Yılda bir kez tarama hayat kurtarıyor

Akciğer kanseri tanısı konan tüm hastalar ele alındığında, hastaların ancak yüzde 15’i 5 yıl üzerinde yaşayabiliyor. 5. evrede beş yıl üzerinde yaşama şansı yüzde 5 düzeyine iniyor.

Haberler 31.10.2017 - 08:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada 1.5 milyon, Türkiyede her yl yaklak 20-25 bin kii akcier kanserinden dolay hayatn kaybediyor. Bu rakamlar akcier kanserinin oldukça ölümcül bir hastalk olduunu net olarak ortaya koyuyor. yi haber ise günümüzde gelitirilen hedefe yönelik tedaviler, bir baka deyile akll ilaçlar ile dünyada Küba as olarak bilinen ilacn akcier kanseri tedavisindeki baary oldukça arttrmalar. Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar, Akcier kanserinin tedavisinde kaydedilen gelimeler hastalkla birlikte yaama orann artryor ve bu hastal kronik bir hastalk haline dönütürebiliyor. Ancak tedaviden baarl sonuç elde edilmesinde kanserin erken dönemde tespit edilmesi büyük önem tayor diyor.

mmünoterapi: Yaam süresini 2 katna kadar uzatabiliyor

Günümüzde akll ilaçlarla akcier kanserinin tedavisinde umut veren sonuçlar elde ediliyor. Akll ilaçlar için uygun olan hastalar, klasik kemoterapi yerine, azdan alnan ilaçlarla tedavi edildiklerinde, yaam süresi 2 katna yakn uzuyor. Üstelik yan etkileri kemoterapiye göre daha az oluyor diyen Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar bu ilaçlar için uygun olmayan hastalara da immünoterapi veya kemoterapi verilebildiini belirterek sözlerine öyle devam ediyor: mmünoterapi akcier kanserinde hem birinci hem de ikinci seri tedavide kullanlabiliyor. Yaplan çalmalara göre; akcier kanserinin ileri evresinde, immünoterapi yönteminde kemoterapi tedavisinden 2 kat daha fazla baarl sonuçlar elde edilebiliyor. Ayrca hastalarn immünoterapinin yan etkilerine kar toleranslar da daha iyi oluyor.

Küba as umut veriyor

Akcier kanserinin tedavisinde bir baka umut veren gelime ise dünyada Küba as olarak bilinen ilaç. Küba as immünoterapötik bir ajan. Racotumomab 3.ve 4. küçük hücreli d akcier kanserinde etkili oluyor. Küçük hücreli d akcier kanseri, akcier kanserlerinin yüzde 80-85 gibi büyük bir orann oluturuyor. Kübada yaplan bir çalmada birinci yln sonunda, a verilen grup a verilmeyenlerle karlatrldnda hayatta kalanlarn oran yüzde 20 ve 2. yln sonunda yüzde 14 daha fazla bulunmu. Ann son zamanlarda küçük hücreli akcier kanserinde de etkili olabildii, yaplan küçük çapl çalmalarda bildirildi. Faz II (ilacn akcier kanserinde etkili olup olmadnn test edildii ve genellikle hasta saylar 40-50 düzeylerinde olan) çalmada etkinlii gösterildikten sonra birçok ülkede kullanlmaya baland. Ancak faz III (ilacn akcier kanserinde standart tedavi ile karlatrld ve daha fazla hastann dahil edildii) çalma sonuçlanmad için henüz FDA onay almad.

Etkili ve yan etkisi oldukça az

Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Aziz Yazar ann ileri evre akcier kanserinde kemoterapi sonrasnda tümörü gerileyen veya stabil kalan hastalara verildiinde daha fazla yarar saladn belirterek A verildiinde vücuttaki tümör miktar ne kadar az olursa baar oran da o kadar artyor diyor. Ann akcier kanserinde etkili olmas ve yan etkisinin oldukça az olmas nedeniyle oldukça önemli olduunu belirten Prof. Dr. Aziz Yazar, A ileri evre akcier kanserinde hastal tümüyle iyiletirmese de yaam süresini ortalama olarak aylarla ifade edilen bir süre uzatabiliyor. Bu haliyle ann standart tedavinin yerini almas beklenmemeli, ancak akcier kanseri tedavisinde yeni bir yöntem olarak kabul edilmeli diyor.

Kanser hücrelerini yok eden antikorlar oluturuyor

Kanserin insan vücudunda gelime nedeni, kanser hücrelerinin baklk sisteminden kaçmas. Küba as olarak bilinen ilaç baklk sistemini uyararak NeuGcGM içeren kanser hücrelerini tanyp yok eden antikorlar oluturuyor. NeuGcGM normal hücrelerde bulunmazken, küçük hücreli dndaki akcier kanseri hücrelerinde yüzde 90 orannda bulunuyor. Acbadem Salk Grubunun da dahil olduu Türkiyede, ileri evre küçük hücreli d akcier kanserinde 35 hasta üzerinde yaplan bir çalmada; akcier kanserli hastalarnn serumlarnda NeuGcGM ganglioside kar olan antikorlar ölçüldü ve as uygulandktan sonra bu ganglioside kar hastalarn serumunda ann etkisiyle antikor art saptand. A sonras hastalarn serumunda oluan bu antikor artnn sa kalmla paralellik gösterdii belirlendi.

Ana Sayfaya Git