Yılda 40 bin kişi, pasif içicilikten hayatını kaybediyor

Türkiye’de yılda 17 bine yakın kişinin ölüm nedeninin pasif tütün içiciliğine bağlı hastalıklardan olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanları Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, “Sigara içen kişiler sadece kendilerini değil, hayatını paylaştığı eşi ve çocuklarının da hayatlarını riske atıyor” açıklamasında bulundu.

Haberler 30.05.2018 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tütün ürünü kullanan kiilerin etrafndaki kiilerin salndan da sorumlu olduklarn söyleyen Göüs Hastalklar Uzmanlar Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hiam Alahdab, Aratrmalara göre kocas sigara içen ancak kendisi içmeyen kadnlarda akcier kanseri gelime riski, ei ve kendisi sigara içmeyen kadnlara göre 1.2-2 kat daha yüksek dedi.

Kötüye gitme sebebi pasif içicilik

Pasif içiciliin de aktif içiciliin sebep olduu tüm hastalklara neden olduunu belirten Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hiam Alahdab, Var olan kalp ve akcier hastalklarnn kötülemesinin, kontrolden çkmasnn da en önemli nedeni pasif içicilik. Astm ya da KOAH hastalarnn düzenli tedavilerini kullanmalarna ramen hastaln kontrolünün salanamad durumlarda pasif içicilik mutlaka sorgulanmal açklamasnda bulundu.

Yakalanma riski 2 kat daha fazla

Her iki ebeveyni sigara içen çocuklarn solunum yolu hastalklar riskinin sigara kullanmayan ebeveynlere sahip çocuklarla kyaslandnda yaklak yüzde 70 daha fazla olduunu söyleyen Göüs Hastalklar Uzmanlar Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hiam Alahdab, Günde yarm paket veya daha fazla sigara içen anne-babalarn çocuklarnn herhangi bir solunum yolu hastalndan hastaneye yatma riski iki kat daha fazla dedi. Dr. Sönmez ve Alahdab, sigara dumannn sinüzit, rinit, kistik fibroz ve bronit ataklarn alevlendirdiini de vurgulad.

Baka odada sigara içmek yeterli deil

Açk havada tütün tüketmek dnda, kap ya da pencere açmak ve klima çaltrmak gibi yöntemlerin pasif tütün içiciliine engel olmadnn altn çizen Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hiam Alahdab, Her yl 30-40 bin pasif içici kalp hastalklarndan dolay hayatn kaybediyor dedi. Bu rakamn akcier kanserine bal ölümlerin oldukça üstünde olduuna dikkat çeken Dr. Sönmez ve Alahdab, pasif tütün içimine bal hastalklara yakalanmak istenmiyorsa bulunulan hiçbir ortamda tütün tüketilmesine izin verilmemesi gerektiini belirtti.

Okul çandaki gençlerin yüzde 82si evlerinde sigara dumanna maruz kalyor

Türkiyede pasif içicilik konusunda yaplan çalmalarda ortaya çkan sonuçlara dikkat çeken Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hiam Alahdab, Okul çandaki gençlerin yüzde 82si evlerinde, yüzde 86s ise ev dnda sigara dumanna maruz kalyor. Gençlerin yüzde 60nn anne ya da babasndan en az biri sigara içiyor. Türkiyede öretmenlerin yüzde 50si sigara içerken, sigara içen öretmenlerin yüzde 81i okulda ve yüzde 68i örencilerinin önünde de sigara tüketiyor dedi.

Ana Sayfaya Git