Yolda ani kalp krizi riskine dikkat!

Şehir yaşamının yüksek temposu ve trafikte geçirilen uzun saatler, stres düzeyini artırarak pek çok insanın ruhsal ve fiziksel yönden sıkıntı yaşamasına neden olabiliyor.

Haberler 11.09.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemlerde skça duyduumuz Direksiyon banda kalp krizi geçirerek kaza yapt haberlerinin de kayna olan bu sorun pek çok kiiyi yakndan ilgilendiriyor. Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Sabri Demircan, trafik stresinin kalp sal üzerindeki olumsuz etkileri hakknda bilgi verdi.

Ülkemizde meydana gelen trafik kazalar, yüzde 94 orannda insan kaynakl olarak gerçeklemektedir. Trafik kazalarna yol açabilen ani kalp problemlerinin en temel sebebi, stres, salksz beslenme ve hareketsiz yaamdr. lerlemeyen trafiin içinde skp kalma hissi de, günlük yaamda fiziksel ve ruhsal salmz açsndan büyük bir tehdit unsurudur. Özellikle trafikte yaanan tartmalar, ar strese yol açarken kalp krizini de tetikleyebilmektedir.

TRAFK STRES KALP HIZINI ARTIRIYOR

Stres bir insann savunma mekanizmasdr. Bir insan sinirlendii zaman ya da baa çkamayacan düündüü bir durumla karlatnda, beyin vücuda baz sinyaller gönderir ve alarm durumuna geçilir. Bu durumda nefes alverii hzlanr, vücut ss yükselir, kalp daha hzl çarpmaya balayabilir. Ancak bu durumun arya kaçmas ve öfke kontrolsüzlüü, düzensiz ve salksz bir hayatla birletiinde sadece ruhsal çöküntüye deil, kalp krizine de neden olabilmektedir. Aratrmalar ar stresin kalp- damar hastalklar ve beyinde baz problemlerle ilgili riskleri artrdn göstermektedir.

Uzun süren ve geçmeyen stres, kanda adrenalin ve kortizon ad verilen hormonlarn düzeyini artrmaktadr. Bu durum damarlarn iç tabakasna zarar verebilmektedir. Uzun süreli stres, damarlarn içindeki kann akkanln etkileyerek, kalp ve damar hastalklarnn oluumuna zemin hazrlayabilmektedir. Sigara kullanm, hareketsiz yaam, yanl beslenme alkanlklar gibi faktörlerin tümü de kalp ve damarlar olumsuz etkilemektedir. Damarlarn ve kalbin gereinden fazla kaslmas nedeniyle ani kalp krizleri de meydana gelebilmektedir.

DREKSYON BAINDA BU BELRTLERE DKKAT!

Baz bireylerin araç kullanrken youn bir stres altna girmesi kaçnlmaz olabilir. Ancak pek çok insan bu stresi ciddi bulmamakla birlikte baz belirtileri de atlamaktadr. Trafikteyken yaanabilecek baz durumlarda aracn uygun bir yere çekilerek durdurulmas ve en yakn salk kuruluundan yardm almas gerekmektedir:

GÖÜSTE BASKI, DOLULUK HSS, GÖSÜN EZLYORMU GB HSSEDLMES

Göüs bölgesinde ar

Ba dönmesi

Mide bulants, idrar yapma istei

Souk souk terlemek

Vücut ssnn dütüünün hissedilmesi

Bu belirtilere elik eden omuz, kol, srt( özellikle üst ksm), di ve çene arlar

Karn ve mide ars, reflüye benzer belirtiler

Herhangi bir neden olmakszn aniden kaygl bir ruh haline geçilmesi

Kalbin çok hzl ya da düzensiz atmas, nefes darl gibi durumlarda sakin kalnmaya çallmal ve yardm istenmelidir.

UçAKTA DA YAANABLR

Baz kiilerin ciddi anlamda uçak fobisi bulunmaktadr. Uçu korkusu yaayan insanlarn uçaa binmelerinde srarc olunmamas hem onlarn sal hem de uçu emniyeti açsndan hayati önem tamaktadr. Trafikte ortaya çkan stresin hemen hemen ayns uçakta da yaanabilmektedir. Bunun yannda düme, yükseklik, türbülans korkusu bu stresi artrabilmektedir. Uçak yolculuu kalp krizi riskini artrmamaktadr ancak kalp hastalarna ya da risk altndaki kiilere olumsuz etkilerde bulunabilir. Yolculuk öncesi uçaa yetime tela, bilet ilemi kuyruklar, bagaj tama, rötar durumu veya hava muhalefeti kiiler üzerinde bir stres oluturur. Bu strese yükseklik korkusu, uçan kalk ve ani yükselii ile hava boluklarndaki ani irtifa kayplar eklendiinde yolcular zor anlar yaayabilmektedir. Uçakla seyahat korkusu da ayr bir risk tekil etmektedir. Bunun yan sra; yakn zamanda kalp krizi geçiren, stent taklan, bypass geçiren, kontrolsüz yüksek tansiyon ile ritim bozukluu yaayan ve bacak damarlarnda pht tespit edilen kiilerin tamamen iyilemeden uçakla yolculuk etmemeleri önerilmektedir.

DÜZENL KALP KONTROLÜ çOK ÖNEML

Özellikle aile öyküsünde kalp hastal olan kiilerin salk kontrollerini ihmal etmemesi önemlidir. Uygunsa belirli aralklarla kalp check up yaptrlabilir. Özellikle sigara kullanan, tansiyon, kolesterol yükseklii ya da eker hastal olan kiilerde kontroller daha sk yaptrlmaldr.

Ana Sayfaya Git