Yetersiz anne sütü alımı, alerjiyi tetikleyebiliyor

Genetik yatkınlığı olan (atopik) kişilerde, alerjen olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda ortaya çıkan alerjik hastalıkların ülkemizde görülme sıklığı giderek artıyor.

Haberler 15.02.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her 3-4 kiiden birinin maruz kald alerjik hastalklar, Dünya Salk Örgütü tarafndan yaygnl, yaam kalitesine olan olumsuz etkileri, sosyal ve ekonomik yükleri nedeniyle öncelikli küresel salk sorunu olarak nitelendiriliyor. Bir kii bir eye alerjisi olduunda, baklk sistemi yanllkla bu maddenin vücuda zarar verdiine inanr. Baz gdalar, toz, bitki poleni, böcek sr, evcil hayvan kl, küf, sigara duman, parfüm, araba egzozu, yer fst veya ilaçlar gibi alerjik reaksiyonlara neden olan maddeler ise alerjen olarak adlandrlyor.

ALERJY HAFFE ALMAYIN

Alerjik hastalklarda belirtilerin etkilenen doku ve organa göre deitiini vurgulayan çocuk Alerji, Astm ve mmünoloji Uzman Doç. Dr. ule çalayan Sözmen, Alerjik rinit burnun, alerjik konjunktivit gözün, alerjik astm alt solunum yollarnn ve ürtiker (kurdeen, dabaz) ya da egzama derinin etkilenmesi ile ortaya çkan alerjik hastalklardr. Birden fazla sistem veya organn etkilenmesi durumunda ise anafilaktik ok olarak bilinen, acil müdahale gerektiren ve ölümcül olabilen klinik tablo ortaya çkabilir diye konutu.

YETERSZ ANNE SÜTÜ ALIMI, ALERJY TETKLEYEBLR

Alerjik hastalklarn sklnn yllar içerisinde giderek arttna vurgu yapan Doç. Dr. Sözmen, Bu artta çevresel faktörler çok önemli bir yer tutmaktadr. çünkü çevresel faktörlerin barsak florasndaki probiyotik bakteri çeitliliini ve saysn etkiledii gösterilmitir. Zorunlu durumlar dnda elektif sezeryanla domu olmak, hayatn erken döneminde antibiyotik kullanmak ve hayatn ilk 4-6 aynda yetersiz anne sütü alm barsak florasn olumsuz etkileyerek alerjik hastalklarn ortaya çkmasna neden olabilir. Anne sütü gerek floraya olumlu etkilerde bulunarak gerekse anneden geçen baklk destekleyici hücrelerin çocua aktarlmasn salayarak alerjik hastalklarn ortaya çkmasn önlemede önemli rol oynar dedi.

GENETK FAKTÖRLER ÖNEML

Alerjinin vücudun verdii ar bir baklk yant olduunu vurgulayan Doç. Dr. Sözmen, toplumun büyük bir ksm için zararsz olan polen, ev tozu yada süt, yumurta gibi besin alerjenlerine bu kiilerin haprk, burun aknts, burun kants, hrlt, kurdeen eklinde döküntü yada egzama eklinde tepkiler verebildiini belirterek, Bu yant anne ve/veya babadan kaltmsal olarak edinilebilir. Sonuçta sadece anne ya da baba alerjikse çocukta yüzde 30-50, hem anne hem de baba alerjikse yüzde 60-80 orannda alerjik hastalk görülebilir diye konutu.

çOCUUNUZUN HAYATINI BUNALTMAYIN

çocuklarnda alerji, özellikle de astm olan anne ve babalarn, dar çkma, koma, spor yapma gibi yasaklarla çocuklarn hayatn bunalttn ancak bu tutumun yanl olduunu belirten Doç. Dr. Sözmen, Astm kontrol altnda olduu sürece biz hekimler çocuklarn spor yapmalarn istiyoruz. çünkü sporun hem akcier kapasitesini arttrc etkisi var hem de çocuklarmz obeziteden koruyor. Astml hastann obez olmas astm atana girme olasln malesef arrtryor ve astmn daha zor kontrol altna alnmasna neden olabiliyor. Burada tabii kayak gibi ar soua maruziyetin olduu durumlar ya da derin dal gibi sporlarda dikkatli olunmal. Ama astm genel olarak sporu kstlayan bir hastalk deil ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git