Yeni bir başlangıç için

Çocukluk, ergenlik veya yetişkinlik gibi hayatın içinde doğal bir süreç olsa da menopozal dönem, kadınların duygusal ve fiziksel sağlıkları için önemli bir dönemeç. Dünyada ortalama 50-51 olan menopoz yaşı ülkemizde 47-48 yaş civarına kadar düşerken, genellikle “kabus” gibi görülen bu dönemi, alınacak bazı basit önlemlerle “yeni bir başlangıç” haline getirmek mümkün.

Haberler 20.08.2020 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR-Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Funda Aybar Susur, Ya menopoz dönemine yaklaan kadnlar ne yazk ki adet düzensizlerini önemsemiyor. Oysa bu tehlikeli olabilecek bir durum. Hormonal deiimlere bal olarak rahim duvarnda kalnlamalar görülebiliyor ki bu da rahim duvarnda hiperplazi dediimiz patolojik kalnlamalarn, poliplerin ve rahim kanseri gelimesinin riskini artrabiliyor. Kadnlarn menopoza geçi sürecinde doktorunun uygun gördüü sklkta muayene olmas çok önemli diyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Funda Aybar Susur, menopoz öncesi ve sonras döneme yönelik önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Rahim kalnlamasna dikkat!

Menopozdan bahsedebilmek için alt aydr adet görmemek ve bir ay ara ile yaplan testlerde FSH (folikül stimüle edici hormon) düzeylerinin yüksek çkmas gerekiyor. Arada srada oluan bir iki aylk adet düzensizlii, menopoz anlamna gelmiyor. Ancak bu durumun göz ard edilmemesi de gerekiyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Funda Aybar Susur, adet düzensizliinin önemli bir sorun olduunu belirterek Normalde vücutta var olan östrojen hormonu rahim duvarn kalnlatrr ve yumurtlama olunca da progesteron hormonu devreye girerek kalnlaan duvarn dökülmesini salar. Yerleik menopoz durumunda adet görmemek normaldir, çünkü vücutta östrojen yoktur. Ama henüz menopoza geçi sürecinde isek, yumurtlama düzensizliklerine bal olarak, vücutta östrojen olmasna ramen progesteron dediimiz rahim duvarn koruyucu hormon salglanamayabilir. Rahim duvar uzun dönem yüksek östrojene maruz kalrsa kalnlar ve ilerde polipler, hiperplazi denilen normal olmayan kalnlamalar ve rahim kanseri gibi riskler artabilir. Bu nedenle kalnlamaya engel olmak gerekir diyor.

Belirtileri hafife almayn

Menopoz döneminde kadnlarn doktora bavurmasna yol açan ikayetler; ate basmas, sknt hissi, uykusuzluk, depresif ruh hali, duygudurum farkll, cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk olarak sralanyor. Bunlarn yannda kemik erimesi ve arlar da görülebiliyor. Dr. Funda Aybar Susur, bu dönemde doktorlardan destek alnmasnn menopozun daha rahat geçirilmesini saladn vurguluyor.

Sigara erken menopoz nedeni

Kadnlarn 45 yandan önce adetten kesilmesi erken menopoz olarak deerlendiriliyor. Bata gelen nedeni ise genetik sebepler. Eer ailede birinci derecedeki kadn akrabalarda erken menopoz görülmüse risk artyor. Dr. Funda Aybar Susur, ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadnlara, düzenli doktor kontrolünü aksatmamalar uyarsnda bulunuyor. Erken menopoza yol açt belirlenen bir dier etmen de sigara. Yumurtalarn erken yalanmasna yol açan sigarann ayn zamanda toksik etki yaptn söyleyen Dr. Funda Aybar Susur, Toksik etki yumurtalarmzn kalitesini bozabilir diyor. Yumurta saysn ve kalitesini olumsuz etkileyen çikolata kistlerinin de ihmale gelmeyeceini, bunun yan sra yumurtalk kisti nedeniyle geçirilen ameliyatlarn da adet düzeninin erkenden sona ermesine yol açabildiini vurgulayan Dr. Funda Aybar Susur, baklk sistemini etkileyen otoimmun dediimiz hastalklarn da yumurta rezervini olumsuz etkiledii için takip edilmesi gerektiini vurguluyor.

Stresi azaltn!

Erken menopoz nedenlerinden biri de stres. Antioksidan beslenme ve düzenli egzersiz ile stresin yol açt olumsuz etkilerin azaltlabildiini anlatan Dr. Funda Aybar Susur, Bazen de hiçbir risk faktörü olmadan da kadnlarda erken dönemde yumurta kapasitesi azalabiliyor diyor.

Ana Sayfaya Git