Yeni tehlike enfekte atık

Prof. Dr. Tecer: Yeni tehlike; maske, eldivenler, enfekte olmuş atıklar

Haberler 24.06.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof.Dr. Lokman Hakan Tecer, normalleme sürecinde birçok ilde takma zorunluluu getirilen maskelerin bilinçsizce atlmalarnn yan sra kafe ve restoranlarda tek kullanmlk plastik kaplarn tercih edilmesiyle artan plastik kullanmnn da yeni bir tehlike yarattn söyledi. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle doann kendini yenilemeye baladn belirten Tecer, Ama bir taraftan da baka sorunlar ile kar karya kalmak üzereyiz. Maskeler, eldivenler, enfekte olmu atklarla çevre dolmaya balad. Doann kendini yenilemeye balad u koronavirüs günlerinde bu tehditle kar karya durumundayz dedi.

Koronavirüs salgn ile mücadele devam ederken geçilen normalleme sürecinde baz bölgelerde vaka saylarnda art görülmesiyle birlikte bir çok ilde vatandalara maske takma zorunluluu getirildi. Prof.Dr. Lokman Hakan Tecer, koronavirüs nedeniyle doannn kendini yenilediini ancak çevreye atlan maske, eldiven gibi tbbi atklarn büyük bir tehlike oluturduu uyarsnda bulundu.

ATIKLAR çEVREYE DOLMAYA BALADI

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle doann kendini yenilemeye baladn söyleyen Tecer, Ama bir taraftan da baka sorunlar ile kar karya kalmak üzereyiz. Nedir bunlar? Maskeler, eldivenler, enfekte olmu atklar çevreye dolmaya balad. Doann kendini yenilemeye balad u koronavirüs günlerinde bu tehditle kar karya durumundayz. Buna çok dikkat etmek zorundayz. Hepimiz sokaklarda, etrafmzda görüyoruz; maskeler, hijyen kurallarndan aykr enfekte olmu atklarla dolu. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sosyal mesafe, maske, bir de hijyen. Hijyen deyince sadece el dezenfekteni ile kastedip snrlandrmamak lazm. Bizim sokaklarmz ve caddelerimizi enfekte olmu bu atklardan korumamz gerekiyor. Onlar uygun yerlerde bertaraf edilmesini salamamz gerekiyor. Bu da çok önemli uymamz gereken kurallardan biri. Bu hijyen ve tbb atklarn ayr bir bertaraf yöntemi var. Bunlar için cadde ve sokaklarda belediye ve çevre örgütlerinin ayr bir toplama sistemi, ayr bir konteynr koymalar oldukça faydal olacaktr ifadelerini kulland.

TEK KULLANIMLI PLASTKLER ARTTI

Prof.Dr. Lokman Hakan Tecer, pandemi sürecinde insanlarn yaam biçiminin deitiini ifade ederek, Bundan önce plastik poetlerin kullanm azalmt, imdi tek kullanmlk poetlerin kullanm artt. Kafe ve restoranlarda siparilerimiz tek kullanmlk plastik kaplara girdi. Bunlar da plastik atklar. Bir dikkat etmemiz gereken ise ellerimizi temizlemekte kullandmz ar tükettiimiz dezenfektanlar. Bakn bu dezenfektanlar kimyasallardr. Bu dezenfektanlar sonunda atk sularmza karyor. Atk sularmzdan da nehirlere, denizlere boalyor. Bu ortamlardaki kimyasal kirlenme anlamna geliyor. Dolaysyla bir taraftan doa kendini yenilerken koronavirüs tedbirleriyle beraber yeni bir yaam benimsemiken bu hijyene, bu çevre sorunlarna yol açmadan yeni bir yaam ekli içinde devam etmek zorundayz .srafa kaçmadan, ar tüketmeden salk bir ekilde bunlar kullanmamz gerekiyor. Atk su artm sistemlerinde belediyelerin ve ilgili birimlerin bu konuya öncelik vererek ayr bir deerlendirme ve ayr dearjn salamas gerekiyor diye konutu.

YOUNLUK SOSYAL MESAFEY GÜçLETRYOR

Normalleme sürecinde vatandalarn doa, deniz, göl gibi benzeri yerleri tercih ettiini belirten Tecer, Son zamanlarda 65 ya üzeri vatandalarmzn mesire yerlerini, tatil alanlarn, ky köylerini tercih etmelerinin sebebi bata bu salgn nedeniyle toplumsal hayattan ekonomiye, eitimden sala, turizmden her alana sosyal yaantmz kstland. Bu 65 ya üzeri vatandalarmza ne yazk ki onlar koruma adna kstlamadan en çok etkilenen grup oldu. Tabi burada bir çok faaliyet alannda kstlamalar kalkt için artk ehirlerde bir anlamda koronavirüs tehlikesiyle kol kola vaziyete geldi. Dolaysyla bu 65 ya üzeri vatandalarmzn ve 18 ya alt çocuklarmzn ehirlerden bir yeri tercih etmelerinin bir nedeni de bu. Ama burada una dikkat etmek gerekiyor. te küçük tatil kentleri küçük ilçe ve deniz kylar gibi yerler daha da bir corafya anlamna geliyor. Daha az nüfuslu yerleim yerleri buralara çok yüksek miktarlarda tanma ve younluk olursa buralar da o sosyal mesafenin korumasnn güçleecei anlamna geliyor ve bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor diye konutu.

MASKE TAKALIM DYENLER, MASKE TAKMIYOR

Tedbirler kapsamnda herkesin maske takmas gerektiini belirten vatandalar da kullanlan maskelerin ise gelii güzel atlmamas gerektiini söyledi. Niran Gezginciler, Herkes maske takalm diyor ama takalm diyenler maskeleri takmyor. Sözde bilinçli olmaya çalyoruz ama maskeler ve eldivenler yerlerde. Bir de kollara ve baa maskeleri takyorlar ki bunlar zaten çok yanl. Ksacas bunlar görünce insan üzülüyor dedi. Aye Ergen de, Temizlik yönünden gerçekten çok ikayetçiyim. Yeri geliyor çöp kutularnda da maskelere rastlyoruz. Bu gerçekten çok üzücü bir durum. Umarm daha fazla bilinç kazanrz bu konuda diye konutu. Baak Tezcan ise, nsanlarn maskeleri yerlere atmalarn çok yanl buluyorum. Özellikle normalleme sürecine girdik. Fakat yaylma hznn yeniden artmaya balad günlerde maskeleri yerlere atmak çok yanl. En azndan kullandktan sonra bir poete koyup çöpe atabiliriz. Bence artk bilinçlenmemiz lazm bu konuda dedi.

Ana Sayfaya Git