'Yerli VLP aşısı yeni varyantlara karşı hızla dizayn edilebilir'

Ankara'da Faz-2 çalışması süren virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) yerli Covid-19 aşısının 2 hafta içinde yeni varyantlara karşı dizayn edilebileceği belirtildi. Faz-2 çalışmasının yürütüldüğü Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, "Biz şu müjdeyi verebiliriz; yerli VLP aşısı yeni varyantlara karşı hızla dizayn edilebilir, delta varyantı dahil olmak üzere" dedi.

Haberler 29.07.2021 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde öretim üyesi Prof. Dr. hsan Gürselin, ei Orta Dou Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile TÜBTAK Covid-19 Türkiye Platformu çats altnda gelitirdii yerli VLP asnn Faz-2 çalmalar 26 Haziranda balad. Turkovactan sonra Türkiyenin yaygn kullanma en yakn ikinci as olan VLPde, Faz-2 çalmalar son aamaya geldi. Ankara, Kocaeli ve stanbul olmak üzere 3 merkezde yürütülen Faz-2nin tamamlanmas ardndan eylül aynda Faz-3e geçilmesi hedefleniyor.

3 KOLDAN YÜRÜYEN BR çALIMA

Faz-2nin yürütüldüü merkezlerden Ankara Onkoloji Eitim ve Aratrma Hastanesi Klinik Aratrmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altunta, DHAya yapt açklamada, VLPde, virüsün bir nevi benzerini oluturduklarn söyledi. Altunta, Haziran aynn 26s itibaryla Faz-2 çalmalarna baladk. 3 koldan yürüyen bir çalma; Ankara Onkoloji Eitim Aratrma Hastanesi Klinik Aratrma Merkezi, Kocaeli üniversitesi Tp Fakültesi, stanbul Yedikule Göüs Hastalklar Eitim ve Aratrma Hastanesi dedi.

2 HAFTADA YEN VARYANTLARA DZAYN EDLEBLR

Prof. Dr. Fevzi Altunta, VLP Covid-19 asnda Faz-2 çalmasnda son dönemece girdiklerini belirterek, nallah Faz-3 çalmasn eylül ay içerisinde gerçekletirmeyi bekliyoruz. Yine sonbaharn sonlarna doru veya 2022nin balarna doru da ön sonuçlar itibaryla rutin klinik kullanma hazr hale gelebilir. Biz u müjdeyi verebiliriz; yerli VLP as yeni varyantlara kar hzla dizayn edilebilir, delta varyant dahil olmak üzere. Laboratuvarda çalan akademisyenlerimiz bunun yaklak 2 hafta içerisinde dizayn edilebileceini ve kullanma hazr hale gelebileceini ifade etmektedirler. Bu bizim için son derece önemli diye konutu.

YENLKç BR AI

Prof. Dr. Fevzi Altunta, VLP Covid-19 asnn ikinci bir özelliinin ise, 4 proteine kar hedeflenmi olmas olduunu söyleyerek, Teorik olarak yerli VLP asnn 4 protein içermesi nedeniyle daha kuvvetli bir yant oluturacan ummaktayz. Bu iki özellii ile yerli VLP as, yenilikçi bir a diyoruz. Yerli VLP as önümüzdeki süreçlerde kullanma hazr hale gelecektir. Turkovac ve VLP her iki amza gönüllü olun ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git