Yemekten hemen sonra tatlı yenmemeli

Diyetisyen Kübra Akın, Kurban Bayramı'nda etlerin pişirilmesi ve saklanması konusunda önemli uyarılarda bulunurken, yapılan etli yemeklerin ardından yenilen tatlılar konusunda uyardı.

Haberler 19.08.2018 - 12:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Kübra Akn, et tüketirken sala dikkat edilmesi gerektiini ve yemein hemen ardndan tatl tüketilmemesi gerektiini vurgulad. Yemekten en az 12 saat sonra tatl tüketilmesini söyleyen Akn, Kurban Bayram demek, bir araya gelen aileler, kesilen kurbanlar, datlan etler ve kurulan sofralar demek. Fazlaca et tüketiminin olduu Kurban Bayramnda eti tüketirken salmz için baz kurallara dikkat etmemiz gerekiyor. Kurban etinin kesimi, saklanmas ve piirilmesi noktasnda hijyen kurallarna uymak en önemli nokta. Hava scaklndan dolay da etleri açkta bekletmemeye özen göstermeli dedi.

24 saat bekletmeden tüketilmemelidir

Bayram sabah kesilen etin bekletilmesi konusunda açklamalarda bulunan Akn, Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde piirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmi hayvanlarn etlerindeki sertlik hem piirmede, hem de sindirimde zorluk oluturur. Midede ikinlik, hazmszlk gibi skntlara neden olur. Mide rahatszlklar çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Hemen tüketilecekse eer sabah deil de eti daha çok ölen vakti, ölen yemei yerinde tüketmeyi öneriyoruz. Piirme yöntemi olarak; halama, frnlama ve zgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kzartmalardan ve kavurma yönteminden kaçnlmaldr. Kavurma yaplacaksa da içine tereya veya kuyruk, iç ya eklemeden, kendi suyunda, ksk atete piirme yaplmaldr. Et tüketirken yannda bol c vitamini içeren yeil yaprakl sebzeler tercih edilmelidir ki etin içindeki demirin emilimi artsn ve sindirimi kolaylasn. Sindirimi de kolaylatrmas için taze reyhan ve nane salatalarda kullanlmal. Yemein ardna zencefilli bir yeil çay midenizi rahatlatp sindiriminizi kolaylatracaktr. Sindirimi kolaylatrabilmek için gün içerisinde bol bol su içmeyi ihmal etmemeliyiz diye konutu.

Yemein hemen ardndan tatl tercih edilmemeli

Tatlnn yemekten hemen sonra yenmemesini söyleyen Akn, Yemein hemen ardndan tatl tercih edilmemelidir. En az 12 saat sonra tüketilmeli. Tatl tercihimizi sütlü tatl veya dondurmadan yana tercih edersek daha salkl olur. Senede iki defa gelen bayram günlerinde kiiler diyete uymak için kendilerini zorlamamaldrlar. Sadece baz noktalara dikkat ederek bayram bayram gibi yaamak gerek eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git