Yoğun çalışma saatleri bel ve boyunu vuruyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Yıldız bel ve boyun ağrısı nedenleri, tedavisi ve korunma yollarını anlattı.

Haberler 20.12.2016 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fibromiyalji ar yapar

Modern yaam tarz, stres ve hareketsizlik boyun arsna yol açan en önemli etmenlerdir. Boyun arsnn en sk nedeni boyun ve srtn üst ksmndaki kas gerginlikleridir. Masada çalrken, televizyon seyrederken ve kitap okurken uzun süre kötü pozisyonda oturmak, bilgisayar ekrannn çok yüksek veya çok alçak olmas, rahatsz pozisyonda uyumak ve egzersiz srasnda boyunun fazla bükülmesi gibi günlük yaammzdaki baz aktiviteler srasnda vücut duruumuzun uygun olmamas bu tip kas gerginliklerinin en önemli nedenidir. Yaygn vücut ars ve sabahlar yorgun uyanma gibi belirtilerle seyreden fibromiyalji (yumuak doku romatizmas) de boyun ve üst srt bölgesinde arya yol açan bir tablodur.

çalrken mola verin

Boyun omurgasnda eklem kireçlenmesi, omurga kemikleri arasndaki disklerin bozulmas, boyun ft, boyun omurga kanalnda daralma gibi boyun omurgas ve etrafndaki kas, ba ve sinir köklerine ait bozukluklar da sklkla karmza çkan boyun ars nedenleridir. Düme veya kazaya bal boyun kaslarnda zedelenmeler, omurga kemik ve eklemlerinde zedelenmeler veya krklar boyun arsna yol açan dier nedenlerdir. Seyrek olarak da kemik erimesine bal çökmeler, omurgada enfeksiyon ve tümörler de boyun bölgesinde ar yapan nedenleri oluturur. Boyun ve srt kaslar gerginliklerine bal boyun arlarn önlemek için öncelikle çalma masas, oturulan koltuk ve bilgisayarn konumu ve yüksekliinin, uyuma ve oturma pozisyonlarnn düzgün olmas, uygun bir yastk seçimi gibi ergonomik düzenlemeler yapmak gerekir. Bilgisayar ile çallyorsa çalmaya sk ara verilmesi ve çallrken sklkla telefon kullanmak gerekiyorsa, kulaklk kullanlmas önerilir. Boyun arsndan korunmak için düzenli olarak boyun kaslar germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinin yaplmas çok önemlidir.

Arnz uzun sürüyorsa doktora

Birkaç günden uzun süren ar ve tutukluk varlnda veya boyundan kollara yaylan ar veya uyuma gibi bulgular varsa mutlaka bir doktora bavurmak gerekir. Baz durumlarda boyun arsnn röntgen, tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri veya kan tahlilleri gibi tetkiklerle aratrlmas doru bir tannn konmas için gerekli olabilir. Tanya göre uygulanacak tedavi belirlenir. Cerrahi tedavi gerektiren bir durum söz konusu deilse, fizik tedavi, ar kesici ve kas gevetici ilaçlar, enjeksiyonlar ve manuel tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ary gidermeyi, kas spazmn çözmeyi, boyun ve srt kaslarnn kuvvetlendirilmesini ve doru postürün salanmasn hedefleyen çok etkili bir tedavi yöntemidir.

Doru oturu çok önemli

Bel arlar da çok sk karlalan salk problemlerinden biridir. Kötü pozisyonda oturma, ar kaldrma, uzun süre ayakta veya oturarak çalma gibi nedenlerle bel kaslarnda oluan gerginlikler bel arsna en sk yol açan nedenleri oluturur. çalma srasnda bel omurgasnn ar derecede öne ve arkaya gerilmesi veya yanlara bükülmesini oluturan hareketler ve pozisyonlardan kaçnmak gereklidir. Ar kaldrmay gerektiren iler yaplyorsa mümkünse bu ilerin destek ve cihaz yardm ile yaplmas ve omurgann düzgün pozisyonda tutulmas lazmdr. Bel omurgasnda yer alan disklerdeki bozulma ve yrtlmalar, omurga kemiklerinde kayma, eklemlerindeki kireçlenmeler de sklkla bel arsna yol açar. Daha seyrek nedenler de kaza veya dümeye bal krklar, kemik erimesine bal çökmeler, enfeksiyon ve tümörlerdir.

Düzenli egzersiz ve spor yapn

Tedavi bel arsn oluturan nedene bal olarak belirlenir. Tany koymak için röntgen, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ve laboratuar tetkikleri gerekli olabilir. Tedavide cerrahi tedaviyi gerektiren bir hastalk söz konusu deilse, fizik tedavi, ilaç tedavisi, bel ve karn egzersizleri, enjeksiyonlar, manuel tedavi gibi konservatif tedaviler uygulanabilir. Bel arlarnda fizik tedavi verehabilitasyon uygulamalar arnn azaltlmas, kas spazmnn giderilmesi, bel, karn ve pelvis kaslarnn (kor kaslar) kuvvetlendirilmesi ve postür eitimine yönelik çok etkili bir tedavi uygulamasdr. Bel arsndan korunmak için düzenli egzersiz ve spor önerilir. Bel ve karn kaslarnn güçlü olmas, ar kas gerginliklerinin ortadan kaldrlmas için yoga ve pilates önerilen sporlardandr. Yüzmenin de bel arsnda çok olumlu etkileri vardr.

Ana Sayfaya Git