ciddi sorunlar geliebiliyor. Huzurlu ve salkl bir tatil için aslnda baz küçük ayrntlara dikkat etmek yeterli geliyor.

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karabulut tatilinizde salk sorunlaryla karlamamak için kaçnmanz gereken hatalar anlatt, önemli önerilerde bulundu.

Tatil trafii stresini yaamak

Uzun tatil haberlerinde ilk sray genellikle trafik çilesi alyor. Uzun araç kuyruklar, normalin 2-3 kat süren seyahatler veya havaalannda uzun bekleyilere scak hava da eklenince salk sorunlarnn gelimesi kaçnlmaz oluyor. Tatil trafiinin oluturduu stres ve beraberinde getirdii öfke ataklar tansiyonda ciddi artlar yaparken, ritim bozukluklarn da tetikleyebiliyor. Trafik stresinden kurtulmak için trafiin youn olmad saatlerde yola çkmaya özen gösterin.

Mideyi tka basa doldurmak

Tatilcileri bekleyen en büyük tehlikelerden biri de tabi ki açk büfe yemekler. Ar yemekler sonrasnda kan koyulayor ve bunun sonucunda da kalp krizi riski artyor. Ayrca tüketilen çok miktardaki kark tür gdalar nedeniyle hem mide ile barsak sorunlar geliebiliyor, hem de tansiyon deerlerinde art olabiliyor. Ana öün saysnn artmas sonucu hzlca kilo alnmas da bir dier baka önemli olumsuz etkisi. Altnz öün çeitlerinin dna çok çkmamaya özen gösterin. Vücudunuzu yormayacak olan alakart yemek çeitlerini tercih edin. Akam saat 21.00den sonra ana öün yememeye de dikkat edin.

Yemekten hemen sonra günee çkmak

Tatil mekan, düünülenin aksine yan gelip yatma yeri olmamal. Tatil süresince düzenli spor yapmaya devam edin. Sabah ya da akam saatlerinde yemeklerden önce yapacanz tempolu yürüyüler endorfin orann arttracak ve ana öünlerdeki eker tüketme isteinizi azaltacaktr. Öle yemeinden hemen sonra günee çkmak yerine serin bir ortamda 1-2 saat istirahat etmeye dikkat edin. çünkü ar bir yemek sonras oluacak kandaki koyulama ile kan basncndaki arta bir de ölen dik gelen bunaltc güne nlar eklendiinde ritim bozukluu, tansiyon yükseklii ile pht atmas gibi salk problemleri geliebiliyor.

Souk suya aniden atlamak

Kzgn güneten kaçp suya dalma fikri oldukça serinletici gelebilir. Ancak özellikle souk suya sahip denizlerde suya aniden dalmak istenmeyen salk sorunlarna yol açabiliyor. Geçici nefes darlklar, tansiyon dümesi ve çarpnt sk gelien yaknmalar oluturuyor. Ayrca souk du almak da benzer sonuçlara neden olabiliyor. çou dularda su scakl havuz ve deniz suyu scaklndan düük oluyor. Dorudan kafa bölgesine temas eden souk su da nefes darl ile ba dönmesine yol açabiliyor.

Kyafetleri hava artlarna göre seçmemek

Kyafet seçiminizi hava scakln göz önüne alarak yapn. Tatilinizi scak bölgede geçirecekseniz açk renkte, ince, teri emen pamuklu elbiseler tercih etmeli ve yannza mutlaka apka almalsnz. Açk renkli giysiler sca yanstma özelliine sahiptir, bunun aksine koyu renkli kyafetler ise sy içeriye hapsederek vücut scakln ve terlemeyi arttryor. Daha souk bölgelere gidecekseniz eer gece-gündüz scaklk farkn dikkate aln. çünkü akam saatlerinde düen scaklk ve rüzgar souk algnl ile kas arlarna sebebiyet verebiliyor.

