Yenidoğan'da işitme kaybı!

Türkiye'de yılda yaklaşık 2 bin 500 yenidoğana işitme kaybı tanısı konuluyor

Haberler 21.09.2021 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda iitme kaybnn önüne geçilmesi için kzamk, menenjit, kabakulak ve kzamkçk alarnn zamannda ve eksiksiz yaplmas, iyi anne ve çocuk bakm uygulamalar, genetik danmanlk, iç kulaa zarar verebilecek bir yan etkiye sahip ilaçlarn aklc kullanm önem tayor

Salk Bakanl verilerine göre, Türkiyede her yl yaklak 2 bin 500 yenidoana iitme kayb tans konuluyor.

Uluslararas itme Engelliler Haftas dolaysyla Salk Bakanlndan edindii bilgiye göre, dünya nüfusunun yüzde 5inden fazlasnda iitme kayb bulunuyor ve 2050ye kadar 700 milyondan fazla insanda rehabilitasyon gerektiren iitme kayb olaca tahmin ediliyor.

Dünya çapnda tahminen 34 milyon iitme engelli çocuk bulunuyor ve bu çocuklarn yüzde 80i düük veya orta gelirli ülkelerde yayor.

Doum öncesi dönemde genetik faktörler, rahim içi enfeksiyonlar, doum annda oksijen eksiklii, yenidoan döneminde iddetli sarlk, düük doum arl, çocukluk ve ergenlikte kronik kulak enfeksiyonlar, kulakta sv toplanmas, menenjit ve dier enfeksiyonlar iitme kayplarna neden olabiliyor.

çOCUKLARDA TME KAYBININ YAKLAIK YÜZDE 60I ÖNLENEBLECEK NEDENLERE BALI

itme kaybna yol açan nedenlerin çou, yaam boyu uygulanan halk sal stratejileri ve klinik müdahalelerle önlenebiliyor. çocuklarda iitme kaybnn yaklak yüzde 60 halk sal önlemlerinin uygulanmasyla engellenebilecek nedenlere bal ortaya çkyor.

Bu kapsamda kzamk, menenjit, kabakulak ve kzamkçk alarnn zamannda ve eksiksiz yaplmas, iyi anne ve çocuk bakm uygulamalar, genetik danmanlk, iç kulaa zarar verebilecek bir yan etkiye sahip ilaçlarn aklc kullanm önem tayor. Ayrca engellilikten korunmada taramalar, erken tan için çok kullanlan ve en iyi sonuç veren yöntem olarak gösteriliyor.

HER BN BEBEKTEN 2 LA 3Ü LER DERECEDE TME KAYBIYLA DÜNYAYA GELYOR

Türkiyede ylda yaklak 1 milyon 200 bin bebek douyor ve her bin bebekten 2 ila 3ü ileri derecede iitme kaybyla dünyaya geliyor. çocukluk döneminde geçirilen hastalklar, kulak enfeksiyonlar, kazalar ve kullanlan baz ilaçlar nedeniyle bu oran geçici iitme kayplaryla birlikte yüzde 6ya kadar çkabiliyor.

YENDOANLARA 81 LDEK 1047 MERKEZDE TME TARAMASI YAPILIYOR

Salk Bakanlnca, iitme kayplarnn erken dönemde saptanarak tedavi ve rehabilitasyon ile engelliliin önüne geçilmesi için çalmalar yürütülüyor. itme kaybnn erken dönemde belirlenmesi amacyla yenidoan ve okul ça dönemlerinde çocuklara iitme taramas yaplyor.

Basit, ucuz ve uygulanmas kolay testler ile iitme kayb üphesi olan bebekler erken zamanda tehis edilebiliyor. Yenidoanlara, 81 ilde kamu, üniversite ve özel hastanelerdeki 1047 merkezde iitme taramas yaplyor. itme kayb olan bebeklerin ileri tan ve tedavileri 62 referans merkezinde gerçekletiriliyor.

Bebeklerin tümüne ulalmasnn hedeflendii taramalarla ylda ortalama 2 bin 500 yenidoana iitme kayb tans konuluyor.

Öte yandan ilköretimin birinci ylnda, belirlenen protokoller çerçevesinde sahada iitme taramas yaplyor ve sorun saptanan çocuklar kulak burun boaz uzmanlarna yönlendiriliyor.

Tarama testleri ile çocuklarn tedavi edilebilen hastalklarnn erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli müdahalenin yaplmas amaçlanyor. Ailelerin de çocuklarnn iitme taramalarn zamannda yaptrmas ve iitme kayb saptandnda tedavi ve eitim süreçlerine etkin biçimde dahil olmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git