Yeni teknikle eden prostat kanserleri erken teşhis ediliyor

ÜROLOJİ Profesörü Dr. Çağ Çal, her prostat kanserinin öldürücü olmadığını; kontroller sonrası prostat kanseri gelişme riski düşük erkeklerin her yıl ürolog kontrolüne gitmelerine de gerek bulunmadığını söyledi.

Haberler 11.05.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. ça çal, erken tümör tans için geçmite her yl yaplmas önerilen, ancak kan testlerinin yannda elle muayene yüzünden birçok erkein kaçt prostat tetkikinde yeni bir döneme girildiini söyledi. Yeni bilgiler nda ürologlarn temel hedefinin de deiime uradn belirten Prof. Dr. çal, Her 8 erkekten birisinin yaam boyunca prostat kanseri tans alaca gerçei erkeklerin ciddi korkusu. Oysa, her prostat kanseri, ölüm riski yaratmyor. Biz de öldürücü kanseri tehis etmek istiyoruz diyerek, yeni uygulanan tekniin hastalara salad avantajlar, uygulama ekliyle ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. çal öyle konutu:

PROSTAT KANSER

Prostat kanseri tehisi için ilk deerlendirmeler parmakla prostat muayenesi ve kanda toplam PSA (Prostat Spesifik Antijen) deerinin ölçülmesidir. Bu iki deerlendirmeden birisinde olaan d durum saptandnda tehise yönelik ikinci deerlendirme, prostattan doku örnei alnmas (biyopsi) olacaktr. Bununla birlikte, prostat muayenesi, kan PSA düzeyi ve standart prostat biyopsisi kanser varln ya da yokluunu yüzde 100 güvenilirlikle gösteremez. Yaplacak biyopsi ile özellikle yaam tehdit edecek prostat kanserini saptayabilmek için iki ayr görüntüleme yönteminden yararlanan yeni bir biyopsi teknii ülkemizde birkaç merkezde kullanlmaya baland. MR-TRUS Füzyon Prostat Biyopsisi denilen bu teknik Ege Bölgesinde ise ilk ve tek zmir Kent Hastanesinde kullanlyor. Bu teknikte iki görüntüleme yönteminden yararlanlyor. Manyetik Rezonans (MR), yaam tehdit etme kapasitesi fazla olan prostat kanseri odaklarn saptamada en yüksek baarya sahip görüntüleme yöntemi. TRUS (Transrektal Ultrasonografi) ise makattan yerletirilen ultrason probu ile prostat bezinin görüntüsünün ses dalgalar kullanarak elde edilmesidir.

DOKU ÖRNEKLERYLE

MR-TRUS Füzyon Prostat Biyopsisi yönteminde doku örnekleri alnmadan önce MR teknii kullanlarak elde edilen prostat görüntüleri incelenerek öldürücü kanser üphesi tayan alanlar iaretleniyor. Biyopsi ilemi srasnda hastann MR görüntüleri TRUS yöntemiyle gerçek zamanl elde edilen görüntülerle eletiriliyor. Bu sayede, MR yöntemiyle saptanan üpheli alanlar TRUS görüntülerin üzerine tanr ve biyopsi inesiyle bu odaklardan dorudan örnek alnmas salanr. Bu yöntem prostat kanserinde Erken Tehis tanmnn ötesine geçerek Erken ve Etkin Tehis salamaktadr. Bu yöntem, yaam tehdit etmeyecek, yani tedavi gerektirmeyen prostat kanserlerinin tehis edilmesini kolaylatrd gibi mutlaka tedavi edilmesi gereken kanserlerin daha yüksek dorulukla saptanmasna olanak tanmaktadr.

Ana Sayfaya Git