Yeni trend reformer pilates

Aynı tip egzersizlerden sıkıldıysanız, rehabilitasyon amaçlı geliştirilen, günümüzde de spor salonları tarafından oldukça popüler olarak kullanılan reformer pilatesi deneyin.

Haberler 21.03.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Gamze enbursa, pilatesin babas Joseph Pilatesin, dou ve bat felsefelerinden yola çkarak yogann zihinsel odaklanmas ve jimnastik gibi sporlarn fiziksel etkilerini birletirerek oluturduu reformer pilatesin yararlar hakknda u bilgileri verdi:

ERLKLERN DÜZELMESN SALAR

Doru yaplan reformer pilates ile core bölgesi kaslar her harekette aktive olacaktr. Core bölgesi kaslarnn kuvvetlenmesiyle özellikle sedanter yaayan bireylerde kas zayflklarna bal meydana gelen bel-boyun arlar, kasn kuvvetlenmesi ile azalacaktr. Ayn zamanda stabilizasyon görevi üstlenen kaslar da etkili bir ekilde çaltracandan omurgada meydana gelen skolyoz gibi eriliklerin düzelmesine de yardmc olur.

DÜZENL NEFES KONTROLÜ LE YAPILIR

Pilates egzersizlerinde olduu gibi reformer pilates de düzenli nefes kontrolü ile yapldndan nefes al veri derin, yava ve ritmik olacaktr. Her hareketle birlikte kii doru ve etkin nefes alp vermeyi örenecektir. Doru nefes ile vücuttaki oksijenizasyon artar ve vücuttan toksiklerin uzaklatrlmas kolaylar, hücre içi enerji de artar. Artan enerji kiinin yaam kalitesini de dorudan etkiler. Pilates egzersizleri ile doru nefes alp vermenin örenilmesi kombine edilerek postürel düzelmeler ve kiilerin yaam kalitesinin artt görülmütür.

AYAK BLE VE KALçA STRATEJS

Denge ve pozisyon duyusunun devam salayan vestibüler sistem için reformer pilates hareketli zemin üzerinde yaplan egzersiz kombinasyonlar oldukça faydal ve etkilidir. Baz kiilerin postürü, görsel uyaranlardan olumsuz etkilenir ve kiinin stabilitesi bozulur. Postüral stabiliteyi artrmann bir dier yolu normal postüral stratejileri (ayak bilei, kalça ve adm alma) devreye sokabilmektir. Postüral stratejiler, farkl bileenleri kolektif bir yap içinde postürü salamak amacyla organize ederler. Ayak bilei stratejisi, dar bir alanda öne-arkaya, saa-sola doru yaplan hareketleri içerir. Kalça stratejisini ön plana çkarmak için adm atmadan gövdeyi hzla öne ve arkaya getirip götürme egzersizi yaplabilir. Adm alma stratejisi ise görsel bir hedef üzerinde hareket etme ile gelitirilecektir. Reformer hareketli zemin, yaylarn direnci gibi parametleri bir arada bulundurduundan vestibular sistemi uyarmak için avantajl bir egzersiz yöntemidir.

YIRTILMA VE YARALANMALARA KARI DRENç SALAR

Günümüzde artan sedanter yaamdan dolay esneklii azalan insanlarda sakatlklarn görülme skl artmtr. Yaplan aratrmalar esnekliin gelimi hareket düzeyi ve sakatlanma riskiyle birebir alakal olduunu göstermektedir. Reformer Pilates ile kaslar esnerken ayn zamanda yaylarn uygulad direnç ile yer çekimine kar deil de yay direncine kar yaplan hareketler esneklii ve kassal dayankll arttrr. Kaslarn ve balarn esnekliinin artmasyla kaslarda meydana gelebilecek yrtklara ve yaralanmalara kar daha dirençli olunmas salanr.

DÜZGÜN YAPILMAYAN EGZERSZLER ZARAR VERR

Reformer pilatesde yaplan en büyük yanl egzersizleri yaparken sürekli aktif olmas geren kaslarn kontrolünün salanamamasdr. Kas kuvvetinizi aan veya düzgün yaplmayan egzersizler yarar yerine zarar verecek, postürünüz düzelmedii gibi ar durumu söz konusu olacaktr. Bu durumun önüne geçmek için kas kuvvet ve postür deerlendirmelerinin akabinde sizin fonksiyonel seviyenize göre egzersiz planlamas yapmak gerekir. Kassal gelimeler oldukça egzersiz programnz yenilenmelidir.

Ana Sayfaya Git