"Yeni normal" alışkanlıkları değiştirecek!

Uzmanlar, "yeni normal" olarak tanımlanan bu dönemde hayatımıza giren yeni alışkanlıkların hayatımızın bir parçası olacağına dikkat çekiyor.

Haberler 13.05.2020 - 22:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19 salgn mücadelesinde alnan önlemlerin aama aama kaldrlmasyla hayat normale dönmeye balyor.

Uzmanlar, yeni normal olarak tanmlanan bu dönemde hayatmza giren yeni alkanlklarn hayatmzn bir parças olacan belirtiyor.

Salgnn bitmesi için herkesin hasta olmas gerekmediini belirten Enfeksiyon Hastalklar ve Mikrobiyoloji Uzman Dr. Songül Özer, Ben nasl olsa hasta olacam, havalar scakken bunu atlataym, bak olaym gibi bir düüncenin kimsede olmamas gerektiini vurguluyor.

Özer, Mümkün olduunca temassz yaamaya almak durumundayz. uyarsnda da bulunuyor.

Dr. Özer, Covid-19 salgnyla ilgili alnan önlemlerin gevetilmesi ve normalleme sürecine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

SOSYAL ALIKANLIKLARIMIZI DETRECEZ

Son dönemde hayatmza giren Yeni Normal kavramna deinen Dr. Özer, bundan sonra alkanlklarmz deitirmemiz gerektiini belirterek unlar söyledi:

Eskiden normal ile neyi kastediyorduk? Hiçbir koruma önlemi almyorduk. El skabiliyorduk, sarlp öpüebiliyorduk, elimizi ykyorduk ama görünür kirlilik olduunda ykyorduk, maskeyi biz hekimler riskli durumlarda kullanyorduk. Halk hiç bilmiyordu, kullanmyordu. Bunlarn hepsi hayatmza Coronavirus Covid-19 salgn ile girdi. imdi Yeni Normal bunlarla birlikte olacak. Yani artk hepimiz birçok alkanlmz, sosyal alkanlmz deitirmek durumundayz. Sarlmay, öpümeyi, kucaklamay, askere giden çocuunu severek, öperek, sarlarak göndermeyi, evlenen kiiye sarlmay, hasta olan kiiye ziyarete gitmeyi seven kiiler olarak bu duruma belki biraz daha zor alacaz ama almak zorundayz. Mümkün olduunca temassz yaamaya almak durumundayz. Selamlama eklimizi bile deitirmemiz lazm yani belki el skmay bile unutmamz gerekiyor. Sarlp öpümeyi zaten uzun süre hayatmzdan çkarmamz gerekiyor.

MASKE TAKMAYI ALIKANLIK HALNE GETRECEZ

Maskenin hayatmzda aylarca var olmaya devam edeceini kaydeden Dr. Özer, Darya çktmzda, toplu olarak bir yerde birçok kii çalyorsak maske ile birlikte yaamaya devam edeceiz, maske ile yaamaya alacaz. Arabada tek bana seyahat ediyorsak takmak zorunda deiliz ama iner inmez mutlaka maskemizi takmay artk bir alkanlk haline getireceiz. Yani nasl arabann anahtarn arabann içinde unutmuyorsak maske takmay da unutmayacaz. Yani el frenini çek, anahtar al, maskeyi tak eklinde bir alkanlk oluturmalyz. Böyle olmal. Bunu rutine bindirmek zorundayz. Havalarn snmasyla bu virüsün yok olmayacan biliyoruz. Evet belki skl azalabilir, belki hayatmzda bu mikro organizmay daha az youn hissediyor olabiliriz, hastalanan says, ölüm says azalacak ama virüs tam olarak yok olmayacak. Benim düüncem yaz böyle geçireceiz. kinci riskli dönem olan eylül, ekim döneminde bile maskelerimiz ve el ykamalarmzla birlikte olacaz. diye konutu.

AVMLERE ZORUNLU OLMADIKçA GDLMEMEL

AVMlerin açlmas ile birlikte tehlikeli bir döneme girildiini kaydeden Dr. Özer, kiisel önlemlerin devam etmesi gerektiini belirterek Salgnla ilgili her eyin bittii asla düünmemeli. AVMlerin açlmas birçok kii tarafndan belli kritik bir dönem bitmi gibi alglanyor. Birçok kii, Covid-19 salgnndan önceki dönem gibi her eyin normale döndüünü düünüyor ama bu çok büyük bir hata olur. AVMler salgndan önceki dönemde olduu gibi çok kalabalk olursa haziran ve temmuz aylarnda ubat, mart aynda yaadmz Covid -19 salgnndan çok daha büyük bir salgn bizi bekliyor olacak. Gittikçe trafik artabilir ve havalarn soumas ile birlikte sonbaharda belki ikinci ve daha büyük bir atak yaayabiliriz. uyarsnda bulundu.

