Yetişkinler su tüketin!

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, yetersiz su tüketiminde idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı oluşma riskinin arttığını belirterek, yetişkin bir bireyin günde 2-2,5 litre su tüketmesi gerektiğini bildirdi.

Haberler 04.08.2020 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Timur Erk, yapt yazl açklamada, ngiliz Beslenme Vakf tarafndan yaymlanan yetersiz su tüketimine ilikin makaleyle ilgili deerlendirmelerde bulundu.

Makalede yer alan Hafif ekilde ortaya çkan sv kayb bile zihinsel durumunu olumsuz etkiliyor ve yorgunluk hissini artryor. Etkilenen zihinsel ilevler ise srasyla hafza, dikkat ve konsantrasyon olarak öne çkyor. içeriini yorumlayan Erk, sadece scak havalarda deil, her mevsim yeterli su tüketimine vurgu yaptklarn kaydetti.

Erk, Bu çalmann sonuçlar özellikle ileri yal kimseler için son derece kritik. çalmada öne çkan, dehidrasyonun yani vücutta sv kaybnn, bilisel bozukluu ve fonksiyonel yetenek deiiklikleri olanlarda daha yaygn olduu yönünde. Su, idrar yollarnn ve böbreklerin salkl olmasna yardmc olur. Sv alm azaldnda ise idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek ta oluma riski artar ve yetersiz sv alm, akut böbrek hasarnn ana nedenlerinden biri olarak karmza çkar. açklamasnda bulundu.

- Yetikinlerin günde 2-2,5 litre su tüketmesi gerekiyor

Yetersiz su tüketimine bal yaanan sv kayb sonras, düük tansiyon, halsizlik, ba dönmesi ve düme riskinin de söz konusu olduunu vurgulayan Erk, sözlerine unlar ekledi:

Yetikin bir bireyin günde 2- 2,5 litre su tüketmesi gerekiyor. Sv kayb olasl, idrar söktürücüler, çeitli müshiller ve ilaçlarla daha da artarken, idrarn tutamayan insanlarn sv almn azaltmas onlar dehidrasyona daha yatkn hale getiriyor. Kabzln da en yaygn nedenlerinden bir olarak görülen sv kayb, idrar çkyla da anlalabiliyor. Genel bir kural olarak, idrarn rengi yararl bir rehber olabilir, kokusuz ve soluk renkte olan idrar genellikle iyi bir sv almn iaret eder, koyu ve güçlü kokulu idrar ise sv kaybnn yaygn belirtisidir.

- Souk çaylara ve gazl içeceklere dikkat edilmeli

Türk Böbrek Vakf Diyetisyeni Gökçen Efe Aydn, günde 2-2,5 litre su tüketimi yapmakta zorlananlara alternatif olarak sularn içerisine meyve parçalar, nane, maydonoz atma gibi önerilerde bulundu.

Aydn, açklamasn öyle sürdürdü:

Özellikle dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir dieri de sv almna edeer tutulan ve içerdii yüksek eker oranlar ile hayli tehlikeli olan souk çaylar ve gazl içecekler. Serinlemek isterken bir kutu gazl içecekten 10 küp eker alyor olmak, farknda dahi olunmadan eker tüketimini artrm oluyor. eker konusunda üzerine konuulacak ve ferahlatc özelliinden dolay yaz aylarnda sk tüketilen karpuz için de ayn tehlike söz konusu. Karpuz, yüksek su içerii sayesinde terle atlan svnn karlanmasn salar. Ancak karpuzun ar tüketimi yüksek eker içeriinden dolay doru deildir.

Ana Sayfaya Git