Yetersiz su içmek

Scaklarda vücudun sv ihtiyac artyor. Özellikle ky bölgelerinde nem oran da yüksek olduu için ter ve nefes alp verme sonucunda daha fazla sv kaybediliyor. Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karabulut ayrca ar günee maruz kalnmas sonras gelien güne yorgunluu ya da güne çarpmasnda da vücutta belirgin sv kayb olduuna dikkat çekerek unlar söylüyor: Bu durum, tansiyon düüklüünden çarpnt ve baygnla kadar uzanan salk sorunlarna neden olabiliyor. Tatilde sv almnn 2 litrenin altna inmemesine özen gösterin. Temel olarak tüketeceiniz sv ise su olmal. Taze limonata, komposto ve ayran dier tercih edeceiniz, suya takviye svlardr.

Oday hzla soutmak

Uzun tatil yolculuunun ve ky bölgelerinde tatilin olmazsa olmaz klimalar oluyor. Ancak klimalar dikkatli kullanlmadnda kas tutulmalar, gribal rahatszlklar ile yüz felci gibi salk sorunlarn tetikleyebiliyor. Kalacanz yerin merkezi klima temizliini sorgulamanz, ortam yava yava soutmanz, geceleri uyku modunu kullanmanz ve klima üfleme yönünü yataktan farkl noktaya yönlendirmeniz klima çarpmasn önleyecektir. Dikkat etmeniz gereken bir baka nokta da klimay dorudan üzerinize gelmeyecek ekilde ayarlamak. çünkü dorudan üflemeye maruz kalmanz kas tutulmalarna yol açabiliyor.

Yüksek rakmda ar efor sarf etmek

Özellikle deniz seviyesinden yüksek rakma gidecekseniz ilk günlerde youn tempodan uzak durmal ve istirahat etmelisiniz. Yüksek rakmda sanlann aksine akcierlerin ald oksijen miktar azalyor. Atmosfer basncndaki dümeyle birlikte halsizlik, nefes darl ve kalp hznda art olabiliyor. lk günlerde yapacanz kouturmalar ve yüklenme ciddi nefes darlklar ile tansiyon ataklarna yol açabiliyor. Vücut bu duruma genelde 1-2 günde alyor.

Alkol tüketmek, soday abartmak

Yaz scanda sv ihtiyacn alkollü içeceklerle karlamaya çalmak da sk yaplan hatalardan biri. Alkollü içecekler hiçbir zaman suyun yerini tutmad gibi vücuttan fazla miktarda su atlmasna yol açyor. Bunun sonucunda tansiyon deerinde düme, güne yorgunluu ile baygnlk sorunlar geliebiliyor. Ayrca soda tüketmek içerdii tuz nedeniyle özellikle yüksek tansiyon ve kalp yetersizlii hastalar için önerilmiyor. Yaz döneminde scakla kaybedilen mineraller de göz önüne alnarak soda tüketilebilir. Ancak bu tüketim 2 ieyi geçmemeli. Kafeinli içecekler de özellikle ritim bozukluu yaayan kiilerde sorun oluturabiliyor.

Krmz eti abartmak

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karabulut Kurban Bayramn huzurlu geçirmek için et tüketiminde arya kaçmamanz gerektiine dikkat çekerek unlar söylüyor: Özellikle kanda ürik asit seviyesi yüksek kiilerin ar miktarda et tüketmeleri gut ata ile sonlanabiliyor. Günlük önerilen et tüketimi kiiden kiiye deimekle beraber ortalama 100 gram (4-5 köfte) civarndadr. Özellikle spor yapan salkl kiilerde bu oran 3-4 katna kadar çkabiliyor. Ancak özellikle kalp ve damar hastal tans konulmu kiilerin krmz et tüketimini abartmamalar kalp sal açsndan önem tayor. çünkü uzun vadede damarlarn tkanma riski yükseliyor.

Ana Sayfaya Git