SALGININ BTMES çN HERKESN HASTA OLMASI GEREKMYOR

Enfeksiyon uzmanlarnn bir uyarsn hatrlatan Dr. Özer, Salgnn bitmesi için toplumun hepsinin hastal geçirip baklk kazanmas gibi bir durum gerekmiyor. Yani ben nasl olsa hasta olacam, havalar scakken bunu atlataym, bak olaym gibi bir düünce kimsede olmamal. Biz bu salgndan bu virüsü almadan da kurtulabiliriz. Türkiyede yaayan bütün insanlarn bu mikro organizmalar alp da hasta olmas gibi bir zorunluluk yok. O nedenle AVMler açld, her ey normale döndü, maskeyi de bo ver sosyal mesafeye de gerek yok. AVMlere koaym, maazalar dolaaym, virüsü alrsam da alrm, zaten vefat eden saylar da düüyor. Ben de geçirmi olurum, baklk kazanm olurum eklindeki düünce çok korkunç bir düüncedir. Zorunlu olmad sürece AVM veya herhangi bir maazaya gidilmemelidir. eklinde konutu.

MAAZALARA SAYIYLA MÜTER ALINMALI

AVMlerde alnmas gereken önlemlere de dikkat çeken Dr. Özer, Gitmek zorunluumuz varsa mutlaka maske takmalyz ve 1,5 metreden daha fazla birbirimize yaklamadan, sosyal mesafemizi koruyarak dolamalyz. Burada en önemli görev maaza sahiplerine düüyor. Deerli hocalarmz ve Salk Bakanlmz uyar üstüne uyar yapyor. Maaza çalanlarndan biri mutlaka kap önünde olmal. Yani içeriye srayla ve maazann metrekare büyüklüüne bakarak müteri alnmal, içerideki alveri bitmeden de yeni kiiler içeri alnmamal. Müteri maazaya alnrken de ayn evimize gelene kolanya döker gibi mutlaka alkol bazl el dezenfektasyonu uzatlmas gerekiyor. Maske kullanm çok önemli. Maskenin mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Müteride maske yoksa da maaza sahibinin müteriye maske vermesi gerekiyor. dedi.

AVMLERDE TUVALET KULLANIMINA DKKAT

AVMlerdeki ortak tuvalet kullanmna da dikkat çeken Dr. Songül Özer, Tuvaletlerde de bir görevliyi kapda nöbetçi tutmak gerekiyor. çeride 8 tane tuvalet varsa bir dolu bir bo eklinde 4 kiinin içeri alnmas gerekiyor. Bir kii çknca boalan kii yerine yeni bir kiiyi içeri almas gerekiyor. Tuvaletlerin içindeki koridorda asla insanlarn birikmemesi gerekiyor. El ykamada da ayn ekilde kii tuvaletten çkacak el ykayacak, tuvaletin d kapsndan çkacak ondan sonra bir kii içeri girecek. Böyle olmas gerekiyor. diye uyarda bulundu.

KUAFÖR VE BERBERLERDE MUTLAKA MASKE KULLANILMALI

Kuaför ve berberlerde fiziksel mesafenin korunmasnn önemli olduunu kaydeden Dr. Songül Özer, hem müteri hem çalanlarn mutlaka maske takmas gerektiini vurgulayarak Burada müteriyle yakn temas durumu bulunuyor. Manikür ve saç yaptrrken bir miktar mesafenin korunmas mümkün olabilir ama cilt bakm ve epilasyon gibi dier temizlik ve güzellik ilemlerinde ilemi yapan kii ile çok yakn mesafede bulunuluyor. Burada yüze bir ilem yaplmayacaksa, müterinin de uygulaycnn da mutlaka maske takmas gerekiyor. Tabii ki ellerini ykayarak oturmallar. Kii kendinde bir hastalk belirtisi hissediyorsa zaten asla gitmemeli. Uygulamay yapan çalanlar da ayn ekilde davranmal. ifadelerine yer verdi.

HAVLU, MAKAS VE MANKÜR-PEDKÜR ALETLER STERLZE EDLMEL

Bu süreçte baz kuaför ve berberlerin müterilerinden kiisel havlu ve malzemesini yannda getirmesini istedii yönünde haberlere dikkat çeken Dr. Songül Özer, son olarak u tavsiyelerde bulundu:

Bu yanl bir yaklam. Covid-19 salgn olmasa da baka herhangi bir mikroorganizmann bulan engellemek için bütün kuaförlere, berberlere ve güzellik salonlarna ortak kullanlan eyalarn mutlaka sterilize edilmesini zaten söylüyoruz. Yani manikür pedikür yaplan berberler, kadn kuaförleri ve güzellik salonlarnda da malzemelerin tek kiiye ait olmasnn gerektii uyarsnda bulunuyoruz. Bir kiide kullanldktan sonra mutlaka özel sterilizatörlerin içine konularak steril edilmesi gerektiini vurguluyoruz. Bu uyary Covid-19 nedeniyle deil, çok önceden beri söylüyoruz. Kan yoluyla bulaan Hepatit B, Hepatit Cler ortadan kalkmad. Bunlar devam ediyor. Bunlardan korunmak için de yine sterilizasyon gereklidir. Ortak kullanlan havlu gibi kiisel malzemelerin berber ve kuaförlerin sorumluluunda hepsinin zaten yüksek dereceli sda, deterjanla çamar makinesinde ykanmas gerekiyor. Yani iletme sahiplerinin ortak kullanlan malzemelerin temizliini zaten kesinlikle çok iyi yapmalar gerekiyor.

Ana Sayfaya Git