Yemekten Sonra Sakın Meyve Yemeyin !

Ramazan ayında iftar ile sahur arasındaki zamanın oldukça kısa olduğunu dile getiren Dr. Fevzi Özgönül, “En sık yaptığımız yanlış, iftardan 1-2 saat sonra yediğimiz meyvedir” dedi.

Haberler 10.06.2017 - 15:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Fevzi Özgönül, yapt açklamada, Neredeyse iftar sofrasndan kalkp sahura geçiyoruz. Sindirim sistemimizin çalma prensibi tam otomatik çamar makinemize benzer. çamar makinemizin iyi çalabilmesi için belirli bir kapasitesi vardr ve onu geçmemek gerekir. Midemizin de yaklak 2 litrelik bir kapasitesi vardr ve ancak bu kadarlk bir gday rahat sindirebilir, bunun üzerinde yerseniz zorlanr ve sknt yaratr. Yediimiz gdalarn daha rahat sindirebilmesi için çineme ve parçalama ilemini çok iyi yapmalyz o nedenle her lokmay iyice çinemek de çok önemlidir.

Daha rahat ve sorunsuz sindirebilmek için yemek yaparken kullandmz bir prensibi unutmayalm. Bir kaba öne taneli yiyecekler konur, üzerine sv olanlar eklenir böylece taneli olanlar daha kolay eritilir. Bu nedenle yemekten hemen önce çok su içmek sindirimi zorlatrr, üstelik yemein banda çorba içmek yerine bunu da yemein sonuna saklarsanz, sindirim sisteminiz daha çok rahatlar.

Yiyecekleri seçerken sofrada bulunan besleyici deeri en fazla olan yiyeceklerden balamalsnz, böylece tam doyduunuzda vücudunuz için gerekli olan tüm gdalar alm ve çok daha uzun süre tok hissetmi olursunuz.

YEMEKTEN SONRA MEYVE YEMEYN

Yemek yerken sizi çok daha hzl tok hissettirecek, ekmek, hamur ii ve makarna, pilav gibi gdalar daha az, besleyici deer yüksek olan pimi yemekleri daha fazla yerseniz, uzun süre tok hissedersiniz.

Tam otomatik çamar makinelerinde bir program vardr. çalmas bitmeden yani ykama program tamamlanmadan ön kapak kilitli kalr ve açlmaz. Sindirim sistemimizin de, sindirme program 5-6 saat sürer. Tokluk hissi bu kilit gibidir, bizim tokken bir eyler attrmamz engeller.

Sindirim sistemimiz bebek gibidir. Nasl bir bebek oyunca ile oynarken ona yeni bir oyuncak gösterince, onu brakp yenisi ile ilgilenirse, siz de daha sindirim ilemi tamamlanmadan yeni bir yiyecek maddesi yerseniz, sindirim sistemi resetlenip bir önce yediiniz yemei sindirmeyi brakp yeni yemekle uramaya balar. Bu nedenle sv olan içecekler hariç yemekten en az 4-5 saat sonrasna kadar çinenip yutulacak yeni bir yemek yememeliyiz.

En sk yaptmz yanln, yemekten 1-2 saat sonra yediimiz meyve olduunu söyleyen Dr.Fevzi Özgönül , Bu nedenle Ramazan aynda oruç tutarken yiyeceimiz tüm yiyeceklerimizi ve meyvemizi dahil iftar sofrasnda yemeliyiz ve sonrasnda sahura kadar artk sv içecek dnda bir ey yememeliyiz.dedi.

Ana Sayfaya Git