Yoğun bakım oranı arttı

Bölgede yoğun bakımlarda 10 katlık bir artışın yaşandığını, Diyarbakır’da pozitiflik oranının yüzden 3’ten yüzde 25’lere ulaştığını ifade eden TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, test stratejisinin hala sorunlu olduğunu, aşılama oranlarının düşük olduğunu söyledi.

Haberler 22.04.2021 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Salk Bakanlnn açklad verilere göre Koronavirüs (Kovid-19) pandemisine ilikin her geçen gün vaka says artyor. Türk Tabipleri Birlii (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, bölgedeki duruma ilikin deerlendirmelerde bulundu. Yerlikaya, bölgede youn bakmlarda 10 katlk bir artn yaandn, Diyarbakrda test pozitiflik oranlarnn yüzde 3ten yüzde 25lere çktn ifade etti. Mutant virüslerin yayldn dikkat çeken Yerlikaya, bu artn bölge hastanelerine yansd söyledi.

VRÜSLE RENDULAMIYORUZ

Ramazan aynda yürürlüe giren kstlamalara deinen Yerlikaya, Ramazann banda bu kstlamalarn ilan edilmesi ve kstlamalarn bir takvime göre yaplmasn doru bulmuyoruz. Sonuçta biz virüsle randevulamyoruz. Virüsün bir dinamii var. Tarih dinlemiyor. Eer siz önlemleri gerektii biçimde ve doru zamanda almazsanz, alnan önlemlerin bir etkisi de olmayacaktr dedi. Kstlamalarn etkili olup olmadn ancak 2 veya 3 hafta sonra anlayabileceklerini kaydeden Yerlikaya, Azaldna dair elimizde veri yok, aksine arttna dair veriler var diye konutu.

ANADLDE HZMET OLMAYII

Diyarbakrda sras gelenlerin sadece yüzde 44ünün aland bilgisini paylaan Yerlikaya, Sadece yüzde 44ü alanm ki bölge illeri açsndan u an Diyarbakr en iyi konumda. Dier illerde bu orannn çok daha düük olduunu biliyoruz ifadesinde bulundu. Alama sürecinin yava ilerlediini kaydeden Yerlikaya, bölge illerinde 1inci basamak salk hizmetlerinde yaanan skntlar, randevu hizmetlerindeki yetersizlikler ve anadilde salk hizmetinin olmayndan kaynakl alamann düük olduuna iaret etti.

TEST STRATEJ HALA SORUNLU

Test stratejisine deinen Yerlikaya, özellikle mutant virüsleri tespit edebilecek tan kitlerine ihtiyaç duyulduunu, risk gurubunda olanlara belli periyotlarla test yaplmas gerektiini ifade etti. Yerlikaya, sadece semptomu olan kiilere yönelik bir test stratejisiyle kar karya olduklarn belirtti.

çARKLAR DURDURULSUN

Türkiyede sürecin bandan bu yana halk salndan çok ekonomik kayglarn önemsendiini belirten Yerlikaya, Özellikle biz TTB olarak çarklar durdurulsun diyoruz. çünkü fabrikalarda, çalma alanlarnda, içiler, çok yakn temas halinde ve bu temasn bir sonucu olarak ta bulaclk artyor. Toplu ulamda seyahat eden yurttalar çok yakn temas ediyor. Yaamnn bir bütün olarak aslnda yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Örnein zorunlu üretim alanlar dnda AVMler gibi kapal ortamlarn kapatlmas, park gibi büyük açk alanlarn açlmas, toplu ulamdaki araç saylarnn düzenlenmesi, çalma saatlerinin azaltlmas, vardiya sisteminin devreye konulmas gerekiyor. Ayn zamanda pozitif vakalarn toplumdan izole edilmeleri ve temasllara yönelikte yaygn test yaplmas gerekiyor. Ama bunlar ne yazk ki bugüne kadar gerektii biçimde yaplmad deerlendirmesinde bulundu.

KAYGILIYIZ

Öle öle baklk kazanp, çok büyük bedeller ödedik diyen Yerlikaya, 1 Haziranda ortaya çkan pikin tekrar yaandnn altn çizdi. Kaygl olduklarn anlatan Yerlikaya, Kaygmz da dorulayan bir takm veriler var. Vaka saylarnda çok ciddi artlar var. Bu biçimde bir yönetim sergilenirse, toplum katlm önemsenmezse, demokratik kitle örgütlerinin talepleri dikkate alnmazsa, bilim insanlarnn önerileri hayata geçirilmezse, ne yazk ki çok daha büyük bedeller ödemeye devam edeceiz. u anda günde bir uçak dolusu insanmz yitiriyoruz. Bu önlenebilir ölümler. Ne yazk ki gerektii gibi, akl ve bilimin nda gerekli önlemler alnmad, ekonomik kayglar öncelendii için kaygmz halen devam ediyor dedi.

AI çARISI

çin meneiyle Sinovac ve BioNTech alarnn etkinlik oranlarna ilikin kayglara deinen Yerlikaya, uanda elimizde u a daha iyidir diyebileceimiz bir veri yok. Aratrmalarda iki ann da etkili olduuna dair net veriler var. Özelikle ar hastalk, ölüm ve youn bakma yat açsndan her iki ann da çok etkili olduunu biliyoruz. Mutlaka ulalabilir olduunda halkmzn a yapmasn öneriyoruz. Sonuçta BionTech as yeni bir teknoloji, RNA teknolojiyle yaplan bir a, çin meneiyle Sinovac as da geleneksel yöntemlerle üretilen bir a. Her iki ada etkili. Her iki ann da una kadar kaydedilen önemli bir yan etkisi yok. O nedenle her iki ann da uygulanabilir olduunu söylüyoruz ifadesinde bulundu.

Yerlikaya, ann pandemi ile mücadele önemli bir araç olduunu vurgulad.

TOPLUM TALEP ETMEL

Pandemiyle mücadele baarsz bir yönetimle kar karya olduklarn vurgulayan Yerlikaya, toplumun özellikle ücretsiz maske temini, snma, barnma, su, elektrik ve hijyen malzemelerin salanmas konusunda talepkr olmas gerektiinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git