Yorgunluğa karşı kırmızı etin gücünü yabana atmayın!

Uzm. Dr. Özgür Şamilgil’den kahve tüketiminden sporun önemine, kırmızı et tüketiminden yorgunluğa çare olacak etkili besinlere kadar çözüm önerileri...

Haberler 27.07.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yorgunluun ciddi hastalklardan kaynakl nedenleri olabilecei gibi küçük tedbirlerle alacak basit nedenleri de var. Uyulacak bu öneriler kiinin kendini daha enerjik ve güçlü hissetmesine neden oluyor. HT Magazinden Ceyda Erenolunun haberine göre; te stanbul Florence Nightingale Hastanesi, Salkl Yaam Merkezi Direktörü, Uzm. Dr. Özgür amilgilden kahve tüketiminden sporun önemine, krmz et tüketiminden yorgunlua çare olacak etkili besinlere kadar çözüm önerileri...

ENERJ VEREN BU BESNLER TÜKETN

Aadaki besinler halsizlik hissedildiinde ilk tercih edilecek seçenekler arasnda yer alyor. Organik besinlerin antioksidan ve mineral içeriinin daha yüksek olduu düünülüyor. te halsizlik esnasnda ilk yardm almanz gereken besinler:

* Badem

* Ceviz

* Fndk

* Kabuklu deniz mahsulleri

* Koyu krmz meyveler

* Siyah çikolata

D VTAMNN EKSK ETMEYN

D vitamini, besinler yoluyla günlük ihtiyacn yüzde 5-10undan fazla alnamayan, kas kemik, beyin-sinir sistemi, metabolizma, tiroit, baklk, yumurtalk, sindirim ve prostat fonksiyonlaryla çok yakndan ilikili bir vitamin. Yaz günei dnda vücudumuzda üretilemedii için toplumda en çok D vitamini eksiklii duyuluyor. Enerji eksiklii ve baklk sisteminde zayflamaya neden olmamak için D vitamininin yazn salkl günelenerek, knsa dardan takviye alarak (kan düzeyinin eksik olmas halinde) normal seviyede tutulmas gerekiyor.

KAHVE, MELATONNN ETKSN AZALTIYOR

Birçok yararnn yannda kahve, akam geç saatlerde içildiinde uyku hormonu melatoninin etkisini azaltyor. Biyolojik iç saatinizi artmamak için yatmadan 4 saat önce kahve tüketiminden vazgeçmeniz gerekiyor. Önerilerden biri de u: Kahve su kaybna yol açt için öncesinde 1 bardak su için.

DÜZENL EGZERSZN YARARLARI

Düzenli egzersiz, dinçlik verici etkisi yannda yalanmay geciktirici büyüme hormonu, depresyonu engelleyen ar kesici ve mutluluk hissi veren morfin benzeri bir madde salglatarak kan basncn düzenleyen damar geniletici kimyasallar üretilmesine yardm ediyor. Bu durum beyin ve sinir sistemini gelitirerek size kendinizi sürekli enerjik hissettiriyor. Yararlarn görmek için haftada 3 gün veya daha fazla sklkta egzersiz yapmanz öneriliyor. Hareketsiz yaamn birçok hastala zemin hazrladnysa unutmamak gerekiyor.

C VTAMN VÜCUTTAK YIPRANMAYI ÖNLER

Cildin, eklem ve ba dokularnn, kemiklerin, damarlarn dayanklln ve elastikiyetini salayan molekülün üretimine yarayan C vitamini, vücutta ypranma ve yalanmay önlüyor. Yadan enerji üretimi için gereken Carnitene oluumunu ve mücadele hormonu noradrenalinin üretimini salayann da C vitamini olduu belirtiliyor.

VTAMN VE MNERAL DEPOSU

Krmz et, az piirilerek tüketildiinde içerdii vitamin benzeri Koenzim-Q-10, B12 vitamini ve mineraller sayesinde kendinizi iyi hissetmenize yardmc oluyor. Kan yapm ve beyin, sinir, kas, iskelet sistemi fonksiyonlar için önemli olan demir, besinlerle yeterince alnmaz veya det kanamas, mide, basur kanamas gibi nedenlerle azalrsa takviye edilmesi gerekiyor. C vitaminiyle beraber alnmas mideden emilimini artryor. Bitkisel demir, kimyasal açdan hayvansal demirden farkl deerlendiriliyor. Hayvansal demir daha kolay ve hzl emildii için ilk seçenek olarak krmz et görülüyor.

Ana Sayfaya Git